Velg riktige blad til stikksagen

Stikksagen kan sage i det meste, så lenge den er utstyrt med riktig blad. Da kan den både pløye seg gjennom vannrør, lage skarpe snitt i laminat og sno seg gjennom akryl og fliser. Her får du et raskt innblikk i bladene til stikksagen, slik at du kan velge riktig til prosjektet ditt.

er til hverdagsoppgaver i tre, der presisjon ikke er viktig. Bladskaftet med en tverrtapp på begge sider (T) er det mest utbredte bladet til stikksager.

STÅLETS egenskaper er forskjellige, alt etter hva legeringen er laget av. Hardt metall bevarer skarpheten lenge, men knekker lett. Mykere metall tåler bedre vridninger, men det blir raskere sløvt.

STANDARDBREDDEN på 7-8 mm gir grei støtte til rette snitt, samtidig som det tillater myke kurver, som en stikksag er ekspert på.

TENNENE her er frest og utlagt. Det vil si at de ikke er slipt, men frest ut i stålet. Deretter er de vridd litt ut til sidene, slik at sagsporet blir en anelse bredere enn bladet. Det gjør bladet mer robust, og stikksagen sager raskere.

LENGDEN er 92 mm på dette bladet, men det skal alltid tilpasses materialet. Det betyr at bladet skal være langt nok til å rekke gjennom, men ikke så langt at det begynner å vibrere.

SPISSEN gjør det mulig å dykke bladet ned i et emne uten å forbore.

STANDARD: FIRE VANLIGE STIKKSAGBLAD

STANDARDSNITT I MYKT TRE: 10 mm furu sager en stikksag enkelt med et hederlig standardblad som dette. Kjøper du flere samtidig, kan du komme ned i veldig hyggelige priser. Dermed sager du alltid med et friskt blad.

PRESISE, RENE SNITT I LAMINAT: Bladet til laminerte plater, skal unngå at det harde, sprø laminatet splintrer. Snittet blir renest på oversiden, i motsetning til andre blad, der undersiden vil bli penest når du sager med en stikksag.

EKSTRA FINE SNITT I HARDT TRE: Bladet gir et helt rent og glatt snitt i begge retninger av fibrene. Det skal ha god tid til å jobbe seg fremover, ellers svir det treet, i tillegg til at bladet kan bli ødelagt av varmgang.

STANDARDSNITT I METALL: Standardbladet til metall, sager fint opptil 1,5 mm tykke plater. Vi testet bladet utover hva det lover, og selv i en 4 mm jernplate kommer det frem. Til kurver kjøper du et smalere blad.

TETT PÅ: TENNENE

TRE- OG FIBERPLATE
Tennene er lagt ut, og slipt ekstra spisse og skarpe.

METALL OG KUNSTSTOFF
Blad med små tenner og bølgeform. Blant annet til metallplater og rør.

FINE SNITT I HARDT TRE
Glatt bladside og tenner som er slipt skarpe. Også til kunststoff.

MYKT METALL
Sager raskt og grovt i aluminium, sink og annet mykt metall.

FIBERSEMENT OG GIPS
Slitesterkt blad med utlagte tenner, strødd med hardmetallkorn.

SPESIALISTER: 4 BLAD TIL SÆRE STIKKSAG-OPPGAVER

HARDMETALL OG RUSTFRITT STÅL: Dette bladet gir et rent og raskt snitt i harde metaller, som rustfritt stål – for eksempel en 1 mm komfyrplate, som skal ha et innhakk til en stikkontakt. Også godt egnet til andre typer hardt metall.

SAGING I AKRYLGLASS: Spesialbladet gir flotte snitt i akryl og andre kunststoffmaterialer. I kraftige plater skal du senke hastigheten og føre sagen forsiktig fremover. Ellers blir kurvene ujevne, som på bildet over.

SAGING I TEGL, STEIN OG FLISER: Mellomharde keramiske fliser, kan sages langsomt med dette bladet, men en vinkelsliper gjør jobben bedre. Støtt flisen, slik at den ikke knekker. Bladet fungerer godt i mykere fliser.

GIPS OG FIBERSEMENT: Gipsplater kan sages med vanlige treblad, men de slites raskt ned. Dette bladet tåler slitet, og fliser nesten ikke opp pappen. Den klarer både glatte snitt og kurver, også i fibersement.

SAG MER NØYAKTIG MED HJELPEMIDLER

SAG RETT MED ET BORD
Spenner du fast sagen under et stikksagbord, kan du dele lekter på langs.

SAG RETT MED EN SKINNE
Spenn fast en skinne av tre eller metall, og før stikksagen langs skinnen.

PARALLELLANLEGG
Skal du bare sage et par cm av et emne, kan du bruke et parallellanlegg.

SIRKELANLEGG
Vil du lage et flott, rundt hull eller en rund plate, kan du få hjelp av et sirkelanlegg.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Stikksag