Vi har testet
6 stiksave med batteri:
- BILTEMA JS 18V
- BOSCH Universal Saw 18V-100S
- EINHELL TE-JS 18
- RYOBI RJS18
- SKIL 3430 CA
- WORX WX543.9

Biltema JS 18V
Slag: 2400/min.
Snittdybde, tre: 80 mm
Cirkapris (solo): 450 kroner

BOSCH Universal Saw 18V-100S
Slag: 2600/min.
Snittdybde, tre: 100 mm
Cirkapris (solo): 1000 kroner

EINHELL TE-JS 18
Slag: 2400/min.
Snittdybde, tre: 80 mm
Cirkapris (solo): 680 kroner

RYOBI RJS18
Slag: 3000/min.
Snittdybde, tre: 101 mm
Cirkapris (solo): 900 kroner

SKIL 3430 CA
Slag: 3000/min.
Snittdybde, tre: 120 mm
Cirkapris (solo): 1350 kroner

WORX WX543.9
Slag: 2600/min.
Snittdybde, tre: 80 mm
Cirkapris (solo): 750 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Stikksager på batteri
Stikksagen er et allsidig og anvendelig verktøy, som kan klare de fleste snitt i et hav av emner. Det store utvalget av sagblad betyr nemlig at stikksagen kan sage i både tre, plast, pleksiglass, metall, polystyren og mye annet.
Det smale sagbladet betyr samtidig at stikksagen enkelt kan lage buede og snirklede snitt. Men er du nøye, eller bruker en føringsskinne, kan den også sage snorrett.
Alle sagene i testen går på batteri. Den store fordelen er selvsagt at sagene er en del mer mobile og hendige enn deres slektninger med ledning. Og med moderne batterier og energieffektive motorer er utholdenheten sjelden et problem – i hvert fall ikke for oss.
Et ganske imponerende felt
Prisen på sagene er stort sett den samme, uansett om du velger en med ledning eller en tilsvarende på batteri. Soloprisen på deltakerne i testen ligger mellom 450 og 1350 kroner.
Prisen på batteri og lader i tillegg varierer mye, også innen de enkelte merkene. Det er derfor penger å spare på å sjekke godt før du handler. Noen ganger er det faktisk billigere å kjøpe et batteri med lader enn bare et batteri.
Selv om det er forskjell på deltakerne, sager alle i et fornuftig tempo med glimrende utholdenhet. De er også fornuftige å håndtere og lager buede snitt uten nevneverdige komplikasjoner.
Særlig en sag skiller seg likevel ut. Den har både en energieffektiv børsteløs motor og tilting av sålen uten bruk av verktøy – den stikker også av med seieren i alle fire deltester.
Slik tester vi
Sagenes pendelinnstilling, der sagbladet beveger seg frem og tilbake mens det sager, er avgjørende for hastigheten. Vi skrur pendlingen helt opp, og sager mens vi tar tiden.
Vil du unngå å måtte skifte batteri og lade opp konstant, er en god utholdenhet avgjørende – så vi sager til batteriene er helt flate.
Stikksagen er bedre enn de fleste andre sager til å lage buede og snirklete snitt. Alle deltakerne er enkle å håndtere og sage nøyaktig med, men det er likevel forskjeller.
Vil du ha glede av maskinen din i mange år, er en god kvalitet avgjørende.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: styrke, utholdenhet, presisjon og kvalitet.

STYRKE
Med pendlingen innstilt på maksimalt, og med helt nye, grove sagblad, sager vi to spor på én meter hver i 24 mm MDF.

UTHOLDENHET
Vi sager videre med grove sagblad og med pendlingen på maksimalt, til batteriene er kjørt helt tomme.

PRESISJON
Vi vurderer hvor enkelt det er å sage nøyaktig etter et mønster. Sagbladene er fine, og pendlingen er på minimum.

KVALITET
I løpet av testen vurderer vi fortløpende kvaliteten på knappene, materialvalget, bevegelige deler og maskinene generelt.
Resultatene

SKIL 3430 CA
1350 kroner
Biltema JS 18V
450 kroner
BOSCH Universal Saw 18V-100S
1000 kroner
EINHELL TE-JS 18
680 kroner
RYOBI RJS18
900 kroner
WORX WX543.9
750 kronerLes mer om batteridrevne stikksager hos produsentene:
Testvinner
Solid og sikker vinner
SKIL 3430 CA
Med seier i alle fire deltester er det ingen tvil om at sagen fra Skil er den riktige vinneren. Den er testens dyreste deltaker, men den er uten tvil verdt alle pengene.
Med stikksagen fra Skil er kvaliteten på topp. Den er solid, robust og bygget til å kunne tåle langvarig og hardhendt bruk. Det er masser av krefter, og maskinen stikker enkelt fra de øvrige testdeltakerne – både når det kommer til styrke og utholdenhet. Det er to ting som ellers jobber mot hverandre, men med testvinnerens energieffektive, børsteløse motor har det lyktes å kombinere de to. En annen klar fordel med den børsteløse motoren, er at den normalt holder lenger, fordi friksjon i motoren er redusert til et minimum.
Flere fine detaljer
Foran sagbladet sitter det et effektivt arbeidslys, som lyser arbeidsområdet godt opp uten å kaste skygger. Alle grep er behagelige å holde på, vinkelskalaen er tydelig og enkel å avlese og testvinneren har i tillegg en justerbar sponblåser som effektivt holder saglinjen ren for sagflis. Sagen har også en god batteriindikator og verktøyfri vinkling av sålen.
Stikksagen fra Skil er meget gjennomført. Derfor får den toppkarakter i alle de fire deltestene og stikker derfor også av med den samlede seieren – i ganske overlegen stil. Den er testens dyreste deltaker, men verdt alle pengene.

Som den eneste deltakeren har testvinneren verktøyfri innstilling av sålen. Det klares i stedet ved hjelp av et håndtak på siden.

Den innebygde blåsefunksjonen kan justeres i styrke etter behov. Den kan også slås av helt når det kobles en støvsuger til stikksagen.

Med batteriindikator på selve batteriet, slipper du å måtte finne frem maskinen når du skal sjekke om det er igjen strøm.
Godt kjøb
Mye sag til en uhørt lav pris
Biltema JS 18V
Biltema-stikksagen er laget i et hardt plastmateriale, som riktig nok er solid, men som også får stikksagen til å fremstå billig. Og det er nettopp hva den er – billig. 449 kroner koster selve sagen, og for en drøy tusenlapp totalt har du også et 4,0 Ah batteri i tillegg. Det er vanskelig å finne noe billigere hvis sagen skal fungere. Og det gjør den.
I styrketesten legger den blå deltakeren fra Biltema seg midt i feltet, og med det testede batteriet på 4 Ah kunne vi sage hele 16 meter i 24 mm MDF.
JS 18V er enkel å ha med å gjøre, noe som særlig viste seg i presisjonstesten vår. Sagen var lett å føre fremover langs streken, og den nokså høye vekten gir en god tyngde mot underlaget.
Alle knapper og grep er store og enkle å betjene – spesielt knappen til justering av sagens pendelutsving er behagelig stor og utstyrt med tydelige markeringer, som er enkle å justere sagen etter. Vi er derfor ikke i tvil om at deltakeren fra Biltema er det beste alternativet til tittelen ”Godt Kjøp”.
Magasin-artikel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.