Stubbefreser

Med åtte grove karbidtenner spent på et 31,5 cm blad, freser stubbefreseren seg gjennom stubben med 3600 omdreininger i minuttet.

Med mindre de store trærne ute i hagen blåser ned i en storm, som river opp røttene når trærne faller, står stubbene alltid igjen etter at du har felt et tre. Derfra har du to valg: Enten betaler du profesjonelle for å få fjernet stubbene, eller så fjerner du dem selv.

Svaret gir seg selvsagt selv! Hvis du bruker en stubbefreser i den størrelsen du kan se på disse sidene, garanterer vi at du får en ytterst spennende dag i hagen – med mye støy, eksos og hestekrefter.

Stubbefreseren er ganske enkelt et godt alternativ til å ødelegge ryggen, armene og beina ved å grave opp stubbene manuelt. Med et enkelt søk på nettet, fant vi en stubbefreser til leie helt nede i 495 kroner for fire timer. Det er med andre ord en lav pris for å spare kroppen for smerter. I tillegg kommer utgifter til drivstoff og verneutstyr – det er store krefter som jobber, så du skal sørge for at verneutstyret er i orden.

LES OGSÅ: Disse 11 maskinene bør du leie

Fres stubber, busker og hekker

En stubbefreser fungerer langt på vei som en forvokst sirkelsag. Forskjellen er at bladet er utstyrt med en rekke store og grove tenner, som er beregnet til å knuse og ikke sage. De små hagestubbefreserne vi som privatpersoner kan få lov å leie, kan enten kjøre på hjul eller belter, og de veier typisk fra rundt 100 til 150 kg.

Stubbefreseren kan knuse alle typer røtter, og er derfor ikke bare egnet til trestubber. Den er også fin å ha når du skal fjerne store røtter fra busker og hekker. Når du har frest et område, kan du bare fylle hullene med jord eller grus.

Last ned veiledningen og se hvordan du freser selv

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du selv går i krig mot trestubbene i hagen med en stubbefreser. Vi går gjennom trinn for trinn hvordan du bruker maskinen.