Fres bort trestubbene

Start motoren, vri gasshåndtaket til bunns, og kjør den forvokste sirkelsagen over trestubbene i hagen. Det er rått, det bråker og vi elsker det! I tillegg skåner du kroppen og sparer utgiftene til profesjonell hjelp.

Stubbefreser

Med åtte grove karbidtenner spent på et 31,5 cm blad, freser stubbefreseren seg gjennom stubben med 3600 omdreininger i minuttet.

Med mindre de store trærne ute i hagen blåser ned i en storm, som river opp røttene når trærne faller, står stubbene alltid igjen etter at du har felt et tre. Derfra har du to valg: Enten betaler du profesjonelle for å få fjernet stubbene, eller så fjerner du dem selv.

Svaret gir seg selvsagt selv! Hvis du bruker en stubbefreser i den størrelsen du kan se på disse sidene, garanterer vi at du får en ytterst spennende dag i hagen – med mye støy, eksos og hestekrefter.

Stubbefreseren er ganske enkelt et godt alternativ til å ødelegge ryggen, armene og beina ved å grave opp stubbene manuelt. Med et enkelt søk på nettet, fant vi en stubbefreser til leie helt nede i 495 kroner for fire timer. Det er med andre ord en lav pris for å spare kroppen for smerter. I tillegg kommer utgifter til drivstoff og verneutstyr – det er store krefter som jobber, så du skal sørge for at verneutstyret er i orden.

LES OGSÅ: Disse 11 maskinene bør du leie

Fres stubber, busker og hekker

En stubbefreser fungerer langt på vei som en forvokst sirkelsag. Forskjellen er at bladet er utstyrt med en rekke store og grove tenner, som er beregnet til å knuse og ikke sage. De små hagestubbefreserne vi som privatpersoner kan få lov å leie, kan enten kjøre på hjul eller belter, og de veier typisk fra rundt 100 til 150 kg.

Stubbefreseren kan knuse alle typer røtter, og er derfor ikke bare egnet til trestubber. Den er også fin å ha når du skal fjerne store røtter fra busker og hekker. Når du har frest et område, kan du bare fylle hullene med jord eller grus.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du selv går i krig mot trestubbene i hagen med en stubbefreser. Vi går gjennom trinn for trinn hvordan du bruker maskinen.

Slik freser du selv

Maskinen er leid, og du er klar til å ta opp kampen mot trestubbene. Merk deg at en stubbefreser er en ekstremt sterk maskin, og så snart fresen treffer målet, vil det sprute trestumper, jord og småstein - sørg derfor for at det ikke er biler parkert i nærheten. Hvis det er et drivhus eller andre store glassfasader i nærheten, er det en god idé å dekke dem til, for eksempel med tepper.

1

På med verneutstyret: som et minimum hjelm, vernebriller, visir, hørselvern, vernesko og hansker. En vernehjelm for motorsagbruk er en god idé.

2

Fjern løs jord rundt stubben. Du skal IKKE grave under bakkenivå, for freseren skal kunne kjøre på området. Stubbene skal være maksimalt 15 cm høye når de freses.

3

Sjekk maskinen. Sørg for at det er drivstoff på den, åpne en eventuell choke, og vri nøkkelen til start.

4

Hold sikkerhetsgrepet inne med den ene hånden, mens du trekker motoren i gang med den andre. Den startes som en snortrukket gressklipper. Når motoren er varm nok, skal du stenge choken.

5

Dytt freseren helt frem til stubben, og sett fresen i gang ved å gi litt gass.

6

Lås fast det ene hjulet ved å trekke i håndbremsen. Ved nettopp å blokkere det ene hjulet, i dette tilfellet det venstre, kan du “svinge” freseren fra side til side i en pendelbevegelse.

7

Gi stubbefreseren full gass, og senk fresen stille og rolig ned i trestubben. Beveg fresen som en pendel fra side til side, mens den gnager seg gjennom stubben noen få millimeter om gangen. Selv om maskinen er beregnet til å frese i en dybde på 15 cm, venter vi med å frese dypt - det gjør vi først til slutt.

8

Hold freseren litt på skrå bakover. Da freser den ikke for dypt, og du vil hele tiden frese fra oversiden og ned.

9

Etter hvert som du jobber deg gjennom stubben, løsner du håndbremsen, dytter maskinen litt frem og trekker på hånd­ bremsen igjen.

10

Når toppen av stubben er frest ned til bakkenivå, gjelder det røttene. Flytt maskinen rundt, og fres så langt ned du kan komme. Unngå å frese rett ned i bakken, for da blir tennene raskt sløve.

11

Dekk hullet fra stubben med jord. Tramp godt rundt i jorden så den setter seg, og dra over med en rive. Gjenta eventuelt proses­ sen hvis jorden synker ned i hullet.

    Akkurat nå leser andre ...