Minigraver

Du skal ikke være redd for å titte utenom det faste utvalget i byggvarehusene. Av og til må du til et byggvarehus som leier ut verktøy, eller til en verktøyutleier, etter de kraftigste maskinene og smarteste redskapene for å få den største gevinsten. Du slipper ikke bare det tunge arbeidet. Du løser jobben raskere, bedre og mer nøyaktig, uten at prosjektene vokser deg over hodet.

1. MINIGRAVER

Minigraver

Det er en liten guttedrøm å kjøre rundt i sin egen gravemaskin, og minigravere finner du i flere størrelser, ofte med mulighet til å skifte ut redskapet du jobber med.

De minste kan du kjøre ned i kjelleren for å grave ut til det nye gulvet, de største graver i løpet av et par timer ut til den nye innkjørselen eller den nye terrassen.

Typisk leie fra cirka 1300 kroner per døgn.

2. MINIDUMPER

Motorboer

Alle kan håndtere en trillebår, og det virker kanskje unødvendig å bruke en maskin til slike ting. Men skal du legge en steinbelegning i hagen, kan en minidumper kombinert med en minigraver flytte all oppgravet jord ut på gaten, og all den nye grusen og de nye steinene inn i hagen, i løpet av en dag.

Du slipper å ha en kontainer til jord stående på gaten foran huset i i to uker, og du kommer deg raskt i gang med selve belegningen.

Typisk leie fra cirka 800 kroner per døgn.

3. STAVVIBRATOR

Vibrasjonene fra stavvibratoren forvandler en tung og treg betongmørtel til en forbløffende lettflytende suppe, som mye bedre søker seg ut i hjørnene på støpeformen.

Luftboblene forsvinner effektivt ut av betongen. Finnes også som en skinne, som hjelper overflaten på store betongdekker med å flyte ut.

Typisk leie fra cirka 400 kroner per døgn.

4. FUGEFRESER

Skal du bare krafse ut en halvmeter mørtelfuge, kan du selvsagt klare deg med en kassert skrutrekker eller en spiker i et bord.

Men det skal ikke mange meter murfuge til, før du vil være takknemlig for en egen fugefreser.

Typisk leie fra ca 400 kroner per døgn.

5. INDUSTRISTØVSUGER

Støvet fra murverk kveler lynraskt enhver støvsuger fra husholdningen permanent. Vil du ikke kjøpe, så lei deg en industristøvsuger. Den håndterer både støv og store spon.

Typisk leie er ca 250 kroner per døgn.

6. STILLAS

Stillaset gjør det mulig for deg å jobbe både sikrere, raskere og bedre, enn om du klatrer rundt på stiger. Du kan leie deg et stasjonært stillas i hele arbeidsstedets bredde, men du kommer også langt med et smalere stillas på hjul, som trilles på plass etter hvert som jobben skrider fremover.

Jo flere ganger du skal forbi samme flate, desto gladere vil du bli for en stasjonær utgave.

Typisk leie er 350 kroner per døgn for rullestillas på 5 m, og ofte månedsleie på faste stillas.

7. TRANSPORTBÅND

Du kan bruke hele sommerferien på å grave opp kjellergulvet og bære jord og betongrester opp gjennom trapper og entre, og videre rundt gjennom hagen – eller så kan du la transportbåndet kjøre alt gjennom vinduet og rett ut i en tilhenger.

Etterpå kjører båndet alle materialene til det nye gulvet tilbake samme vei. Du slipper en ødelagt rygg og et nedgriset hus.

Typisk leie er cirka 800 kroner per døgn.

8. STEINSAKS

Skal du legge stein i forband i innkjørselen, vil du raskt bli glad for å kunne klippe betongsteinene i sidene med et raskt trykk, i stedet for å måtte kutte hver eneste stein med en vinkelsliper.

Typisk leie er 160 kroner per døgn, 300 per helg.

9. JORDBOR

Til fire stolpehull kan du klare deg med et manuelt jordbor, men skal du grave ned mer enn 6-8 stolper, vil det som regel være smart å leie et bor med en egen motor

Du skal bare sørge for at du får hjelp til å styre det.

Typisk leie er cirka 300 kroner per døgn.

10. VEDKLØYVER

Har du store mengder ved å kløyve hvert år, kjøper du deg helst en liten vedkløyver, men har du kun en sjelden gang behov for å kløyve en mengde med ved, så er det smart å leie den for en dag.

Den er mye raskere og mindre svettefrembringende enn kløyvøksen.

Typisk leie er ca 500 kroner per døgn.

11. PLATEHEIS

Plateheisen gjør deg i stand til å skru opp plater i et helt gipstak alene – uten å ødelegge verken ryggen eller platene.

Du ruller heisen på plass og løfter platen, som deretter ligger helt stille og nøyaktig på riktig plass, slik at du kan skru den fast i ro og mak.

Typisk leie fra cirka 150 kroner per døgn.

Redaksjonen anbefaler: Gipsheis til kun 250 kroner