Valget bør være enkelt: Du kan slite på deg skjev rygg og verkende skuldre gjennom to uker, før du begynner den morsomme jobben med å legge en steinbelegning – eller du kan leie en minigraver og en motorisert trillebår og få det overstått på én dag, med både helse og humør i behold.
Likevel er mange skeptiske til å leie de store maskinene. Kanskje av bekymring for ikke å klare å håndtere dem. Eller kanskje på grunn av kostnaden. Men sikkert mest fordi vi ikke kjenner til maskinene og utstyret, og ikke er klar over hvor mye arbeid de vil spare oss for.
Du skal ikke være redd for å titte utenom det faste utvalget i byggvarehusene. Av og til må du til et byggvarehus som leier ut verktøy, eller til en verktøyutleier, etter de kraftigste maskinene og smarteste redskapene for å få den største gevinsten.
Du slipper ikke bare det tunge arbeidet. Du løser jobben raskere, bedre og mer nøyaktig, uten at prosjektene vokser deg over hodet.
Så mye enklere er det
Med maskin: 1 m³ jord veier cirka 1600 kilo. Med en skuffe som kan løfte 100 kilo på minigraveren, må maskinen løfte cirka 16 ganger for å flytte denne mengden jord.
Med håndkraft: La oss forestille oss at du kaster deg over jobben med en spade i stedet. En spade full av jord veier cirka 5 kilo, avhengig av om den er våt, og hvor mange steiner det er i jorden. For å flytte 1600 kilo jord, altså 1 m³, må du bruke mer enn 300 spadetak! Plutselig virker en minigraver veldig fristende å leie ...
1. Minigraver
Her kommer et skrekkeksempel fra den virkelige verden. I fjor skulle en av Gjør Det Selvs ansatte anlegge både en treterrasse og en steinterrasse, og klargjøringen krevde graving, mye graving. I alt skulle det fjernes 30 centimeter jord over et område på 50 m².
Den gode Gjør Det Selv-medarbeideren er ikke redd for litt fysisk arbeid, så han gikk selvfølgelig i gang med spade og trillebår. Han fortsatte og fortsatte i flere uker, når han hadde tid til det. Hadde han leid en minigraver, ville gravearbeidet ha vært overstått på én dag. Han har lovet at han aldri gjør den samme feilen igjen …
Men minigraveren kan mye mer enn bare å grave. Du kan bruke den til å rive ned og bryte opp, og til å fjerne gjenstridige røtter, eller du kan montere en vakuumløfter og bruke den til å løfte tunge heller til innkjørselen.
Det er mange muligheter med en minigraver, og du bør gjøre deg selv en tjeneste og sjekke om det kanskje vil gi mening også for deg å leie deg en.
TID: Du sparer ENORMT mye tid med en minigraver. Maskinen kan i løpet av kort tid grave opp mengder med jord, som det ville tatt mange dager å fjerne med en spade.
I BRUK: Problemene er få, men det kan være litt utfordringer med å komme deg rundt med maskinen.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Du må regne med at du må avsette noen timer for å lære deg å bruke minigraveren. Den skal i tillegg hentes og leveres med en stor tilhenger.
PRIS: Det finnes mange forskjellige minigravere, og prisene begynner på cirka 1000 kroner for et døgns leie.
LES OGSÅ: Minigraver - spar krefter på morsomt vis!
2. Motorisert jordbor
Du skal bygge nytt gjerde, og det skal graves mange hull til stolper med en avstand på 150 cm mellom dem. Du kan jo finne frem spaden og sette i gang ... Eller du kan stikke innom en verktøyutleier og leie deg et jordbor med bensinmotor.
Da vi hadde en duell mellom et motorisert jordbor og en spade, vant jordboret med en tid på 2 minutter kontra 20 minutter per hull. Det er med andre ord en forskjell som merkes godt etter bare noen få hull.
TID: Jordboret er mye raskere enn spaden – men det tar selvfølgelig tid å hente boret og få det i gang.
I BRUK: Et motorisert jordbor er tungt og vanskelig å håndtere, og du må holde godt fast i det når du bruker det!
SÅ RASKT ER DU I GANG: Først skal boret hentes, og det er tungt å bruke. Det tar litt tid å få taket på det.
PRIS: Ca 400 kr per dag.
LES OGSÅ: Hvilket jordbor skal jeg velge?
3. Giraffsliper
Gipsplatene er skrudd fast, og nå skal det sparkles og slipes. Det er kjedelig arbeid, men det må gjøres. Jobben går faktisk ganske fort, hvis du sliper med en giraffsliper. Det er en elektrisk slipemaskin med stor slipeskive og langt skaft, slik at du rekker hele veggen fra gulvet.
TID: Det går mye fortere å slipe veggene med en giraffsliper enn med en slipekloss, spesielt fordi du rekker hele veggen fra gulvet.
I BRUK: Maskinen er enkel og intuitiv å bruke, og den får plass i en vanlig bil. Det er også enkelt å skifte slipepapir.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Du slipper mye hardt arbeid når du bruker en maskin i stedet for en slipekloss. Giraffsliperen kan også kobles til en verkstedstøvsuger, slik at det blir mindre rengjøring.
PRIS: Maskinen kan leies for omkring 400 kroner i døgnet. I tillegg må du regne med utgifter til slipepapir.
LES OGSÅ: Enkel og effektiv giraffsliper
4. Transportbånd
Det er tungt å grave opp et kjellergulv. Da Gjør Det Selv på et tidspunkt pigget opp et gammelt gulv for å støpe nytt gulv med gulvvarme, resulterte det i svimlende 60.000 kilo knust betong og annet avfall! Hadde vi ikke brukt et transportbånd til å fjerne alt avfallet, måtte vi ha båret ut hundrevis av spann med avfall. Til prosjekter der du skal flytte store mengder materialer fra et sted til et annet, er et transportbånd virkelig smart.
TID: I eksempelet med renovering av kjelleren, sparte vi oss for mange timers arbeid ved å bruke et transportbånd.
I BRUK: Her har vi virkelig å gjøre med et hjelpemiddel som kan spare deg for mange problemer og tungt arbeid! Det er mye enklere å skuffe avfall opp på båndet enn å bære det ut i spann eller å kjøre en trillebår frem og tilbake.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Transportbåndet tar litt plass, og det går litt tid å få satt det opp. Men når det først er klart, er tiden du har brukt raskt tjent inn igjen.
PRIS: Et transportbånd kan leies for cirka 700 kroner i døgnet.
5. Skruautomat
Er det virkelig behov for spesialutstyr for å bygge en gipsvegg? Hvis du gjerne vil gjøre det raskt, er svaret ja. Da kan du nemlig bruke en skruautomat for gipsskruer med skruer på bånd. Nesten som et maskingevær, sørger maskinen for at det hele tiden er en skrue i kammeret, slik at du slipper å fomle i lommen etter en ny skrue hver gang du skal skru.
Du skal skru inn veldig mange skruer, hvis du skal sette opp gipsplater i to lag på en 50 m2 veggflate, der det ytterste laget skal ha over 30 skruer i hver plate. Til en slik jobb kommer du til å bli hodestups forelsket i skruautomaten.
TID: En skruautomat kan spare deg for mange timers arbeid.
I BRUK: Maskinen sparer deg for mye arbeid, fordi du slipper å klargjøre en ny skrue til bitsen hver gang du skal skru. Det ordner maskinen selv.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Når maskinen først er leid, er du klar. Den er enkel og intuitiv å bruke.
PRIS: En gipsskrueautomat leies for cirka 100 kroner per døgn.
LES OGSÅ: Gipsskrumaskinen gjør jobben enklere
6. Minidumper

Alle kan håndtere en trillebår, og det virker kanskje unødvendig å bruke en maskin til slike ting. Men skal du legge en steinbelegning i hagen, kan en minidumper kombinert med en minigraver flytte all oppgravet jord ut på gaten, og all den nye grusen og de nye steinene inn i hagen, i løpet av en dag.
Du skal flytte 3 m³ jord og grus – altså mer enn 4000 kilo – fra innkjørselen til bakhagen. Puh ... det er mange turer frem og tilbake med en trillebår som kan romme 100 kilo. Det er i slike tilfeller du skal leie en minidumper. Det er ganske enkelt en stor trillebår med hjul eller belter, som kan frakte store mengder med masse. Med de enkleste modellene må du spa massen selv, men det er likevel mye jobb å spare.
TID: En minidumper er ingen Ferrari. Den går i en fart på cirka 10 kilometer i timen, men den kan lesses med over 500 kilo, og noen modeller har også en skuffe, slik at den er enda enklere å lesse. Da kan du la spaden stå, slik at du skåner ryggen.
I BRUK: Du slipper ikke unna det å spa opp massen for hånd, hvis du velger en modell uten skuffe. Til gjengjeld frakter du store lass ute problemer.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Maskinen må hentes og leveres, men når den først er klar, kommer du raskt i gang.
PRIS: En minidumper kan leies fra cirka 1000 kroner døgnet.
7. Stillas
Når du har et større prosjekt i høyden, som å male en gavlvegg, jobbe med taket eller skifte vindskier, får du bruk for et stillas. Det gjør jobben både enklere og sikrere. Det er mye enklere å jobbe fra et stillas enn fra en stige, og sikkerheten er mye større. Det kan kanskje virke litt voldsomt å leie et stillas, men når det først er på plass, vil du elske det.
TID: Du kan jobbe mye raskere når du står i et stillas. Du har begge hender ledig til å jobbe, og materialer og verktøy kan være på stillaset sammen med deg.
I BRUK: Det tar litt tid å komme i gang, ettersom stillaset må leveres og settes opp, før du kan begynne å jobbe.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Selve monteringen av stillaset bør du få utleiefirmaet til å gjøre for deg. Et rullestillas kan du sette opp selv.
PRIS: Fra cirka 300 kroner per døgn for et rullestillas.
8. Vannsag
Enten du skal legge stein i en innkjørsel eller nye fliser på gulvet i kjelleren, får du behov for å kutte steinene eller gulvflisene. Og dette er mye enklere med en vannsag enn med steinkutter, fliskutter eller vinkelsliper. Det finnes mange forskjellige størrelser, fra de minste til enklere fliser, til de store som håndterer det meste. De minste kan du kjøpe for fra godt under 1000 kroner, de største leier du.
TID: Vannsagen gjør det mye enklere å kutte stein og fliser. I tillegg er den mye mer nøyaktig enn både en fliskutter og en vinkelsliper.
I BRUK: Vannsagen skaper litt vannsøl.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Når maskinen er hentet, er det bare å sette i gang – men husk å fylle tanken eller karet med vann først.
PRIS: Priser fra cirka 100 kroner per døgn.
LES OGSÅ: Få flotte fliser med en fliskutter
9. Stubbefres
Hvis du noen gang har felt et tre i hagen, vet du også hvor vanskelig det er å fjerne stubben etter det. Du hakker, slår, løfter og drar med spade, øks, reip og spett, til ryggen er sår og armene tunge som bly. Du kan selvfølgelig ta en minigraver til hjelp, men det finnes faktisk et enda seigere verktøy du kan bruke. Nemlig en stubbefres, som er et beist av en maskin med en rekke harde, freseblad. Den freser vekk selv gjenstridige stubber på null tid.
TID: Med stubbefresen kan du fjerne en trestubbe på under en time, og den kan fikse ganske store stubber, avhengig av hvilken størrelse freser du leier.
I BRUK: Stubbefresen er en tung og lite hendig sak, som tar hardt fatt.
SÅ RASKT ER DU I GANG: Maskinen er ikke vanskelig å bruke, men du må venne deg til den og lære å tøye kreftene.
PRIS: Fra cirka 500 kroner for fire timer.
10. Stavvibrator
Vibrasjonene fra stavvibratoren forvandler en tung og treg betongmørtel til en forbløffende lettflytende suppe, som mye bedre søker seg ut i hjørnene på støpeformen.
Luftboblene forsvinner effektivt ut av betongen. Finnes også som en skinne, som hjelper overflaten på store betongdekker med å flyte ut.
PRIS: fra cirka 400 kroner per døgn.
11. Fugefreser
Skal du bare krafse ut en halvmeter mørtelfuge, kan du selvsagt klare deg med en kassert skrutrekker eller en spiker i et bord.
Men det skal ikke mange meter murfuge til, før du vil være takknemlig for en egen fugefreser.
PRIS: fra ca 400 kroner per døgn.
12. Industristøvsuger
Støvet fra murverk kveler lynraskt enhver støvsuger fra husholdningen permanent. Vil du ikke kjøpe, så lei deg en industristøvsuger. Den håndterer både støv og store spon.
PRIS: ca 250 kroner per døgn.
LES OGSÅ: Test av verkstedstøvsugere
13. Vedkløyver
Har du store mengder ved å kløyve hvert år, kjøper du deg helst en liten vedkløyver, men har du kun en sjelden gang behov for å kløyve en mengde med ved, så er det smart å leie den for en dag.
Den er mye raskere og mindre svettefrembringende enn kløyvøksen.
PRIS: ca 500 kroner per døgn.
14. Plateheis
Plateheisen gjør deg i stand til å skru opp plater i et helt gipstak alene – uten å ødelegge verken ryggen eller platene.
Du ruller heisen på plass og løfter platen, som deretter ligger helt stille og nøyaktig på riktig plass, slik at du kan skru den fast i ro og mak.
PRIS: cirka 150 kroner per døgn.
LES OGSÅ: Gipsheis til kun 250 kroner