Hagearbeid på batteri: Kjøp eller vent?

De store, kraftige batterimaskinene er godt på vei til å fortrenge bensinslukere og ledningsmodeller fra norske hager. Men når er det på tide å bytte ut de gamle maskinene med smartere modeller på batteri?

Hagearbeid på batteri

Hvilke hagemaskiner skal du kjøpe nå? Og hvilke kan du vente med? Få svaret her.

Det har tatt tid for batteriene å finne veien inn i norske hager. Den primære årsaken er de store kravene som stilles til nettopp hagemaskiner og dermed også batteriene deres.

Gressklippere og hekksakser er sammen med de fleste andre hagemaskiner utstyrt med store og kraftige motorer, som skal kjøre i både hele og halve timer. Først nylig er batteriene blitt sterke nok til å klare denne oppgaven uten at du må pendle mellom batteriladeren og maskinen, eller ha flere ferdigladede ekstrabatterier på lager, før det kan la seg gjøre.

LES OGSÅ: Velg riktig plentraktor

Er det grunn til å skifte?

Bare fordi det er blitt mulig å skifte over til batteri, er det likevel ikke sikkert at du skal skynde deg ut og finne en avløser til de gamle hagemaskinene dine.

Fordelene ved batteriene er særlig redusert støy, færre vibrasjoner og gleden ved å slippe eksos eller skjøteledninger som hele tiden er i veien. Det største minuset er prisen. De kraftige batteriene er nemlig ofte den dyreste delen av verktøyet. Noe av utgiften kan likevel reduseres hvis du holder deg til ett merke, og lar verktøyene dele batterier.

Selv om batteriene er blitt sterke, har de sine begrensninger, ved at de må lades opp en gang i blant. Du kan ikke bare helle mer på tanken når den er tom, som med en bensindrevet maskin.

LES OGSÅ: Test av batteridrevne gressklippere

Sterke batterier

Felles for alle batterier - på tvers av fabrikanter og yteevne - er at de er bygget opp av celler på 3,6 volt. De enkelte cellene seriekobles for å heve spenningen.

10 seriekoblede 3,6 volts celler, gir 36 volt. Parallellkobles cellene i stedet, hever du antallet amperetimer (Ah), som er et uttrykk for hvor lenge batteriet kan levere den gjeldende spenningen. Jo flere amperetimer, desto lenger driftstid.

Gressklipper

Hvis du ikke er en av de etter hvert mange som har gått over til en robotgressklipper, er det en stor sjanse for at gressklipperen er den hagemaskinen du bruker mest tid på å betjene. Det er derfor heller ikke overraskende at det nettopp er her en del produsenter har lagt ned en stor innsats i utviklingen av nytt batteriverktøy til hagen. Moderne batteriklippere er derfor også så sterke, at de uten problemer kan ta opp kampen mot sine bensindrevne konkurrenter - hvis du da ikke har en plen på størrelse med en fotballbane. I så fall er en batteridreven gressklipper foreløpig ikke det riktige valget.

Fordi gressklipperen dyttes rundt omtrent en gang i uken i sesongen, betyr det mange timer med gressklipperen. Da gir det god mening å begynne overgangen til batteri her - summen av den reduserte støyen fra hagearbeidet blir stor.

  • Mindre støy i mange klippetimer
  • Færre vibrasjoner
  • Lavere vekt og enklere å dytte
  • Dobbel pris av bensinmodeller

Gressklipperen er det motoriserte verktøyet som brukes oftest i hagen. Bytt derfor gjerne til batteri, skån hørselen og gled naboene dine.

Plenlufter

Når plenlufteren trekker knivbladene ned i plenen for å gi luft til gressrøttene, stiller det meget store krav til batteriene. Det betyr at batterimodeller fortsatt har en relativt kort driftstid - typisk omkring 15 minutter per lading. Samtidig er batteriene ofte i den dyre enden av skalaen, da de fleste plenluftere kjører på 36 volt eller 2 x 18 volt.

Det blir derfor mye penger å bruke på en maskin som kun skal brukes 1-2 ganger i året.

  • Ingen ledning
  • Kort driftstid

Hvis du ikke har batterier fra før, og skjøteledningen skal trekkes veldig langt, er det god grunn til å vente.

Motorsag

Blant gjør det selv-ere er det store forskjeller på hvilke krav som stilles til en motorsag. Det er derfor også stor forskjell på om det gir mening å bytte til en batteridrevet modell. Mens hageeiere, og ikke minst naboene deres, kan ha stor glede av en støysvak batterimodell til lettere beskjæring og felling av mindre trær, har for eksempel de som kapper store mengder ved, behov for en kraftig maskin på bensin.

Bensindrevne motorsager har et høyt støynivå, men leverer også mer kraft, til en lavere pris.

Å drive et sagkjede stiller store krav til batteriet. Derfor blir det raskt dyrt, hvis batteriet skal kunne holde mer enn 15 minutter.

  • Mye mindre støy
  • Færre vibrasjoner
  • Lavere vekt
  • Svakere enn bensinmodeller
  • Kort driftstid

Skal du ha sagen til hagearbeid i et boligområde, gir det god mening å bytte til en batteridrevet modell. Bruker du sagen til grovere arbeid, kan du fint vente.

Løvblåser

Tidligere modeller på bensin var store, tunge og kraftige, og passet til en profesjonell gartners behov.

Batteriene har gjort løvblåseren tilgjengelig for oss vanlige hageeiere. Derfor er det egentlig ikke snakk om en konkurrent til bensinmodellene, men mer om et supplement, som kan bidra til å skåne ryggen din.

  • Passer godt til hageeiere
  • Kan også brukes i verkstedet
  • Mindre vekt
  • Mindre støy
  • Store krav til batteriet

Batteriene til en kraftig løvblåser er dyre. Hvis du ikke har problemer med ryggen, er det en god idé å vente til prisen på batteriene faller ytterligere.

Hekksaks

De fleste som har klippet hekk med en vanlig elektrisk hekksaks, kjenner til utfordringen med en lang skjøteledning - og ikke minst til utfordringen med å unngå å klippe den over. Disse problemene kan du pakke helt vekk ved å velge en nyere og mer moderne maskin på batteri.

  • Slipp skjøteledning
  • Lav pris
  • Store krav til batteriet

Det finnes flere gode maskiner ned til rundt 1000 kroner med batteri og lader. Du kan derfor enkelt unngå å klippe i ledningen.

Kanttrimmer

Det sier nesten seg selv, men jo oftere du skal bruke en maskin, desto mer mening gir det å ofre de ekstra kronene en batterimodell krever. Kanttrimmeren er ikke noe unntak, og særlig i sommermånedene skal plenen langs bed, trær og andre kanter på gressplenen trimmes jevnlig.

Med kanttrimmeren beveger du deg relativt raskt rundt og dekker hele hagen. Det er derfor en klar fordel hvis du kan gjøre det ganske uhindret. Jo flere trær, bed og annet som stikker opp gjennom gressplenen, desto flere kanter må du trimme. Jo mer er det også en skjøteledning kan vikle seg inn i og sitte fast i. Så jo større plen, og desto flere hindringer, jo bedre mening gir det å bytte til en batteridevet kanttrimmer.

Uansett om du slår gressplenen med en vanlig gressklipper eller du har byttet til en robotgressklipper, skal kantene ettergås. Sikkerhetsinnstillinger betyr nemlig at kniven på klipperen ikke kan gå helt inntil hindringer. Gressklipperen etterlater seg derfor en stripe gress lang alle kanter.

  • Mer bevegelsesfrihet
  • Mindre støy
  • Høy pris sammenlignet med ledningsmodeller

Med kanttrimmeren beveger du deg raskt rundt i hele hagen, og da kommer en ledning fort i veien. Jo større hage du har, desto bedre mening gir en batterimodell.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemaskiner