Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slip bladet skarpt igjen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Flittig bruk av hekksaksen gjennom flere sesonger setter sitt tydelige preg. Bladet blir sløvt og klipper dårligere, men det er en grei sak å få nytt liv i bladet – enten med håndkraft eller maskin.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
50 kroner
Slip bladet skarpt igjen

Intro

Det kan godt la seg gjøre å slipe knivene på bladet mens det sitter på maskinen, men det er mye enklere hvis bladet først monteres av hekksaksen. Det sitter normalt kun fast med en håndfull skruer. Hvis maskinen må skrus så mye fra hverandre at du nærmer deg gir og tannhjul, så må du legge godt merke til hvordan bladet er montert. Lag eventuelt en rask skisse på et stykke papir.

Før du avmonterer bladet er det en god idé å gi det en ordentlig omgang med et skitt- og rustløsende middel. Fjern eventuelt den verste rusten med en liten roterende stål- eller messingbørste. Dermed er bladet nogenlunde rent før du setter i gang med slipingen.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Avmonter bladet hvis det kan la seg gjøre. Legg skruene “i rekkefølge” hvis de er forskjellige. Legg også merke til i hvilken posisjon gir og tannhjul er plassert, slik at det blir enkelt å sette sammen igjen.

2

Rengjør bladet med parafin. Legg det på et stort stykke plast - det griser temmelig mye - og smør bladet inn med rikelig med parafin med en pensel. Tørk etter med en ren fille når parafinen har virket noen minutter.

3

Puss bladet med smergelpapir. Et stykke fint smergelpapir, korn 400, gir bladet den allersiste finishen, slik at det blir helt rent og blankt igjen. Tørk deretter med parafin slik at sliperester fjernes helt.

4

Spenn bladet fast, og slip det enten med fil eller maskin. Spenn først bladet fast med en skrutvinge. Bruk begge hender når du sliper med flatfilen i fremoverrettede, forsiktige strøk. Hold filen i samme vinkel som skjæret på kniven.

5

Du kan også slipe bladet med maskin. Det er en fordel hvis du har en liten, hurtiggående slipestein. Den lille runde slipesteinen kommer helt inn i hjørnene. Pass på at bladet ikke blir for varmt mens du sliper.

Tidsforbruk

En times tid

Pris

50 kroner

Vanskelighetsgrad

Her kan alle være med. Det er ikke vanskelig å slipe bladet på en hekksaks.

Tips & Triks

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Slip bladet skarpt igjen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake