Slip bladet skarpt igjen

Flittig bruk av hekksaksen gjennom flere sesonger setter sitt tydelige preg. Bladet blir sløvt og klipper dårligere, men det er en grei sak å få nytt liv i bladet – enten med håndkraft eller maskin.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
50 kroner

Intro

Det kan godt la seg gjøre å slipe knivene på bladet mens det sitter på maskinen, men det er mye enklere hvis bladet først monteres av hekksaksen. Det sitter normalt kun fast med en håndfull skruer. Hvis maskinen må skrus så mye fra hverandre at du nærmer deg gir og tannhjul, så må du legge godt merke til hvordan bladet er montert. Lag eventuelt en rask skisse på et stykke papir.

Før du avmonterer bladet er det en god idé å gi det en ordentlig omgang med et skitt- og rustløsende middel. Fjern eventuelt den verste rusten med en liten roterende stål- eller messingbørste. Dermed er bladet nogenlunde rent før du setter i gang med slipingen.

PROBLEM:
Bladet er slitt og skittent slik at det ikke klipper verken raskt eller med rene snitt. Derfor skal bladet renses ...

LØSNING:
... og slipes, f.eks. med en flatfil, slik at det blir så godt som nytt igjen.

Tidsforbruk

En times tid

Pris

50 kroner

Vanskelighetsgrad

Her kan alle være med. Det er ikke vanskelig å slipe bladet på en hekksaks.

Veiledning

1

Avmonter bladet hvis det kan la seg gjøre. Legg skruene “i rekkefølge” hvis de er forskjellige. Legg også merke til i hvilken posisjon gir og tannhjul er plassert, slik at det blir enkelt å sette sammen igjen.

2

Rengjør bladet med parafin. Legg det på et stort stykke plast - det griser temmelig mye - og smør bladet inn med rikelig med parafin med en pensel. Tørk etter med en ren fille når parafinen har virket noen minutter.

3

Puss bladet med smergelpapir. Et stykke fint smergelpapir, korn 400, gir bladet den allersiste finishen, slik at det blir helt rent og blankt igjen. Tørk deretter med parafin slik at sliperester fjernes helt.

4

Spenn bladet fast, og slip det enten med fil eller maskin. Spenn først bladet fast med en skrutvinge. Bruk begge hender når du sliper med flatfilen i fremoverrettede, forsiktige strøk. Hold filen i samme vinkel som skjæret på kniven.

5

Du kan også slipe bladet med maskin. Det er en fordel hvis du har en liten, hurtiggående slipestein. Den lille runde slipesteinen kommer helt inn i hjørnene. Pass på at bladet ikke blir for varmt mens du sliper.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hekksaks