Slipe frem nytt liv i hekksaksen

Flittig brug af hækkeklipperen sætter sine tydelige spor. Klingen bliver sløv, og en cocktail af klistrede plantesafter og snavs dræner maskinens power. Men du kan sagtens slibe nyt liv i klingen – enten med håndkraft eller med maskine.

Intro

Hvis du vil ha en hekksaks i toppform, skal den vedlikeholdes. Plantesafter og skitt skal fortløpende vaskes av. Ofte er vann og såpe nok, men har du forsømt hekksaksen i lenger tid, krever det at du bruker sterkere midler.

Etter noen sesonger med flittig bruk, er det tid for å slipe kniven. Det kan gjøres mens kniven sitter i maskinen, men jobben er betydelig enklere hvis du kan fjerne kniven fra maskinen først.

Må hekksaksen adskilles så mye at du kommer inn på gir og tannhjul, skal du legge godt merke til hvordan delene er montert. Ta eventuelt noen bilder med mobiltelefonen.

Du kan slipe kniven med enten en fin metallfil eller med en liten multisliper. Hva du velger, handler mest om personlige preferanser.

Slip alltid i samme vinkel som skjæret. Bruker du multisliperen, skal du passe på at kniven ikke blir for varm.

Dette skal du bruke

  • Skrutrekkere
  • Unbrakonøkler
  • Fil
  • Multisliper
  • Pensel

Veiledning

1

Rens kniven overfladisk med et skitt- og rustløsende middel, for eksempel WD-40. Er det mye rust, kan det fjernes med en stål- eller messingbørste – eventuelt en roterende utgave i skrumaskinen.

2

Skru løs kniven fra maskinen, hvis det kan la seg gjøre. Hvis skruene er forskjellige, er det smart å lage et system. Da husker du lettere hva som skal monteres hvor. Det gjelder også tannhjul og lignende.

3

Rengjør kniven med for eksempel parafin. Det kliner, så det er smart å legge kniven på en plastfolie eller en plastsekk. Pensle på parafinen, og tørk av med en klut når parafinen har virket i noen minutter.

4

Puss kniven med et fint smergellerret. Korn 400 gir en flott finish, slik at kniven blir helt glatt og blank igjen. Tørk deretter over kniven med parafin på en klut. Da fjerner du den siste skitten og eventuelle rester av slipekorn.

5

Slip kniven med en fin fil til metall. Spenn først kniven fast til arbeidsbordet – for eksempel med en tvinge, som her. Hold filen med begge hender, i samme vinkel som skjæret. Fil fremover med forsiktige strøk.

6

Du kan også slipe kniven med en maskin. En liten, hurtiggående multisliper er effektiv og kan komme helt inn i hjørnene. Pass på at kniven ikke blir for varm. Ta eventuelt noen pauser underveis.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...