Vertikalskjærer: Vertikalskjærer til gressplenen

En vertikalskjærer gnager seg utrettelig gjennom tykke lag mose og ugress.

Litt om en vertikalskjærer

  1. HÅNDGREP: Skal være kraftig og med mykt belegg, som er godt å holde på ved bruk over tid.

  2. SIKKERHETSGREP: Skal være lett å aktivere og holde inne. Det skal trykkes inn før du kan starte maskinen, og det skal stoppe maskinen så snart du slipper det.

  3. LEDNINGSAVLASTNING: Det skal være en festeanordning som sikrer at ledningen ikke kan dras ut av kontakten.

  4. OPPSAMLER: Den skal være lett å ta av og sette på, for den blir raskt full.

  5. DYBDEJUSTERING: Håndtaket til dybdejustering av knivene skal verken være for løst eller for stramt.

  6. HJUL: Skal være robuste og passe store. Avstanden mellom for- og bakhjul skal være så stor at maskinen ikke tipper når oppsamleren er full.

  7. HØYDEJUSTERING: Justeringen av høyden på håndgrepet skal være enkel.

  8. VALSER: Alle vertikalskjærere har en knivvalse som skjærer ned i bakken. På noen modeller kan knivvalsen byttes ut med en fjærvalse, som river plenen (plenlufter/moserive). Valsene skal være enkle å skifte.

Vertikalskjærer: Slik bruker du maskinen

Vertikalskjærerens roterende, knivaktige blad skjærer 8-10 cm dype spor ned i bakken og gir på den måten gressrøttene luft – og krefter til å ta opp kampen mot ugress. Samtidig fjerner en vertikalskjærer mosen som ligger i overflaten.

Det ser voldsomt ut etter at en vertikalskjærer har kjørt over plenen. Men gresset kommer heldigvis lynraskt tilbake – og med fornyet kraft.

Til områder som er hardt angrepet, med fordypninger og dårlig vekst, kan du med fordel gi plenen en omgang toppdressing og deretter nye gressfrø.