Video
Lett
Vanskelig

Når du skal kjøpe et nytt skaft, er det en fordel å ha med det gamle. Da får du et skaft som både passer i lengde og som er omtrent like tykt som det gamle. Det er nemlig flere forskjellige å velge mellom – det fins både rette og bøyde typer.

Lengden er viktig selv om det er mulig å tilpasse den. Tykkelsen derimot er ikke fullt så viktig, men det nye skaftet må selvfølgelig ikke være for tynt.

Sammen med skaftet skal du også kjøpe et par nagler som passer i lengden. Det vil si at de ikke må være for korte. Så heller for lange, for da kan de kappes uten større problemer.

PROBLEM

Spaden er overarbeidet! Først var det bare en sprekk i skaftet, men da oppgavene ble ekstra utfordrende, knakk det. Og nå er den ubrukelig.

LØSNING

Du setter på et nytt skaft. Når du har tilpasset det nye skaftet, borer du hull gjennom det til en nagle som holder det på plass. Du kan med fordel bore opp først med et tynt bor.

Skrustikka er praktisk Spaden skal være spent godt fast både når de gamle naglene skal fjernes, og de nye monteres. Ei skrustikke er mest praktisk, men i et knipe tak kan du også klare deg med en arbeidsbenk med fast spennings funksjon.

SETT PÅ ET NYTT SKAFT:

1. Fjern den gamle naglen

Det enkleste er å bruke en vinkel sliper. Slip vekk naglehodet slik at du kommer ned i nivå med selve bladet. Bruk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbeidshansker.

2. Fjern treskaftet

Restene av det gamle spadeskaftet kan sitte temmelig godt fast. Spenn spaden godt fast i ei skrustikke, og slå resten av skaftet ut med en hammer og en passe lang rundstokk.

3. Tilpass det nye skaftet

Bruk spissen av det gamle skaftet til å markere hvor mye som skal slipes av – både når det gjelder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spisses til. Pass på at du ikke tar av for mye.

4. Bor hull i skaftet, og sett det fast med en nagle

Boret bør ha samme diameter som naglen. Bor nøyaktig og helt loddrett slik at du treff er hullet på baksiden. Naglen skal kappes slik at den stikker litt ut. Sag den til med ei baufi l.

5. Bank naglen flat

Legg spaden på et hardt underlag, f.eks. den lille ambolten på skrustikka. Slå på kanten av naglen – hele veien rundt – med kontrollerte slag slik at den blir fl at og danner en krage som går ut over hullet. Da sitter skaftet fast!