Gi spaden et nytt skaft

Hageredskap kan av og til være utsatt for temmelig stor belastning. Er uhellet ute, og skaftet på spaden eller hakka sprekker, er det ingen grunn til å kassere dem hvis de ellers er av god kvalitet. Det er nemlig ikke så vanskelig å skifte skaft.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
200 kroner

Intro

Når du skal kjøpe et nytt skaft, er det en fordel å ha med det gamle. Da får du et skaft som både passer i lengde og som er omtrent like tykt som det gamle. Det er nemlig flere forskjellige å velge mellom – det fins både rette og bøyde typer.

Lengden er viktig selv om det er mulig å tilpasse den. Tykkelsen derimot er ikke fullt så viktig, men det nye skaftet må selvfølgelig ikke være for tynt.

Sammen med skaftet skal du også kjøpe et par nagler som passer i lengden. Det vil si at de ikke må være for korte. Så heller for lange, for da kan de kappes uten større problemer.

PROBLEM

Spaden er overarbeidet! Først var det bare en sprekk i skaftet, men da oppgavene ble ekstra utfordrende, knakk det. Og nå er den ubrukelig.

LØSNING

Du setter på et nytt skaft. Når du har tilpasset det nye skaftet, borer du hull gjennom det til en nagle som holder det på plass. Du kan med fordel bore opp først med et tynt bor.

Tidsforbruk

1 time

Pris

Cirka 200 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er lett å skifte skaft på en spade, men pass på at du ikke høvler for mye av det nye skaftet.

Tips & Triks

Veiledning

01
Sett på et nytt skaft 5 Trinn

1

Fjern den gamle naglen. Det enkleste er å bruke en vinkel sliper. Slip vekk naglehodet slik at du kommer ned i nivå med selve bladet. Bruk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbeidshansker.

Før du går i gang med å skifte skaftet, er det en god idé å sage av den ødelagte delen. Da er det lettere å arbeide.

2

Fjern treskaftet. Restene av det gamle spadeskaftet kan sitte temmelig godt fast. Spenn spaden godt fast i ei skrustikke, og slå resten av skaftet ut med en hammer og en passe lang rundstokk.

Spenn spaden godt fast, og bank naglen ut med en drivdor og en hammer. Bruk eventuelt en spiker hvis doren ikke når helt gjennom.

3

Tilpass det nye skaftet. Bruk spissen av det gamle skaftet til å markere hvor mye som skal slipes av - både når det gjelder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spisses til. Pass på at du ikke tar av for mye.

Bruk ei rasp, en høvel eller en slipemaskin - alt etter hvor mye du skal fjerne. Skaftet skal passe nøyaktig. Bruk grovt slipepapir til slutt.

4

Bor hull i skaftet, og sett det fast med en nagle. Boret bør ha samme diameter som naglen. Bor nøyaktig og helt loddrett slik at du treff er hullet på baksiden. Naglen skal kappes slik at den stikker litt ut. Sag den til med ei baufil.

Naglen skal stikke ut på baksiden tilsvarende en og en halv gang av diameteren på naglen.

5

Bank naglen flat. Legg spaden på et hardt underlag, f.eks. den lille ambolten på skrustikka. Slå på kanten av naglen - hele veien rundt - med kontrollerte slag slik at den blir flat og danner en krage som går ut over hullet. Da sitter skaftet fast!

Video

TIPS: Nytt liv til en sløv spade

Video

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageredskap