Hvilket jordbor skal jeg velge?

Det er raskere å bruke jordboret enn spaden når du skal grave ut til stolper. Se fordelene med et manuelt og et motorisert jordbor.

Jordbor: Selvom spaden fint kan grave et enkelt hull, blir den fort slått av det manuelle jordbordet - mens jordbordets motoriserte fetter for lengst har passert målstreken.

Selvom spaden fint kan grave et enkelt hull, blir den fort slått av det manuelle jordbordet - mens jordbordets motoriserte fetter for lengst har passert målstreken.

Et jordbor er praktisk og gjør det mye enklere å grave et dypt hull, for eksempel til en stolpe. Derfor er det smart å skaffe seg et jordbor, hvis du skal grave mange hull til et prosjekt, for eksempel til et gjerde eller en utebod.

Jordbor - manuelt eller motorisert?

Det finnes både manuelle og motoriserte jordbor. De motoriserte jordborene er enten elektriske eller bensindrevne. De er raskest å bruke, men dyre i innkjøp. Det smarteste er derfor å leie jordboret, hvis du da ikke ofte lager mange hull. Det koster rundt 300 kroner å leie et motorisert jordbor per dag.

Jordbor med bensin: Et motorisert jordbor tar virkelig tak! Det kan bore et hull på under 2 minutter. Jordboret kan leies for rundt 300 kroner pr. dag.

Et motorisert jordbor tar virkelig tak! Det kan bore et hull på under 2 minutter. Jordboret kan leies for rundt 300 kroner pr. dag.

Hvis du kun skal lage et par hull, er det helt opplagt å kjøpe et manuelt jordbor. Det fungerer fint, og kjøper du et, har du det alltid tilgjengelig.

Jordbor: Et helt enkelt og klassisk, manuelt jordbord fungerer bra. Det tar ca. 7 minutter å lage et hull med dette jordboret. Prisen ligger på rundt 3-400 kroner.

Et helt enkelt og klassisk, manuelt jordbord fungerer bra. Det tar ca. 7 minutter å lage et hull med dette jordboret. Prisen ligger på rundt 3-400 kroner.

HUSK: Fjern jorden på jordboret underveis

Det tar cirka to minutter å lage et hull med et motorisert jordbor, mens det tar cirka sju minutter med det manuelle jordboret – selvsagt forutsatt at du ikke støter på stein underveis. Bruker du et motorisert jordbor, må du huske på å fjerne jorden etterpå. Jordboret kan nemlig enkelt bore ned i jorden i et tak, men da vil det bli veldig tungt å løfte opp igjen. Det manuelle jordboret skjærer seg fint ned i vanlig hagejord, som du løfter opp og tar av underveis. Støter du på røtter eller steiner, kan det bli nødvendig å supplere med en spade.

Jordbor i forskjellige størrelser

Jordbor finnes i forskjellige størrelser, slik at du kan bore hull med en diameter på rundt 10,15 og 20 cm ned til rundt 90 cm dybde. Noen jordbor har markeringer på skaftet for hver 10 cm, slik at det er enkelt å se hvor langt ned i bakken du er, uten at du trenger å finne frem tommestokken. På visse jordbor er det også mulig å skifte ut skjæret, alt etter hvor stort hull du trenger.

Akkurat nå leser andre ...