Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oversikt på 5 minutter - tenger

Skriv ut Lagre artikkel

Det finnes en tang til alle behov. Alt fra små elektrikertenger til store rørtenger for grovt arbeid. Her får du en rask oversikt.

67628_NO_B_3_2013_1_6.jpg

I byggvarehusene kan du finne haugevis av forskjellige tenger i alle mulige størrelser og varianter. Moderne tenger har ergonomiske håndtak, ofte med et sklisikkert belegg. Noen av dem er isolerte og kan tåle opp til 1000 volt, andre kan kutte herdet pianotråd. Du kan egentlig dele utvalget inn i tre forskjellige typer, nemlig de klippende tengene, de holdende tengene og universaltengene. Her kan du se våre tips til de tengene som vi tror du kan få mest nytte av. Felles for dem alle, er at du ikke skal gå etter de billigste. Kvalitet koster, men det lønner seg i lengden.

Spisstang/flattang
Spisstangen og flattangen har begge plane flater i kjevene. Spisstangens kjever spisser seg til, mens flattangens kjever er mer firkantede. De fleste spisstenger har skjær og kan klippe ståltråd, det pleier ikke flattengene å ha. Begge tenger finnes i et hav av utforminger, alt etter hva de skal brukes til, f.eks. finmekanikk og elektronikk. Spisstangen fås også med bøyde kjever til vanskelige steder.

Rørtang
Rørleggerens favorittverktøy, da den kan brukes både til å holde fast rør med, og til å spenne fast skjøter. Gapet justeres og låses i ønsket posisjon med en justerskrue. Rørtangen brukes til alt fra rør til muttere, og den kan overføre stor kraft med små anstrengelser.

Sideavbiter
Sideavbiteren er en av de mest vanlige tengene, og den finnes i mange størrelser. Noen har utveksling og spesielt herdede kjever, slik at de kan kutte herdet pianotråd og kraftig ståltråd. Andre er bare egnet til myk plast. Du bør ha minst én sideavbiter i verktøykassen, gjerne flere til forskjellige arbeidsoppgaver.

Universaltang
Med universaltangen kan du både klippe og holde fast. De rillete kjevene er delt i to. En del ytterst, som er egnet til flate materialer, og en del innerst, som er til rør. Universaltangen er en sideavbiter, en flattang og en rørtang i ett. Og den bør kunne klippe over opp til 2 mm ståltråd.

Popnagletang
Popnagletangen brukes kun til å sette sammen forskjellige emner ved hjelp av nagler. Trikset er at du kun trenger å kunne komme til fra én side for å sammenføye emnene.

Avisoleringstang
For gjør det selv-folk er elektrikerens avisoleringstang et praktisk verktøy når den ytterste enden av ledningene skal avisoleres. Den kan justeres til den tykkelsen ledning du skal avisolere, og fjerner plastbeskyttelsen på et blunk, uten å skade kobbertrådene.

Vannpumpetang
Vannpumpetangen tåler en hver sammenligning når det handler om å holde fast. Men den kan ikke klippe ting. De mest avanserte modellene har veldig stor spennvidde og automatisk låsing, slik at de både kan brukes som tenger og som bærehåndtak. Spennvidden justeres raskt, ofte bare ved å trykke på en knapp, og de beste modellene har minst ti forskjellige innstillinger. En 30 cm lang vannpumpetang har en spennvidde på cirka 55 mm, og har 15-16 faste innstillinger. Vannpumpetangen finnes i mange størrelser og kvaliteter.

Gripetang
Tangen avviker markant fra andre tenger, men den har finesser som gjør den veldig gjør det selv-egnet. Den brukes til å holde fast på både runde og flate emner. Gripetangen brukes bl.a. når du skal sveise, og når du skal arbeide med metallplater. Kjevene finjusteres med en justeringsskrue, og låses deretter fast.

Den svenske oppfinneren J.P. Johansson, som også var mannen bak skiftenøkkelen, tok patent på rørtangen i 1888. Den erstatter en hel rekke fastnøkler, og passer til mange størrelser rør og muttere.

Endeavbiter/bindetang
Endeavbiteren på bildet har skarpe kjever, slik at den kan klippe over f.eks. pianotråd. Det lange håndtaket kombinert med det lille hodet gir et stort moment, slik at det ikke er nødvendig å bruke mye krefter til å bite over tråden. Samtidig er denne type tenger spesielt egnet til dra ut spiker med. Bindetangen minner mye endeavbiteren, men kan bare bite over vanlig ståltråd. Den brukes til å binde sammen gjerdetråd, og til å binde ståltråd rundt armeringsjern.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Oversikt på 5 minutter - tenger
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake