Pensler - oversikt på 5 minutter

Når du har malt, skal resultatet se ordentlig ut. Her er malermesterens råd til valg av pensler.

Du kan klare mye malearbeid med en allroundpensel og en vinkelpensel. Men skal du i gang med en oppgave som krever litt ekstra, er spesialpenslene likevel nødvendige. For eksempel når huset skal males utvendig, eller de fine parkettgulvene skal ha lakk. Vi har spurt en malermester hvilke pensler han vil anbefale. Svaret hans har vi samlet her. Les hva de kan, før du går på penselinnkjøp. Maleren understreker at det er viktig å kjøpe kvalitetspensler, som ofte koster litt mer. De mister nemlig ikke hår og de holder bedre på malingen, uten at den renner ned i ermet på skjorta di. De holder i tillegg lenger, dermed er de også billigst i lengden.

Allroundpensel (lakkpensel)

Det er egentlig misvisende å kalle denne penselen for en lakkpensel, som mange byggvarehus gjør, for den kan brukes til stort sett alle typer maling og lakk, bare overflaten er noenlunde jevn. Allroundpensel er derfor en mer presis benevnelse.

Med den nyeste typen syntetiske børster, kan den holde på mye maling, og den avsetter ingen merker når du setter den ned i fortsatt våt maling. Noen typer er spesielt beregnet til vannfor-tynnbar maling, og kan være merket med en dråpe på skaftet.

Penselen finnes i forskjellige bredder, men du klarer deg fint med en som er 50-70 mm i bredden. Suppler med en 25 mm eller 35 mm bred oval pensel, som er bra til mindre flater, fordi den kombinerer den runde sprossepenselen med den flate lakkpenselen.

Fasadepensel

En god fasadepensel kjennetegnes ved at den har vinklet skaft og syntetiske høykvalitetsbørster. Den har kraftigere børster enn lakkpenselen, fordi det sliter mye på en pensel å male på grove vegger. Fasadepenselen kan holde på mye maling, som den først slipper når du stryker den over veggen. Penselen skal være bred, minst 120 mm, og den skal helst kunne monteres på et forlengerskaft. Da kan du male så mye som mulig nede fra bakken. Det sparer både tid og krefter.

Sprossepensel

Den spesielle tilspissede utformingen gjør at du kan male smale områder, som f.eks. vindussprosser, uten å male utenfor. Fordi børstene kan holde på mye maling uten å dryppe, kan du male lenge uten å dyppe penselen. Med det tykke skaftet kan du rulle penselen mens du maler, og dermed utnytte all malingen. Sprossepenselen er også perfekt til kanter. Start med å kjøpe en i 15 mm tykkelse. Den er mest anvendelig.

Gulvlakkpensel

Når du skal lakkere gulv, kan det lønne seg å investere i en kvalitetspensel til formålet. Dels mister den ikke hårene, som billigere utgaver, dels kan den trekke lakk og maling bedre ut. Børsten er en blanding av naturhår og syntetiske hår. Velg en pensel som er minst 20 cm bred, da går jobben fort.

Fordriver

Skal du ha en helt glatt over-flate på f.eks. kjøkkenfrontene, skal du bruke en fordriver. Det er en minst 5 cm bred pensel med ekstra myke hår, som du glatter etter med, slik at du fjerner alle spor fra pensel eller rull.

Reparasjonspensel

Denne kan du ikke unnvære. Bruk den når du skal dekke en skramme i veggen, eller på hjørnet av garderobeskapet. Den lille penselen (fås fra 4 til 10 mm) er perfekt til bare å male selve skaden, uten at du maler utenfor.

Anstryker (kalkkost)

Anstrykeren er fin til store murflater. Hårene sitter i en skarpt avgrenset firkant. Skal du hvitte taket, sette opp tapet eller strie, er den perfekt, ettersom den kan romme mye maling (og lim). Den fås i flere størrelser, også som såkalt flatanstryker, som er en tradisjonell beisekost.

Vinkelpensel (radiatorpensel)

En profesjonell maler reiser ikke på jobb uten en vinkelpensel. Den er så anvendelig at den kommer i bruk under de fleste arbeidsoppgaver. Det smarte er at du kan rekke litt lenger enn med en tradisjonell pensel, og fortsatt male nøyaktig bak f.eks.en radiator, derav penselens kallenavn; radiatorpensel. Du kommer også fiinn i hjørner mellom vegger og tak. Penselen fås i forskjellige størrelser, lengder og med forskjellige børstetyper. Med en 50 mm pensel med langt skaft klarer du det meste.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Håndverktøy