Sterke sammenføyninger med popnagler

Popnagler er lette å overse, men de fortjener en tur i rampelyset. Popnagler gjør det både enkelt og billig å sette sammen for eksempel to plater, og du kan klare det uten å ha tilgang fra begge sider.

Popnagler

Stålplater settes ofte på firkantrør med popnagler. Sammenføyningen blir dermed flat på forsiden og usynlig på baksiden, fordi naglen er inne i røret.

Popnagler eller blindnagler. Kjært barn har flere navn, og det har de ofte oversette popnaglene også. Men det er faktisk lurt å vite hva popnagler kan brukes til og hvordan de brukes. Popnagler er egentlig bare små metallrør med en liten krage i den ene enden og en metallkule i den andre, som ved hjelp av en spesialtang brukes til å lage en krage også i motsatt ende av naglen. På denne måten kan popnaglen først settes gjennom for eksempel to metall­plater og deretter holde dem sammen ved hjelp av de to små kragene.

Klikk på overskriftene for å gå direkte til den aktuelle delen av artikkelen.

Tilgang fra kun den ene siden

Det beste med popnagler er at du bare trenger tilgang til én side av sammenføyningen for å bruke dem. Du kan for eksempel enkelt nagle fast en brakett til en metallplate uten å ha tilgang til baksiden. Popnaglen holdes og strammes nemlig kun fra forsiden med en tang. Det er ikke nødvendig å stramme kontra eller holde den på plass.

Flate sammenføyninger

Popnagler kjennetegnes også av at de er relativt flate, noe som betyr at de ikke tar opp mye plass, i motsetning til bolter og muttere, som fort stikker 4-5 mm over det du spenner sammen.

En billig løsning

Det er også billig å bruke nagler. Prisen for en popnagletang og nok nagler til de første prosjektene ligger fra rundt 300 kroner. Det koster derfor ikke mye å være forberedt når du plutselig må lage en flat eller skjult sammenføyning.

Slik virker popnagler

Popnagler er smarte fordi de kan sette sammen for eksempel to plater, selv om du bare har tilgang fra én side. Popnagler består av en sylinder (blå) med en nål (rød) stukket gjennom. Når nålen trekkes inn mot sylinderen, utvider den seg på baksiden og skaper en mekanisk lås rundt det som naglen er stukket gjennom.

  1. Popnaglen settes i et forboret hull. Naglen trykkes inn i hullet til den møter kragen på forsiden og stopper.
  1. Popnagletangen settes over naglen fra forsiden. Den kan både trykke tangen mot platen og spenne på en gang.
  1. Når tangen trekker i naglen, trekkes kulen på baksiden inn mot den tynne sylinderen, som utvider seg og danner en låsende krage. Til slutt knekker den overflødige delen av, slik at kun selve naglen sitter igjen.

Velg ditt verktøy

Det finnes mange forskjellige typer verktøy å feste nagler med. Du kan få en billig og effektiv popnagletang til under 200 kroner, men hvis du skal sette inn mange nagler, finnes det andre verktøy i butikkene, både manuelle, på trykkluft og batteridrevne.

En standard ­popnagletang til ca 130 kroner er bra nok til små oppgaver i hjemmet.

En batteridreven popnagletang til drøye 4000 kroner kan skåne hånden hvis du skal sette i mange nagler på én gang.

Her er de smarte

Du finner popnagler overalt der to tynne emner skal settes permanent sammen, som et alternativ til for eksempel selvskjærende skruer eller bolter og muttere.

Kasser til oppbevaring kan settes sammen med popnagler. Det er en billig løsning, som ikke tar særlig stor plass.

Det er lett å sette fast et vannbrett på et vindu med hule stålprofiler med popnagler.

Registreringsskilt skal sitte så godt fast at de er vanskelige å stjele. Popnagler er opplagte til oppgaven.

Velg riktig popnagle

Når du skal finne ut hvor stor nagle du må bruke, avhenger svaret for det første av hvor tykke emnene du skal klemme sammen er (B), og for det andre av hvor brede nagler du har tilgjengelig (A). Når du vet dette, kan du beregne hvor lange naglene bør være (C) for at det skal være nok materiale til å danne en krage når du strammer naglen.

Når du skal finne ut hvor stor nagle du må bruke, avhenger svaret for det første av hvor tykke emnene du skal klemme sammen er (B), og for det andre av hvor brede nagler du har tilgjengelig (A). Når du vet dette, kan du beregne hvor lange naglene bør være (C) for at det skal være nok materiale til å danne en krage når du strammer naglen.

Multimedia

Slik bruker du popnagler

Det er enkelt å montere ting med popnagler. Først borer du et hull gjennom det du vil nagle sammen. Deretter velger du en nagle som passer til hullet, og setter en stuss som passer til naglen på tangen. Vi bruker en billig popnagletang fra tilbudshyllen i byggevarehuset.

Når du er ferdig, stikker du naglen gjennom de forborede hullene og strammer den til med et par klem på tangen. Restene av naglen vil brekke av når du strammer til med tangen.

1

Du skal montere et beslag på en sykkel. Plasser først beslaget der du vil ha det, og sett det fast med en tvinge. Da har du begge hender ledig til å jobbe.

2

Mål den samlede godstykkelsen på beslaget og platen som skal settes sammen. Når du kjenner den samlede tykkelsen, kan du se i et skjema hvilken størrelse nagle du skal bruke.

3

Forbor med et passe stort bor. Du skal bruke et bor og en nagle som passer til godstykkelsen. Her forbores det med et 4 mm bor.

4

Finn de riktige naglene, og sjekk at de passer i de hullene du har boret. Naglene utvider seg litt når de spennes, så det er greit at de ikke sitter helt stramt.

5

Sett den riktige stussen i popnagletangen. Denne rimelige nagletangen kan håndtere fire forskjellige størrelser nagler. Finn og monter stussen som passer til naglene.

6

Bruk popnagletangen til å feste naglene. Tangen tres over en nagle om gangen og presses inn mot beslaget og platen. Klem deretter tangen sammen et par ganger. Når du merker at nålen knekker av naglen, kan du fjerne tangen.

7

Hvis du har gjort jobben riktig, så ligner forsiden av naglen nå en krage med et hull i midten – der nålen tidligere stakk ut.

8

På baksiden har kulen klemt en krage, som låser fast naglen fra baksiden. Presset fra tangen har utvidet naglen, som nå sitter i spenn på begge sider av sammenføyningen og mot kantene av hullet.

    Akkurat nå leser andre ...