Tenger til verktøykassen

Det finnes mange forskjellige varianter i verktøykategorien som går under navnet tenger. Og det er en god idé å ha et bredt utvalg i verktøykassen.

En av de store gruppene tenger brukes til å holde fast et emne, for eksempel et vannrør.

En av de store gruppene tenger brukes til å holde fast et emne, for eksempel et vannrør.

Det finnes mange forskjellige varianter i verktøykategorien som går under navnet tenger. Det er tenger som kan holde, bite, klippe, bøye, avisolere og mye mer. Og det er en god idé å ha et bredt utvalg i verktøykassen. Da er du godt dekket inn til å løse de fleste oppgaver.

Tangens funksjoner

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

  1. FAST OVERKJEVE med herdede tenner som vender innover. Det gir rørtangen et bedre grep.
  2. BEVEGELIG UNDERKJEVE som dels som dels klemmer rundt emnet og dels kan beveges frem og tilbake og holdes fast med en justeringsskrue.
  3. JUSTERINGSSKRUEN holder fast underkjeven når skruen er spent. En spesiell hurtigfunksjon på denne tangen gjør at justerskruen kan dras over gjengene før finjustering og fastspenning.
  4. HÅNDGREP - her med tokomponent - her med tokomponent kunststoffbelegg, som gir et bedre hold på tangen. Det smale, lett buede grepet gjør det enkelt å komme til og krever ikke kjempestore hender.

Standard: Fire tenger som holder fast

RØRTANG

Brukes til blant annet rørleggerarbeid. Gapet justeres og låses med en skrue, og tangen kan brukes til både rør og muttere. Det lange skaftet og de kraftige tennene i gapet gjør at det kan overføres stor kraft med forholdsvis liten anstrengelse.

VANNPUMPETANG

Vannpumpetangen er uovertruffen når du skal løsne en større mutter eller holde fast et rør eller lignende i en håndvending. Gapet kan justeres i trinn, og når det er gjort har du et veldig solid grep. Det gir muligheten til å legge i krefter uten at du trenger å anstrenge deg.

SPISS-/FLATTANG

De to tengene ligner hverandre med sine flate kjever, bortsett fra på spissen. Noen varianter kan klippe ståltråd, andre kan bare holde fast. Brukes blant annet til elektrikerarbeid og annen småholding. Finnes i mange varianter. Til el-arbeid er det viktig at grepene er isolerte.

GRIPETANG

Brukes særlig til sveising og annet metallarbeid, men kan også holde fast en treplate på et arbeidsbord. Holder fast på plane og runde emner. Gapet justeres med en justeringsskrue og låses deretter fast. Kan brukes i stedet for en skrutvinge når det ikke skal gapes over for mye.

Standard: Fire tenger som biter

KNIPETANG

Kanskje den de fleste tenker på når man sier “tang”. En god knipetang kan bite av selv herdet pianotråd og trekke gjenstridige spiker ut av gamle planker. Eneste ulempe er nok at du kan komme i klemme i grepet, også selv om du er profesjonell håndverker.

SIDEAVBITER

I daglig tale en avbitertang. Det er en av de mest brukte tengene, og den finnes i mange varianter. Noen har spesialherdede kjever og utveksling, slik at de kan klippe herdet ståltråd, andre duger til vanlig ståltråd og myk plast. Du bør ha et par forskjellige i verktøykassen.

BINDETANG

Ligner en lang, smal kniptang, men den er ikke like sterk i skjæret. Til gjengjeld er den med sin smale fasong perfekt til å tvinne ståltråd med. For eksempel når du skal binde fast varmeslanger til et armeringsnett eller binde ståltråd i en skigard.

AVISOLERINGSTANG

Brukes til å fjerne plastisolasjon plastiso fra ledninger. Med en avisoleringstang er det slutt på å klippe eller skjære over kobbertrådene. Denne modellen passer til forskjellige tykkelser ledning, og kan også klemme fast kabelsko rundt enden på ledninger.

Tett på: Detaljene

STERKE TENNER

Herdede, skarpe tenner gir et godt grep og knekker ikke.

FAST GREP

Velg et mykt, ergonomisk grep, så hånden ikke plutselig sklir.

ISOLERING MOT STØT

Bruk aldri en tang som ikke er beregnet til formålet ved strøm.

UTVEKSLING

Er det bruk for ekstra kraft, så lønner det seg å velge en tang med utveksling.

RASK INNSTILLING

Letter arbeidet og omstilling mellom forskjellige dimensjoner.

Spesialtenger

POPNAGLETANG

Når to emner skal nagles fra den ene siden, er det opplagt å bruke popnagler og tang.

BUET SPISSTANG

Brukes der det er vanskelig å komme til med en rett tang, for eksempel i et støpsel.

LITEN SVEISETANG

Ikke så stort gap, men et meget sterkt grep, som holder selv om du slipper.

LÅSERINGSTANG

Det brukes forskjellige tenger, alt etter om ringen skal klemmes eller spres for å åpnes.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverktøy