Bli ekspert på hullsager på 5 minutter

Når det skal bores store hull, skal du bruke en hullsag! Se hvor du har bruk for en hullsag, hvilke typer som finnes og lær deg å bruke den.

Hulbor: Et hulbor er uundværligt når du skal bore store huller

Et kopbor, også kaldet hulbor, er uundværligt når du skal bore store huller.

Hvordan borer du et hull med en diameter på 5 centimeter?

Du finner dessverre ikke et vanlig trebor i en slik tykkelse. Det er i stedet behov for en spesialist, nemlig en hullsag.

En hullsag består av et senterbor omkranset av en skive, eller bor, med små sagtenner.

Hullsagen fås i mange størrelser og er det klart smarteste verktøyet til å bore store hull. Hullsagen kalles også koppbor eller hullbor.

Hullsag: En hullsag med senterbor, som gjør det enklere å bore helt nøyaktig. Her er det en hullsag med en diameter på 76 mm.

Hullsag: En hullsag med senterbor, som gjør det enklere å bore helt nøyaktig. Her er det en hullsag med en diameter på 76 mm.

Hullsag i riktig størrelse

En hullsag kan være så liten som 20 mm i diameter, og helt opptil 70-80 mm i diameter. Mange steder kan du kjøpe et sett med hullsager i forskjellige størrelser. Det gjør det enkelt å finne akkurat riktig størrelse.

Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe hullsagene enkeltvis.

Også hullsag til murstein

Det finnes hullsager til mange andre materialer enn tre. Hvis du skal bore hull til et vannrør i en hardtbrent flis, får du bruk for en hullsag med diamanter, som er det eneste som kan skjære seg pent og enkelt gjennom flisen.

Skal du bruke en hullsag til å bore fliser, er ikke en bormaskin den riktige maskinen å bruke. Da skal du bruke en hullsag i en vinkelsliper i stedet. Det finnes også hullsager beregnet til å bore i metall, plast og murstein.

Hullsag: En hullsag kan også bore i plast. Her borer vi et hull til et nedløpsrør i en takrenne av plast.

En hullsag kan også bore i plast. Her borer vi et hull til et nedløpsrør i en takrenne av plast.

En smart spesialist

I visse situasjoner klarer du deg helt enkelt ikke uten en hullsag. Hvis du for eksempel har fjernet en radiator og har et hull i gulvet etter vannrøret, skal hullet lappes med en propp. Denne proppen bores ut med en hullsag.

Hullsager er godt egnet til gipsvegger

Noen ganger er du uheldig og skader en gipsvegg. Da er hullsagen din beste venn. Hullet bores ut av gipsplaten med et koppbor i riktig størrelse. Etterpå borer du ut en propp av en ekstra gipsplate med den samme hullsagen. Proppen limes deretter i veggen og oversparkles, slik at reparasjonen blir helt usynlig.

Hullsag: Gipsveggen er skadet: Her borer vi ut det ødelagte stykket med en hullsag. Vi borer deretter en propp av annen gipsplate og limer proppen i hullet.

Gipsveggen er skadet: Her borer vi ut det ødelagte stykket med en hullsag. Vi borer deretter en propp av annen gipsplate og limer proppen i hullet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy