Bli ekspert på vinkelslipere på 5 minutter

Det er ikke så mange tekniske finesser og justeringsmuligheter på en vinkelsliper. Likevel kan den løse en lang rekke forskjellige oppgaver, avhengig av hvilke skiver eller hvilket tilbehør du setter på den. Her viser vi deg 5 typiske oppgaver, der en vinkelsliper er uunnværlig, gjennomgår dens tilbehør og viser hva du skal se etter når du velger vinkelsliper.

Hurtigguide til vinkelslipere

Her ser vi nøye på en vinkelsliper. Vi viser deg fem typiske oppgaver, der du skal bruke en vinkelsliper, vi viser hvordan du bruker en vinkelsliper og gjennomgår det viktige tilbehøret. Vi viser deg også hva du skal se etter når du skal kjøpe en vinkelsliper. Klikk på linken, og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Velg riktig vinkelsliper

5 typiske oppgaver med en vinkelsliper

Slik bruker du en vinkelsliper

Viktig: Sikkerhet under arbeidet med en vinkelsliper

Kutte- og slipeskiver til en vinkelsliper

Velg riktig vinkelsliper

Med en vinkelsliper kan du skjære, slipe, sage, polere og pusse alt fra betong og stål, til lakkerte overflater. Mange av oppgavene kan du også klare med en billig modell, hvis den har krefter nok. De koster fra under 500, til over 4000 kroner, men hvilken skal du investere i? Her kan du se hva du skal kikke etter når du kjøper en vinkelsliper!

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

  1. SKIVESKIFT. Noen skiver må spennes med en spesialnøkkel. Men det er en stor fordel hvis du kan klare skiveskiftet uten bruk av verktøy.
  2. BESKYTTELSESSKJERMEN skal være enkel å flytte til forskjellige stillinger, slik at den alltid sender støv og gnister vekk fra deg.
  3. STØTTEGREPET skal være sklisikkert. I tillegg skal det kunne sitte på begge sider av maskinen – også gjerne så det vender opp.
  4. STARTKNAPPEN skal sitte slik at den er lett å holde inne mens du sliper.
  5. BATTERI. Er det snakk om en batterimaskin, bør den være utstyrt med en ladeindikator, slik at du hele tiden er klar over hvor mye strøm du har igjen.

3 VARIANTER AV VINKELSLIPERE

VANLIG VINKELSLIPER
Til de aller fleste gjør det selv-oppgaver, er en vinkelsliper med 125 eller 150 mm skive tilstrekkelig. De fås både med ledning og i en litt dyrere batteriutgave.

STOR VINKELSLIPER
Har du behov for mye maskinkraft og en stor skjæredybde, skal du ha fatt i en vinkelsliper med en skive på 230 mm. Den kan du leie hos en verktøyutleier.

VINKELSLIPER TIL TRYKKLUFT
Har du en kompressor, er en vinkelsliper til trykkluft en fin løsning. Maskinen veier lite, samtidig som den er sterk. Fås til både 125 og 150 mm skiver.

REDAKSJONEN TESTER: Les se vår nyeste test av vinkelpere her

VINKELSLIPERENS SMARTE FUNKSJONER

Færre vibrasjoner.
Vinkelsliperen er en voldsom maskin, så det kan godt lønne seg å kikke etter en modell med god vibrasjonsdemping. For eksempel har AEGs 18-125X en gummidemper som fanger vibrasjonene fra det todelte håndtaket. Det fungerer godt.

Et todelt håndtak
gjør det behagelig å holde maskinen, og gir god beskyttelse av hånden. Finnes for eksempel på DeWalt DCG412.

Enkelt skiveskift.
Noen modeller krever verktøy når skiven skal skiftes. Vi foretrekker at det kan gjøres uten, for eksempel med en spindelskrue som løsnes og spennes med fingrene.

VINKELSLIPER: 3 PRISNIVÅER

DEN DYRE VINKELSLIPER
Meget robust og sterk vinkelsliper på batteri.

Batteri: 18V-4,0Ah
Lader: 2,5 A
Skivediameter: 125 mm
Omdreininger/min.: 8.000
Ladetid: 1 time og 50 minutter
Vekt m. batteri: 2,4 kg
Pris: over 4000 kroner

Metabo W 18 LTX 125

VINKELSLIPER I MELLOMKLASSEN
Semiproff vinkelsliper med ledning. Lett, liten og enkel å komme til med.

Effekt: 840 watt
Skivediameter: 125 mm
Omdreininger/min.: 11.000
Ledningslengde: 2,4 meter
Vekt: 2,1 kg
Pris: cirka 1000 kroner

Makita 9558HN

DEN BILLIGE VINKELSLIPER
Robust og effektiv vinkelsliper med ledning. Litt tung i lengden, men god i forhold til prisen.

Effekt: 750 watt
Skivediameter: 125 mm
Omdreininger/min.: 11.000
Ledningslengde: 3 meter
Vekt: 2,2 kg
Pris: under 500 kroner

Einhell TE-AG 125

5 TYPISKE OPPGAVER MED EN VINKELSLIPER

SKJÆRE I STEIN OG FLISER
Vinkelsliperen er smart når du skal dele eller tilpasse stein og fliser.

SKJÆRE I METALL
Metallrør kuttes lynraskt med en kutteskive for stål på vinkelsliperen.

SLIPE BETONG
En vinkelsliper utstyrt med slipekopp er effektiv når betonggulvet skal slipes.

FRES FUGER
Med en freseforsats på vinkelsliperen, kan du fjerne ødelagte fuger i murverk. Pass på ikke å skade mursteinene når du fjerner de korte loddrette fugene.

SLIP KNIVER


En medtatt gressklipperkniv kan slipes relativt skarp igjen med en slipeskive til metall. Spenn kniven godt fast, og følg vinkelen på eggen når du sliper.

Slik bruker du en vinkelsliper

Det er ikke så mange tekniske finesser og justeringsmuligheter på en vinkelsliper. Likevel kan den løse en lang rekke forskjellige oppgaver, avhengig av hvilke skiver eller hvilket tilbehør du setter på den. Her setter vi søkelys på oppgavene, samt beskyttelsesutstyret du trenger når du slipper alle kreftene til vinkelsliperen løs.

HAKK OG BUER I FLISER MED VINKELSLIPER

1. Til hakk i fliser skal du bruke en diamantkutteskive til myk stein. “Strek” først opp snittet med en rissepenn, slik at du unngår oppflisete kanter.

2. En bue i en flis lages ved å skjære spor i den delen som skal fjernes. Deretter “gnages” buen ren med en liten flistang, og snittet slipes rent med en slipestein.

SKJÆR I METALLRØR MED VINKELSLIPER

1. Vinkelsliperen er opplagt til kapping av metallrør. Strek opp etter et A3- eller A4-papir, som du vikler rundt røret. Da blir snittet nøyaktig.

2. Røret kuttes med en kutteskive til metall. Selv med en skive i toppkvalitet, kan du ikke unngå ujevnheter i snittet. De fjerner du med ei fil.

SKJÆR SPOR I MURVEGG MED VINKELSLIPER

SPOR TIL KABLER OG RØR
Endringer i installasjoner av vann og strøm krever en fagmann. Men du kan frese sporene til rør og kabler selv – etter avtale med rørleggeren eller elektrikeren. Skjær etter strekene, slik at sporet er smalest ytterst og bredest innerst. Da henger mørtelen bedre fast når sporet lukkes. Sett en meisel på tvers i bunnen av sporet, og hugg til.

KORTE SPOR


Med en fugefreser i vinkelsliperen, kan du raskt frese korte spor. I porebetong kan du klare deg med en vanlig vinkelsliper, men betong og murverk krever en kraftig modell.

Viktig: Sikkerhet under arbeidet med en vinkelsliper

Vinkelsliperen er på topp-3, når det gjelder verktøy som skader oss gjør det selv-ere alvorlig nok til at vi må oppsøke lege. Den bråker mye, og skiven roterer med en meget høy hastighet, så vernebriller, hørselvern og hansker er uunnværlig verneutstyr.

Bruker du vinkelsliperen til å kutte i stein, fliser og murverk, vil vi på det sterkeste også anbefale deg å bruke støvmaske, for kuttingen skaper store mengder finkornet støv.

  • BRILLER. Tettsittende briller beskytter øynene dine mot gnister når du jobber med metall.
  • HØRSELVERN. En vinkelsliper bråker, og særlig ved lengre tids bruk er hørselvern viktig.
  • MASKE. En støvmaske fanger finkornet støv fra fliser og murverk. Velg evt. en med luftventil.

SIKKERHETSSKJERMENS FUNKSJON OG JUSTERINGER

DERFOR ER SKJERMEN VIKTIG
Sikkerhetsskjermen gjør det noen ganger vanskelig å komme ordentlig til. Men ikke la det friste deg til å fjerne den. Skjermen sørger for å lede vekk gnister, og – minst like viktig – så fanger den flyvende småbiter hvis kutteskiven skulle komme til å gå i stykker. Biter skiven seg fast, vil skjermen også beskytte hånden hvis maskinen slår bakover.

JUSTERINGSMULIGHETER


Skal du kjøpe deg en ny vinkelsliper, så se etter en der sikkerhetsskjermen har mange justeringsmuligheter. Det gjør det enklere å komme til på trange plasser.

Kutte- og slipeskiver til en vinkelsliper

Vinkelsliperen er en mester når det gjelder å kutte og slipe stål og stein. Og med bare noen få kvalitetsskiver klarer du det meste. Men maskinen er faktisk mye mer allsidig, og den kan både bore, frese, rense og polere. Det krever bare det riktige utstyret. Her kan du se hvor mange muligheter du har med en vinkelsliper.

FORSKJELLIGE SLIBESKIVER TIL VINKELSLIPER

DIAMANTKOPPSKIVE
Med en diamantkoppskive på vinkelsliperen, kan du slipe og glatte harde flater, som betonggulv og gammel puss og mørtel. Den tar godt fatt, så start forsiktig. Fås i forskjellige grovheter.

KOPPSKIVE/KARBIDSKIVE
Brukes til sliping av betong og andre harde steinmaterialer. Ikke like effektiv som en diamantkoppskive, men en del billigere og fin til mindre oppgaver. Fås normalt fra kornstørrelse 14 til 36.

FLAPPSKIVE/LAMELLSKIVE
Flappskiven er en skive med en lamellkonstruksjon av slipepapirlapper. Skiven er perfekt til å rense og glatte sveisesømmer, metall og rustfritt stål. Fås normalt fra korn 40 til 120.

KJEGLEBØRSTE/STÅLBØRSTE
Til rensing av skitt og rust på f.eks. grillen, skal du bruke kjeglebørsten. Den fås i forskjellige utgaver: Stålbørsten er til jernmaterialer, og kobberbørsten til rustfritt stål og metall uten jern.

SLIPESKIVE
Vinkelsliperen er sterk. Utstyrt med slipepapir på en bakskive av gummi, er den effektiv til grovt arbeid i tre, eller når du skal fjerne gammel maling og herdede rester av gammelt lim.

POLERHETTE
Også til polering av bil og båt kan du utnytte kreftene til vinkelsliperen. Det mest vanlige er “hetter”, som bindes rundt en gummibakskive av samme type som brukes til slipeskiver.

KUTTESKIVE TIL METALL
En tynn kutteskive (1 mm) er det beste hvis du skal kutte rustfritt stål. Den fjerner mindre materiale og jobber derfor raskt. Den er spesielt god til batterislipere, da den krever mindre krefter. En kvalitetsskive koster ca 100 kroner.

DIAMANTSKIVE TIL MYK STEIN
Skal du skjære i myk stein, for eksempel murstein, fliser og marmor, skal du bruke en diamantskive med lukket kant. En kvalitetsskive holder lenge, og du kan holde den “skarp” ved å skjære i en hard stein. Det renser skiven.

DIAMANTSKIVE TIL HARD STEIN
Skal du skjære i hard stein, for eksempel betong, belegningsstein eller hardtbrente fliser, skal du bruke en diamantskive med åpen kant. Den åpne kanten sørger for at skiven kjøles ned under arbeidet, slik at den ikke “brenner seg varm”.

BRED DIAMANTSKIVE
Diamantskiven finnes i en ekstra bred variant, som i utgangspunktet er beregnet til å frese vekk murfuger i en murvegg. Men den kan også brukes til å frese spor til rør og kabler i murvegger.

Krav til vinkelsliper

Kutte- og slipeskiver stiller ikke store krav til kreftene på maskinen, og hastigheten passer til de fleste maskiner, så nesten alle modeller kan brukes. Men vil du bruke vinkelsliperen til flere forskjellige oppgaver, stiller det noen krav til modellen. Se hva du skal kikke etter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver krever motorkraft over 1000 watt. Til polering er det nødvendig at omdreiningshastigheten kan skrus ned til under 4000 i minuttet.
  • Høvle betong: Skal du bruke vinkelsliperen som betonghøvel, det vil si med en diamantkoppskive, kreves en stor modell (180-230 mm) med motor på ca 2000 watt. Velg også gjerne en maskin som har variabel hastighet .
  • Bore hull med koppbor: Hastighetsregulering er en fordel, slik at du kan justere etter borets diameter. Bor over 50 mm krever en motor på minimum 1000 watt.
  • Frese i mur: Krever ingen hastighetsregulering. Til gjengjeld er det en fordel at motoren er børsteløs eller godt beskyttet, for jobben støver.

ANNET TILBEHØR TIL EN VINKELSLIPER

FUGEFRESER
Med et fugefresesett, kan vinkelsliperen bli et effektivt verktøy når du skal rense fuger i murverk. Settet består av et anlegg, et adapter og et fresestål, som fås til forskjellige fugebredder.

KOPPBOR
Med et koppbor på vinkelsliperen, får du en kraftig “bormaskin” når du skal bore hull i fliser og teglstein. Koppbor fås i forskjellige størrelser og selges ofte i sett.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinkelsliper