Vinkelsliper: Dette skal du titte etter når du kjøper vinkelsliper!

Hurtigguide til vinkelslipere

Her ser vi nøye på en vinkelsliper. Vi viser deg fem typiske oppgaver, der du skal bruke en vinkelsliper, vi viser hvordan du bruker en vinkelsliper og gjennomgår det viktige tilbehøret. Vi viser deg også hva du skal se etter når du skal kjøpe en vinkelsliper. Klikk på linken, og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Velg riktig vinkelsliper
5 typiske oppgaver med en vinkelsliper
Slik bruker du en vinkelsliper
Viktig: Sikkerhet under arbeidet med en vinkelsliper
Kutte- og slipeskiver til en vinkelsliper

Velg riktig vinkelsliper

Med en vinkelsliper kan du skjære, slipe, sage, polere og pusse alt fra betong og stål, til lakkerte overflater. Mange av oppgavene kan du også klare med en billig modell, hvis den har krefter nok. De koster fra under 500, til over 4000 kroner, men hvilken skal du investere i? Her kan du se hva du skal kikke etter når du kjøper en vinkelsliper!

Vinkelsliper detaljer

1. SKIVESKIFT. Noen skiver må spennes med en spesialnøkkel. Men det er en stor fordel hvis du kan klare skiveskiftet uten bruk av verktøy.

2. BESKYTTELSESSKJERMEN skal være enkel å flytte til forskjellige stillinger, slik at den alltid sender støv og gnister vekk fra deg.

3. STØTTEGREPET skal være sklisikkert. I tillegg skal det kunne sitte på begge sider av maskinen – også gjerne så det vender opp.

4. STARTKNAPPEN skal sitte slik at den er lett å holde inne mens du sliper.

5. BATTERI. Er det snakk om en batterimaskin, bør den være utstyrt med en ladeindikator, slik at du hele tiden er klar over hvor mye strøm du har igjen.

REDAKSJONEN TESTER: Les se vår nyeste test av vinkelpere her

Slik bruker du en vinkelsliper

Det er ikke så mange tekniske finesser og justeringsmuligheter på en vinkelsliper. Likevel kan den løse en lang rekke forskjellige oppgaver, avhengig av hvilke skiver eller hvilket tilbehør du setter på den. Her setter vi søkelys på oppgavene, samt beskyttelsesutstyret du trenger når du slipper alle kreftene til vinkelsliperen løs.

Viktig: Sikkerhet under arbeidet med en vinkelsliper

Vinkelsliperen er på topp-3, når det gjelder verktøy som skader oss gjør det selv-ere alvorlig nok til at vi må oppsøke lege. Den bråker mye, og skiven roterer med en meget høy hastighet, så vernebriller, hørselvern og hansker er uunnværlig verneutstyr.

Bruker du vinkelsliperen til å kutte i stein, fliser og murverk, vil vi på det sterkeste også anbefale deg å bruke støvmaske, for kuttingen skaper store mengder finkornet støv.

  • BRILLER. Tettsittende briller beskytter øynene dine mot gnister når du jobber med metall.
  • HØRSELVERN. En vinkelsliper bråker, og særlig ved lengre tids bruk er hørselvern viktig.
  • MASKE. En støvmaske fanger finkornet støv fra fliser og murverk. Velg evt. en med luftventil.

Kutte- og slipeskiver til en vinkelsliper

Vinkelsliperen er en mester når det gjelder å kutte og slipe stål og stein. Og med bare noen få kvalitetsskiver klarer du det meste. Men maskinen er faktisk mye mer allsidig, og den kan både bore, frese, rense og polere. Det krever bare det riktige utstyret. Her kan du se hvor mange muligheter du har med en vinkelsliper.

Krav til vinkelsliper

Kutte- og slipeskiver stiller ikke store krav til kreftene på maskinen, og hastigheten passer til de fleste maskiner, så nesten alle modeller kan brukes. Men vil du bruke vinkelsliperen til flere forskjellige oppgaver, stiller det noen krav til modellen. Se hva du skal kikke etter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver krever motorkraft over 1000 watt. Til polering er det nødvendig at omdreiningshastigheten kan skrus ned til under 4000 i minuttet.
  • Høvle betong: Skal du bruke vinkelsliperen som betonghøvel, det vil si med en diamantkoppskive, kreves en stor modell (180-230 mm) med motor på ca 2000 watt. Velg også gjerne en maskin som har variabel hastighet .
  • Bore hull med koppbor: Hastighetsregulering er en fordel, slik at du kan justere etter borets diameter. Bor over 50 mm krever en motor på minimum 1000 watt.
  • Frese i mur: Krever ingen hastighetsregulering. Til gjengjeld er det en fordel at motoren er børsteløs eller godt beskyttet, for jobben støver.