1. SKIVESKIFT. Noen skiver må spennes med en spesialnøkkel. Men det er en stor fordel hvis du kan klare skiveskiftet uten bruk av verktøy.

2. BESKYTTELSESSKJERMEN skal være enkel å flytte til forskjellige stillinger, slik at den alltid sender støv og gnister vekk fra deg.

3. STØTTEGREPET skal være sklisikkert. I tillegg skal det kunne sitte på begge sider av maskinen – også gjerne så det vender opp.

4. STARTKNAPPEN skal sitte slik at den er lett å holde inne mens du sliper.

5. BATTERI. Er det snakk om en batterimaskin, bør den være utstyrt med en ladeindikator, slik at du hele tiden er klar over hvor mye strøm du har igjen.

3 TYPISKE OPPGAVER MED EN VINKELSLIPER
SKJÆRE I STEIN OG FLISER Vinkelsliperen er smart når du skal dele eller tilpasse stein og fliser.
SKJÆRE I METALL Metallrør kuttes lynraskt med en kutteskive for stål på vinkelsliperen.
SLIPE BETONG En vinkelsliper utstyrt med slipekopp er effektiv når betonggulvet skal slipes.
3 VARIANTER AV VINKELSLIPERE
VANLIG VINKELSLIPER Til de aller fleste gjør det selv-oppgaver, er en vinkelsliper med 125 eller 150 mm skive tilstrekkelig. De fås både med ledning og i en litt dyrere batteriutgave.
STOR VINKELSLIPER Har du behov for mye maskinkraft og en stor skjæredybde, skal du ha fatt i en vinkelsliper med en skive på 230 mm. Den kan du leie hos en verktøyutleier.
VINKELSLIPER TIL TRYKKLUFT Har du en kompressor, er en vinkelsliper til trykkluft en fin løsning. Maskinen veier lite, samtidig som den er sterk. Fås til både 125 og 150 mm skiver.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av vinkelslipere

VINKELSLIPERENS SMARTE FUNKSJONER
Færre vibrasjoner. Vinkelsliperen er en voldsom maskin, så det kan godt lønne seg å kikke etter en modell med god vibrasjonsdemping. For eksempel har AEGs 18-125X en gummidemper som fanger vibrasjonene fra det todelte håndtaket. Det fungerer godt.
Et todelt håndtak gjør det behagelig å holde maskinen, og gir god beskyttelse av hånden. Finnes for eksempel på DeWalt DCG412.
Enkelt skiveskift. Noen modeller krever verktøy når skiven skal skiftes. Vi foretrekker at det kan gjøres uten, for eksempel med en spindelskrue som løsnes og spennes med fingrene.
Batteri. På batterimaskiner er det en stor fordel med en ladeindikator, som tydelig viser hvor mye strøm det er igjen på batteriet.
3 PRISNIVÅER
Metabo W 18 LTX 125 DEN DYRE Meget robust og sterk vinkelsliper på batteri. Batteri: 18V-4,0Ah Lader: 2,5 A Skivediameter: 125 mm Omdreininger/min.: 8.000 Ladetid: 1 time og 50 minutter Vekt m. batteri: 2,4 kg Pris: over 4000 kroner
Makita 9558HN MELLOMKLASSEN Semiproff vinkelsliper med ledning. Lett, liten og enkel å komme til med. Effekt: 840 watt Skivediameter: 125 mm Omdreininger/min.: 11.000 Ledningslengde: 2,4 meter Vekt: 2,1 kg Pris: cirka 1000 kroner
Einhell TE-AG 125 DEN BILLIGE Robust og effektiv vinkelsliper med ledning. Litt tung i lengden, men god i forhold til prisen. Effekt: 750 watt Skivediameter: 125 mm Omdreininger/min.: 11.000 Ledningslengde: 3 meter Vekt: 2,2 kg Pris: under 500 kroner