Hvilken spikerpistol skal du velge?

Spikerpistoler er smarte, og gjør det både raskere og morsommere å spikre fast ting. Men det er ikke likegyldig om den koster 500 eller 10.000 kroner. Eller om du skal skyte fast lister eller reisverk. Vi guider deg til hvilken pistol du skal velge.

Hvilken spikerpistol skal du velge?

Finn den riktige spikerpistolen til ditt prosjekt.

Har du noensinne satt opp lister i hele stua med hammer og spiker, har du garantert tenkt at jobben ville vært mange ganger enklere med en spikerpistol. Og du har helt rett.

Her kan du finne vår nyeste test av spikerpistoler

Men som med så mye annet, er en spikerpistol ikke bare en spikerpistol. Hvordan spikeren blir skutt inn, er nemlig avgjørende for både styrken til pistolen og størrelsen på prislappen. Og selv om prisen fort kan bli høy, kan den likevel komme til å virke overkommelig når alternativet er mange timer i selskap med diverse listverk, hammer, små dykkert og en blå negl eller fem.

De fire variantene

Har du noensinne satt opp lister i hele stua med hammer og spiker, har du garantert tenkt at jobben ville vært mange ganger enklere med en spikerpistol. Og du har helt rett.

Men som med så mye annet, er en spikerpistol ikke bare en spiker­ pistol. Hvordan spikeren blir skutt inn, er nemlig avgjørende for både styrken til pistolen og størrelsen på prislappen. Og selv om prisen fort kan bli høy, kan den likevel komme til å virke overkommelig når alternativet er mange timer i selskap med diverse listverk, hammer, små dykkert og en blå negl eller fem.

1. FJÆR

De fleste fjærbaserte pistoler er egentlig bare krampemaskiner på batteri. For det meste skyter de kramper, som til forveksling ligner de stiftene som brukes til å stifte sammen papir. Styrken er begrenset, men til gjengjeld er prisen også ganske lav.

2. TRYKKLUFT

Kraften hentes fra en kom -pressor, noe som gir deg muligheten for stor styrke til en relativt lav pris. Til gjengjeld er bevegelsesfriheten begrenset. Kompressoren er med på å bestemme hvor store spiker du kan skyte inn, og ikke minst i hvilket tempo.

3. BATTERI

Et kammer inne i maskinen fylles med komprimert luft. Det er det høye lufttryk -ket som brukes til å avfyre spikerskuddet. Prisen er relativt høy. De billigste modellene koster omkring 3000 kroner, og er til tynne dykkert. Få maskiner er så sterke at de kan skyte inn lange og tykke spiker.

4. GASS

De sterkeste ”trådløse” modellene er med gass. Men det er også her at prisen er høyest. Batteriet brukes bare til å antenne gassen. Den er på en liten beholder, og du får opptil 10.000 skudd på én opplading av batte batteriet. 30 ml gass gir omkring 1000 skudd.

Riktig maskin til prosjektet

Hvilken spikerpistol og type festemiddel du skal velge, avhenger helt av hva du skal skyte fast. Vi har samlet 14 forskjellige pistoler, som egner seg til hver sin oppgave. De fargede bjelkene med navnene viser hvilke størrelser kramper, dykkert og spiker hver av maskinene kan håndtere.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy