Test av spikerpistoler: Spikerpistolen er mye mer effektiv enn hammer og spiker.

Spikerpistolen er mye mer effektiv enn hammer og spiker.

La oss begynne med å slå fast en ting: En spikerpistol er ikke et billig verktøy. Prisene begynner på cirka 2300 kroner, uten batteri og lader. Men når alternativet er mange timer i selskap med diverse lister, hammer, små spiker og en blå negl eller fem, vil prisen raskt komme til å virke ganske overkommelig.

Vi har sett nærmere på seks modeller, der alle er mulig å få kjøpt for under 7000 kroner, inkludert batteri og lader. De skyter dykkert med en diameter på 1,2-1,6 mm. Skal du bruke større spiker, finnes det også pistoler til det. Men da må du betale enda mer.

Fem av de testede modellene drives av et 18 volts batteri. Den sjette kjører på gass, og har et mindre batteri som utelukkende brukes til å antenne gassen når spikeren skytes ut.

Fordelen med en gassmodell, er at den både er mindre i størrelse og veier mindre. Men den bråker mer, og du kjenner lukten av gassantenningen.

Store forskjeller

Maskinene minner om hverandre, men testen vår avslørte en rekke forskjeller, og mens den raskeste klarer to skudd per sekund, bruker den tregeste mer enn dobbelt så lang tid. Det skyldes blant annet at den ikke har flerskuddsmulighet, som ellers ville gjort den i stand til å avfyre et skudd så snart den presses mot emnet.

Ingen av de seks er støysvake, men enkelte virker nesten slik når du sammenligner med brølene fra de mest bråkete modellene.

Slik har vi testet spikerpistoler

Dybdeinnstillingen avgjør hvor dypt spikeren skytes inn. Spikeren skal kunne skytes under overflaten, i plan med overflaten eller stikke litt opp, slik at du midlertidig kan hefte fast en list og lett fjerne den igjen. Dette kaller vi presisjon.

For å kunne tåle det høye lufttrykket, er maskinene solid bygget, og vekten er derfor ganske høy. Det er likevel stor forskjell på den letteste og den tyngste deltakeren.

Jo raskere du kan spikre, desto raskere er jobben overstått. Vi tok tiden mens 100 spiker ble skutt inn. Ved samme anledning gjorde vi også en støymåling av de bråkete maskinene.

LES OGSÅ: Den effektive spikerpistolen

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

Vi har testet disse 6 spikerpistoler

  • DEWALT DCN660N
  • TJEP TF-16/64 GAS 2G
  • RYOBI R18N18G
  • MAKITA DBN600ZJ
  • STANLEY FMC792B-XJ
  • MILWAUKEE CN18GS

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken spikerpistol som ble den store testvinneren.