Hvordan virker en kompressor?

Er hjulet tomt for luft, vil du spraymale husveggen din eller vil du sette opp taklister? Da kan en kompressor med tanken full av luft være riktig makker.

Kompressoren er et helt enestående verktøy - fordi den faktisk sjelden står ubrukt når du skal gjøre noe. Helt grunnleggende kan du bruke den komprimerte luften fra tanken til å pumpe opp et dekk eller blåse vekk urenheter. Men den største gleden har du av å bruke luften til drive annet verktøy: Spikerpistoler, slipemaskiner, muttertrekkere, sandblåserutstyr, malesprøyter og fugepistoler, er blant de mest brukte luftverktøyene i hobbyverkstedet. Ofte er tilbehøret lettere og billigere enn tilsvarende elektrisk verktøy, og det vil normalt også holde mye lenger.

Trykkluft driver alt fra instrumentene hos tannlegen, til veiarbeiderens øredøvende trykkluftshammer og industriens kjempemaskiner - og kompressorene finnes selvsagt i utallige utgaver. Men til hobbyverkstedet og garasjen brukes stort sett alltid en stempelkompressor med elektrisk motor som den du ser på tegningen.

Når stempelet i den trekkes ned, suger det inn luft i sylinderen gjennom en ventil. Når stemplet kjører opp igen, lukkes ventilen slik at luften trykkes sammen. Den komprimerte luften presses ut gjennom en annen ventil og havner i en solid tank, som typisk rommer 25-50 liter luft. Motoren stopper når luften i tanken får et fastsatt trykk på for eksempel 8 bar, og starter igjen når trykket er under en viss grense.

VI TESTER: Kompressor test

Riktig modell hjemme hos deg

På mange modeller kan du selv regulere hvor mye trykk du vil ha i utløpsslangen, og to manometere viser henholdsvis trykket i tanken og trykket i
utløpsslangen, som kan være litt lavere. Om du har behov for dette, må du finne ut i samråd med forhandleren. Han kan også råde deg med hensyn til størrelsen på tanken, motorstyrke, støynivå og type, for det avhenger av behovet ditt.

Har du bruk for mye luft i lange perioder, f.eks. til sandblåsing, bør du kanskje ha en modell med oljesmøring. Har du kun bruk for luft nå og da, til
f.eks. en spikerpistol, har du kanskje mer glede av en oljefri modell. Den har kortere levetid, men er lettere og tåler bedre å stå skrått under bruk.

Klikk på tallene på bildet og les mer

 1. Innsugingsfilteret fjerner alle større urenheter fra innsugingsluften. Husk å rense og skifte filteret jevnlig. Et tilstoppet filter vil overbelaste kompressoren.
 2. Stempelet i sylinderen er hjertet i kompressoren. Det suger luft utenfra og inn gjennom innsugingsfilteret når det trekkes ned i sylinderen, og presser luften ut gjennom røret og ned i tanken når det trykkes opp. Det er de små membranventilene i toppen av sylinderen som åpner og lukker, slik at luften hentes utenfra og presses ned i tanken, der trykket derfor øker.
 3. Røret fører den komprimerte luften fra sylinderen ned i tanken.
 4. Elmotoren driver stempelet i kompressoren. Enten direkte som her, eller ved hjelp av en kilereim.
 5. Viften dreier sammen med elmotoren, og blåser avkjølende luft forbi motoren og sylinderen.
 6. Kjøleribbene på sylinderen fjerner friksjonsvarmen som oppstår når kompressoren arbeider. Har du en kompressor som kjøler ved hjelp av olje, så husk alltid å bruke spesialolje, og ikke vanlig smøreolje.
 7. Trekkstangen og de to hjulene under tanken gjør det lett å flytte rundt på kompressoren. I den enden der stangen sitter, er det ikke hjul, men et støttebein. Det gjør at kompressoren blir stående når du ikke løfter i stangen. Det kraftige gummibelegget under støttebeinet demper støyen fra maskinen.
 8. Trykkbryteren stopper motoren når det er fullt trykk på tanken, og starter den igjen når det er bruk for mer luft.
 9. Reduksjonsventilen styrer trykket i utløpsslangen. Ved å stille den riktig, sikrer du at trykket passer til verktøyet som er koblet på kompressoren.
 10. Manometeret her viser trykket i tanken.
 11. Manometeret her viser trykket i utløpsslangen.
 12. Kompressortanken rommer typisk 25-50 liter. Det er nok til de fleste mindre oppgaver. Tanken er laget av kraftig jern for å tåle trykket.
 13. Slangen leder luften ut til verktøyet. For å lette arbeidet, virker den ofte som en myk spiralfjær.
 14. Sikkerhetsventilen sørger for at tanken ikke kan eksplodere på grunn av overtrykk.
 15. Avtappingsventilen sitter på tankens laveste punkt. Komprimert luft utskiller litt vann, som du selv tapper av tanken gjennom ventilen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Verktøy