Hvordan virker en kompressor?

Er hjulet tomt for luft, vil du spraymale husveggen din eller vil du sette opp taklister? Da kan en kompressor med tanken full av luft være riktig makker.

Kompressoren er et helt enestående verktøy - fordi den faktisk sjelden står ubrukt når du skal gjøre noe. Helt grunnleggende kan du bruke den komprimerte luften fra tanken til å pumpe opp et dekk eller blåse vekk urenheter. Men den største gleden har du av å bruke luften til drive annet verktøy: Spikerpistoler, slipemaskiner, muttertrekkere, sandblåserutstyr, malesprøyter og fugepistoler, er blant de mest brukte luftverktøyene i hobbyverkstedet. Ofte er tilbehøret lettere og billigere enn tilsvarende elektrisk verktøy, og det vil normalt også holde mye lenger.

Trykkluft driver alt fra instrumentene hos tannlegen, til veiarbeiderens øredøvende trykkluftshammer og industriens kjempemaskiner - og kompressorene finnes selvsagt i utallige utgaver. Men til hobbyverkstedet og garasjen brukes stort sett alltid en stempelkompressor med elektrisk motor som den du ser på tegningen.

Når stempelet i den trekkes ned, suger det inn luft i sylinderen gjennom en ventil. Når stemplet kjører opp igen, lukkes ventilen slik at luften trykkes sammen. Den komprimerte luften presses ut gjennom en annen ventil og havner i en solid tank, som typisk rommer 25-50 liter luft. Motoren stopper når luften i tanken får et fastsatt trykk på for eksempel 8 bar, og starter igjen når trykket er under en viss grense.

VI TESTER: Kompressor test

Riktig modell hjemme hos deg

På mange modeller kan du selv regulere hvor mye trykk du vil ha i utløpsslangen, og to manometere viser henholdsvis trykket i tanken og trykket i
utløpsslangen, som kan være litt lavere. Om du har behov for dette, må du finne ut i samråd med forhandleren. Han kan også råde deg med hensyn til størrelsen på tanken, motorstyrke, støynivå og type, for det avhenger av behovet ditt.

Har du bruk for mye luft i lange perioder, f.eks. til sandblåsing, bør du kanskje ha en modell med oljesmøring. Har du kun bruk for luft nå og da, til
f.eks. en spikerpistol, har du kanskje mer glede av en oljefri modell. Den har kortere levetid, men er lettere og tåler bedre å stå skrått under bruk.

Akkurat nå leser andre ...