Vi har testet
6 kompressore med en tank på 24 liter, som kan kjøpes for under 4200 kroner:
- EINHELL TE-AC 270/24/10
- HYUNDAI OTS750-24/HYAC24-1S
- METABO Basic 250-24 W OF
- PROBUILDER 43670
- SCHEPPACH HC24DC
- STANLEY Fatmax FMXCM0062E

EINHELL TE-AC 270/24/10
Maks. trykk: 10 bar
Fyllingseffekt: 270 l/min.
Cirkapris: 2400 kroner

HYUNDAI OTS750-24/HYAC24-1S
Maks. trykk: 8 bar
Fyllingseffekt: 125 l/min.
Cirkapris: 3700 kroner

METABO Basic 250-24 W OF
Maks. trykk: 8 bar
Fyllingseffekt: 120 l/min.
Cirkapris: 1800 kroner

PROBUILDER 43670
Maks. trykk: 8 bar
Fyllingseffekt: 172 l/min.
Cirkapris: 1500 kroner

SCHEPPACH HC24DC
Maks. trykk: 8 bar
Fyllingseffekt: 412 l/min.
Cirkapris: 4200 kroner

STANLEY Fatmax FMXCM0062E
Maks. trykk: 10 bar
Fyllingseffekt: 240 l/min.
Cirkapris: 2000 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Kompressore
En kompressor består i all sin enkelhet av en tank, som ved hjelp av en motor og et stempel fylles med luft, som igjen kan drive forskjellig luftverktøy.
Alle deltakerne i denne testen har en tank på 24 liter. Selv om de kan transporteres, så betyr en vekt på opptil 36 kg at de oftere står stasjonert i verkstedet. Med disse kompressorene kan du for eksempel pumpe opp baller og dekk, du kan spraymale møbler, skyte dykkert i panel og listverk eller blåse verktøy og arbeidsbenken ren for sagflis og spon.
Du skal ikke forvente å kunne drive kraftig verktøy, som krever en kraftig og vedvarende luftstrøm. Vi tester nemlig kompressorene med en liten slipemaskin, med et luftforbruk på 115 liter i minuttet. Selv om det er mindre enn alle deltakerne på papiret kan levere, så faller trykket i tanken så raskt at de helt mister pusten.
Ingen sammenhenger
Til vår store overraskelse er det ingen sammenheng mellom maskinenes fyllingseffekt, maksimalt trykk og evnen til å prestere. Det virker nesten tilfeldig hvem som klarer seg best. Det er også store forskjeller på hvor langt du rekker med 24 liter komprimert luft.
Om du skal velge en oljefri kompressor eller ikke, er i stor grad et spørsmål om smak og behag. En oljefri kompressor gir renest luft og har mindre vedlikehold. Kompressoren med olje har til gjengjeld lenger levetid, hvis du jevnlig husker å sjekke oljenivået.
Slik tester vi
Jo raskere kompressoren kan fylle og refylle tanken, desto mer krevende oppgaver kan du klare. Kompressorer med en tank på 24 liter er ikke beregnet til å drive krevende verktøy. Vi prøver det likevel for å teste styrken.
Selv om alle har en tank på 24 liter, så er det overraskende stor forskjel på hvor mye arbeid du kan klemme ut av dem.
De fleste kompressorene bråker ganske voldsomt. Men absolutt ikke alle. Vi lager vår egen støymåling for å sjekke støynivået.
Kvaliteten er avgjørende for hvor lenge du kan ha glede av kompressoren din.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: påfyldning, udholdenhed, støj og kvalitet.

PÅFYLLING
Med en 3"-vinkelsliper kutter vi en 12 mm gjengestang fem ganger. Mellom hvert snitt fylles tanken helt opp med luft.

UTHOLDENHET
Med helt full tank skyter vi dykkert i en lekt. Vi fortsetter til trykket er så lavt at pistolen ikke kan skyte mer.

STØY
Vi måler støyen med en dB-måler på en meters avstand, mens kompressorene fyller tanken med luft.

KVALITET
Under arbeidet vurderer vi fortløpende kvaliteten på knapper, håndtak, hjul og manometere, samt av maskinene generelt.
Resultatene

HYUNDAI OTS750-24/ HYAC24-1S
3700 kroner
PROBUILDER 43670
1500 kroner
EINHELL TE-AC 270/24/10
2400 kroner
METABO Basic 250-24 W OF
1800 kroner
SCHEPPACH HC24DC
4200 kroner
STANLEY Fatmax FMXCM0062E
2000 kronerLes mer om kompressorer hos produsentene:
Testvinner
Støysvak, kompakt og solid
Hyundai OTS750-24/HYAC24-1S
Testvinneren er imponerende støysvak. Alle konkurrentene bråker voldsomt, mens denne med sine bare 62 dB støyer på nivå med en vanlig samtale. levere 8 bar.
Hyundai-kompressoren virker å være lysår foran konkurrentene når det gjelder den tekniske utførelsen. I stedet for å bruke vanllige sylindere og stempler, er Hyundaien laget med to membranpumper, som presser luft inn i tanken. De fungerer ved at en gummimembran svinger frem og tilbake når tanken skal fylles. Det er ikke like effektivt som vanlige stempelpumper, men det er betydelig mindre støyende. Og skal du ha kompressoren til å stå og banke i et lite verksted, er det en kjærkommen fordel.
Første gang vi startet kompressoren, trodde vi det var noe galt med den. Så støysvak er den, med sine bare 62 dB. Hver gang støyen stiger med 3 dB, fordobles lydtrykket, slik at støyen er kilometer unna konkurrentene med deres noen og åtti dB. De avanserte membranpumpene er til og med vedlikeholdsfrie, og det skal heller ikke fylles olje på maskinen.
Imponerende utholdenhet
Selv om alle deltakerne har en tank på 24 liter, og alle er testet på samme måte og med samme tilbehør, så får vi betydelig flere skudd ut av dykkertpistolen når vi bruker den sammen med testvinneren. Og det er selv om den “kun” kan levere 8 bar.

De to manometrene viser arbeidstrykket og trykket i tanken. Manometrene er av god kvalitet og har tydelige tall, slik at de er lette å avlese.

Oppå tanken til Hyundai-kompressoren sitter de to membranpumpene. De er behagelig lite støyende.

Regulatoren, som styrer arbeidstrykket, er enkel å betjene. Du løfter opp knappen, dreier til ønsket trykk, og trykker knappen ned igjen.
Godt kjøp
Liten, “lett” og billig
Probuilder 43670
Den beskjedne vekten på 15 kg gjør Probuilder-maskinen lett å flytte rundt på. De andre kompressorene vi har med i denne testen har også 24-literstanker, altså samme kapasitet som denne fra Probuilder, men vekten på de andre er betydelig høyere og ligger mellom 23 og hele 36 kg. Har du behov for å flytte rundt på kompressoren, er den lavere vekten verdt å ha med i vurderingene når du skal kjøpe kompressor.
Probuilderen er også en ganske kompakt kompressor, som løser de fleste oppgaver i fin stil, men uten å briljere på noen områder. Maskinen har dog en bra utholdenhet.
Det er ikke mye å justere på – det er et enkelt manometer som viser arbeidstrykket, i tillegg til at det er en enkel start- og stoppknapp.
Alt i alt er det en helt grei maskin, men det beste ved den er likevel prisen. Den varierer litt fra butikk til butikk, men du finner den fint til rundt 1500 kroner. Kanskje billigere også, hvis du leter godt. Derfor er den testens ”Godt Kjøp” .
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.