Kompaktlasteren fikser slitet

Skån rygg, armer og bein – lei deg en kompaktlaster til å hjelpe deg med det tunge anleggsarbeidet. Den er smart når du skal flytte jord og grus og til å kjøre tunge byggematerialer rundt på byggeplassen. I tillegg kan den også brukes til mange andre oppgaver.

Det går lynraskt å grave av, fylle opp og flytte rundt på de store grus- og jordhaugene.

Det går lynraskt å grave av, fylle opp og flytte rundt på de store grus- og jordhaugene.

For hvert lass jord kompaktlasteren lekende enkelt kjører unna, skåner du kroppen for utallige tak med en håndholdt spade.

En kubikkmeter jord kan veie helt opptil 1900 kg, avhengig av leireinnholdet. Hvis du legger en ny belegning, for eksempel en innkjøring på 50 kvadratmeter, og skal grave av 30 cm jord, så dreier det seg om 15 kubikkmeter. Det betyr 28,5 tonn jord. Det er her den smarte maskinen kommer inn i bildet.

Alle og enhver kan kjøre og leie en kompaktlaster. De små modellene kan transporteres på en tilhenger, de kan også lett kjøre på smale hageganger.

Kompaktlasteren krever selvfølgelig litt øvelse å styre rundt, men har du litt pågangsmot, tar det maksimalt en halvtime før du er fortrolig med de grunnleggende manøvrene.

Våre eksperter på minigravere sammenligner styringen med de såkalte mooncars du kan se i enhver barnehage (små gule lekebiler, som styres med et håndtak i hver side).

Mye mer enn bare en skuffe

Kompaktlastere er ikke bare smarte til å kjøre vekk jord med. Når du skal ha grus motsatt vei, kan den selvfølgelig også brukes. Riktig smart blir den når du skal flytte tunge byggematerialer fra gårdsplassen, rundt huset og ned i hagen. Kompaktlastere kan utstyres med en pallegaffel, og med den kan du raskt flytte ti paller herregårdstein rundt på tomta di.

Det fine med maskinen, er at den er enkel å komme i gang med. Kompaktlastere kan leies i flere størrelser, og jo større og tyngre de blir, desto mer kan de løfte. Vi anbefaler likevel at du leier så liten som mulig. Jo tyngre maskinen er, desto mer ødelegger den underlaget den kjører på.

7 oppgaver med en kompaktlaster

1. Flytt byggematerialer rundt på paller
Når du bestiller for eksempel belegningsstein, får du det levert på paller. Og akkurat her er en kompaktlaster med pallegaffel smart. Det tar nemlig bare noen ganske få minutter å flytte materialene rundt på paller, i motsetning til å flytte dem i mindre porsjoner med trillebår eller håndkraft. De minste kompaktlasterne kan løfte opptil 400 kg på en pall, mens de større modellene kan løfte flere tonn.

2. Bruk den til snørydding
Det trenger ikke bare å dreie seg om jord, grus og belegningsstein. En kompaktlaster kan i praksis flytte og grave alt mulig, og er derfor også godt egnet til snørydding etter store snøfall. Men du må kle deg varmt, for det er som regel ikke varme i styringshytta.

3. Pigg opp gulv og vegger
Med en kraftig betonghammer montert, kan kompaktlasteren pigge seg effektivt gjennom alle typer byggematerialer på både vegger og gulv. Det beste er at du sitter beskyttet inne i det kraftige metallburet mens du river.

4. Kjør vekk byggeavfallet
En stor skuffe er ikke bare ideell til å flytte jord og grus med – du kan i prinsippet kaste alt opp i den, også tungt byggeavfall. Dermed går det plutselig fort å få fjernet steiner, de knuste plankene fra en gammel bod eller trær og røtter.

5. Kjør høy, halm og greiner
Med gripeskuffen kan du rydde ut på rekordtid. Tennene holder godt fast på halmen, slik at den ikke renner ut av skuffen under. Gripeskuffen er også smart hvis du skal kjøre vekk store hauger greinavfall.

6. Flytt trær Er du lei av at trærne skygger for kveldssola på terrassen, kan du løse problemet med en kompaktlaster med trespade. Med trespaden kan du gripe tak i treet og grave det løs i en og samme bevegelse, før du flytter det over til det hullet du har gravd i forkant (også med trespaden). Smart!

7. Bor ned stolper Skal du for eksempel bygge et langt gjerde, får du bruk for å grave en masse hull til stolpene. Også dette kan en kompaktlaster hjelpe deg med. Med et halvannen meter langt jordbor påmontert, går gravearbeidet til stolpene raskt unna.

Slik betjener du kompaktlasteren

Det kan være forskjeller på hvordan de forskjellige kompaktlasterne du kan leie skal betjenes. Men de grunnleggende funksjonene er stort sett like. De kan kjøre frem, tilbake og til sidene. I tillegg kan du selvfølgelig også bevege det monterte tilbehøret.

Slik betjener du kompaktlasteren

Styrepinne A + B:

A frem = Beveger de venstre hjulene fremover

A tilbake = Beveger de venstre hjulene bakover

B frem = Beveger de høyre hjulene fremover

B tilbake = Beveger de høyre hjulene bakover

B til høyre = Åpner skuffen

B til venstre = Lukker skuffen

Fotpedaler C + D:

C tå = Løfter skuffen

C hæl = Senker skuffen

D tå = Fører skuffen utover

D hæl = Trekker skuffen innover

Håndtak E:

E = Styrer gassen

ADVARSEL!

En kompaktlaster er en liten og frisk maskin, som fort kan velte hvis du ikke passer på. Derfor er hovedregelen at du aldri skal kjøre med en full (og dermed tung) skuffe, så lenge den er løftet. Skuffen skal alltid være så tett på bakken som mulig.

Dette kan du leie

Du kan leie kompaktlastere i mange forskjellige størrelser og utformninger og med forskjellig tilbehør. Men jo større og tyngre de er, desto dyrere blir de.

Til anleggsarbeid hjemme trenger det dog ikke å bli veldig dyrt. En liten modell som for eksempel Bobcat S70 er ideell til det meste. Den er lett å transportere, kan komme til de fleste steder og den koster ikke all verden å leie.

Det finnes mange utleiefirmaer rundt omkring. Kjenner du ikke til noen, kan du gjøre et søk på nettet. Hos for eksempel Utleiesenteret, som har avdelinger flere steder på østlandet, kan du leie en 1200 kg Bobcat til 2205 kroner i døgnet, inkludert forsikring.

Tilbehør til kompaktlastere

SKUFFE

PALLEGAFFEL

GRIPESKUFFE

TILHENGER

    Akkurat nå leser andre ...