Minigraver - spar krefter på morsomt vis!

En minigraver kan brukes til et hav av praktiske oppgaver i hagen. Se listen over prosjektene hvor du med fordel kan leie en minigraver og lær hvordan du styrer den!

Minigraver - spar krefter på morsomt vis!

Minigraveren er allsidig og gir superkrefter.

Lei en minigraver og skån deg selv

Lei en minigraver og skån ryggen, knærne og resten av kroppen. Minigraveren klarer de tyngste oppgavene i hagen på en brøkdel av tiden, og gjør det om til en lek.

Og ja, du får selvfølgelig lov til å styre en minigraver!

Minigraveren kan alt

Minigraveren er en smart og allsidig maskin, som kan brukes til et hav av praktiske oppgaver hjemme i hagen.

Minigraveren kan med fordel brukes til å:

 • grave ut til terrasse
 • grave ut til innkjørsel
 • grave ut til fundament
 • legge steiner
 • fjerne stubber
 • grave ned stolper.

Kort sagt så kan minigraveren utføre alle de beintøffe oppgavene og prosjektene du ellers hadde avsatt tid til – i løpet av en enkelt ettermiddag.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp et enkelt og sterkt punktfundament

Leie av minigraver

Alle privatpersoner kan leie en minigraver. Bare ring til en av de mange utleiestedene du finner på nettet, og forklar hva du skal bruke den til. Du kan også få minigraveren levert og hentet igjen.

Det finnes mange typer minigravere. Fra de helt små, som veier rundt et tonn, og opp til de større utgavene som veier flere tonn og kan grave opp hagen i løpet av kort tid. Kommer du over en viss størrelse, krever det dog at du har et maskinførerbevis for å få leie den.

De minste minigraverene koster fra rundt 1200 kroner å leie en dag, men hvis du velger å leie i flere dager i strekk, kan du få litt rabatt.

De fleste utleiere av minigravere tilbyr forskjellig tilbehør du kan leie med. Det følger som regel alltid med to standardskuffer i forskjellige bredder. Den smale er velegnet til å grave, mens den brede skuffen egner seg best til å flytte rundt på jord, småstein og lignende.

Annet tilbehør til minigraveren, for eksempel hammer til knusing, jordbor og grubbetann til å fjerne røtter med koster ekstra.

Få styr på spaker og pedaler

Selv om gravemaskiner i alle størrelser styres på stort sett samme måte, så gjøres det annerledes enn med for eksempel en bil eller en truck. Ratt og girspak er byttet ut med en masse håndtak, og fotpedalen har også fått en annen funksjon. Til å begynne med, handler det om å holde tungen rett i munnen. Heldigvis er det gøy å kjøre minigraver, og med bare få timers øvelse har du kontroll på det grunnleggende.

Multimedia

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

 1. GASSHÅNDTAKET styrer turtallet på motoren. Det skal aktiveres hvis minigraveren skal kjøre eller jobbe.
 2. KJØREHÅNDTAKENE styrer de to beltene. Når huset vender slik at gravearmen befinner seg over dozerbladet, styrer det høyre håndtaket det høyre beltet og det venstre håndtaket det venstre beltet. Vender huset den andre veien, er alt speilvendt. Derfor er det en fordel å vende huset riktig når du skal kjøre.
 3. VENSTRE KONTROLLHÅNDTAK har tre funksjoner. Trykkes håndtaket frem og tilbake, styrer du knekket midt på armen. Presses håndtaket til siden, svinger huset til samme side. Håndtaket kan også brukes til å svinge selve armen. Det er for eksempel en fordel hvis du skal grave langs en vegg, der det kan være vanskelig å komme inn med minigraveren. Skal du svinge armen, skal du først aktivere fotpedalen til høyre (6). Deretter svinges armen til samme side som håndtaket dyttes til.
 4. HØYRE KONTROLLHÅNDTAK hever og senker armen, når det dyttes frem og tilbake. Trykkes det til sidene, åpnes og lukkes skuffen.
 5. DOZERGREPET hever og senker dozerbladet, som sitter under gravearmen. Skal du grave, kjøres bladet ned, så beltene heves litt i den ene enden. Bladet kan også brukes til å flytte jord når et hull skal fylles.
 6. FOTPEDALEN til høyre gjør det mulig å svinge gravearmen mens førerhuset står stille. Det gjøres med venstre kontrollhåndtak (4) når pedalen er aktivert.
 7. LÅSEHÅNDTAKET sørger for at du ikke kommer til å aktivere maskinen ved et uhell. Noen maskiner har i stedet en sikkerhetsbøyle, som kan vippes opp og ned.

Planlegg arbeidet

Før du begynner å grave, er det en god idé å bruke litt tid på å planlegge oppgaven. For eksempel er det lettest å bevege maskinen baklengs når du graver en renne. Derfor skal du passe på at du ikke kommer til å grave deg selv opp i et hjørne eller inn mot en vegg, der du etterpå ikke kan komme vekk. Til høyre for bildet er det en vegg.

Vi starter derfor med rennen (1) som ligger parallelt med veggen. Deretter graver vi (2) og (3) i retning vekk fra veggen. Til slutt graver vi rennen (4). Legger du jorden langs rennen, er den enkel å fylle opp igjen.

Slik bruker du en minigraver

1

Kjør dozerbladet ned, slik at beltene hever seg litt i den ene enden. Bladet skal vende i samme retning som skuffen. Det gir maskinen en god stabilitet.

2

Det øverste laget jord og gress graves opp og legges på den ene siden av rennen, hvis gresset skal reetableres. Er det ikke gress, eller skal jorden fjernes, legger du den bare der det passer best.

3

Hold skuffen i rennen mens du rygger. Det sikrer at du holder retningen og ikke kommer til å rygge skjevt.

4

Fyll opp hullet igjen ved å dra jorden tilbake i rennen. Det gjøres enklest med en bred skuffe/planeringsskuffe eller med dozerbladet.

5

Press jorden godt sammen ved å kjøre frem og tilbake noen ganger med det ene beltet i rennen.

6

Legg gresstorvene oppå rennen for å reetablere gresset.

7

Press gresset på plass ved å kjøre over det med det ene beltet. Der jorden ligger i et tynt lag oppå plenen, vil gresset vokse opp igjen av seg selv.

Når du skal skifte skuffe

Det finnes en masse tilbehør til minigravere. Det mest vanlige er den smale skuffen, som brukes til å grave med, og den bredere planeringsskuf-med, planeringsskuffen, som brukes til å flytte rundt på jord, grus og lignende. Det er også mulig å leie tilbehør som et stort jordbor, en hydraulisk steinløfter, en stubbefreser eller en nedbrytnings-hammer. Felles for tilbehøret, er at det holdes på plass av to gjennomgående metallankere, som skal fjernes når du skal skifte utstyret.

1

To bolter løsnes, slik at de gjennomgående metallankrene kan dyttes ut, og skuffen kan fjernes.

2

De gjennomgående metallankrene dyttes på plass igjen og spennes fast når skuffen er skiftet.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Hagemaskiner