Lær av proffene og bli en bedre gjør det selv-er

Profesjonelle håndverkere har mye lekkert og dyrt spesialverktøy, som mange gjør det selvere bare kan drømme om. Men alt er ikke nødvendigvis like dyrt, og håndverkerløsninger må ikke koste skjorta for å være smarte.

Få håndverkerens beste tips

Her får du de beste tipsene av håndverkerne som gjør livet til en gjør det selv-er mye enklere.

Det er ikke bare når det gjelder tips og teknikker at det kan være en god idé å følge med på håndverkerne.

Når du skal velge verneutstyr, klær og verktøy, er det også gode råd å finne. Ting som kan gjøre jobben enklere, morsommere og tryggere. Også uten at det koster en formue.

LES OGSÅ: Derfor er et verktøybelte smart!

I denne artikkelen får du de beste tipsene fra rørleggeren, tømreren, mureren og elektrikeren som gjør at de raskt oppnår de beste resultatene. Du kan også lese om hvilke klær det er best å arbeide i, hvordan du utvider vertkøysamlingen til en billig penge og mye mer. Du kan helt sikkert lære noe.

Les også: 80 håndverkertips

Bukser: Gode arbeidsbukser er proppet med lommer, har forsterkninger på knærne og er lette og fleksible. Alt dette finner du blant annet hos Mascots Advanced bukser.

T-skjorte: Bomull har vanskelig for å transportere vekk fukt fra huden når du svetter. Det er derfor ikke det mest opplagte valget til det innerste laget klær. Denne T-skjorten er i stedet laget av Helly Hansens svettetransporterende Lifa-fibre.

Jakke: Med skiftende norsk vær, bør arbeidsjakken være vind- og vanntett. Den skal likevel helst være pustende og gi god bevegelsesfrihet. Disse egenskapene finner du blant annet på denne Mascot Advanced-skalljakken.

Sko: Det skal ikke mye til før du tråkker en spiker opp gjennom sålen på et par joggesko, eller mister noe tungt over tærne. Derfor er vernesko en god investering. Tiden da de var tunge og stive, er heldigvis forbi. For eksempel er spikervernet og tåkappen i Mascots Flex laget helt uten metall. Det betyr at sålen er fleksibel, og vekten er helt nede i 630 gram for en sko med størrelse 42.

Smarte tips til et perfekt resultat

HELT TETTE SKJØTER
Rørleggeren bruker pakkgarn, aldri gjenge-teip. Pakkgarnet gjør det nemlig mye enklere å finjustere sammenføyningene, samtidig som de forblir tette.

SIKKERT LØFT
Håndverkere vil aldri finne på å lage en gipshimling uten en plateheis. Heisen skåner kroppen, og sikrer at platen sitter helt perfekt før den skrus fast.

PERFEKT FALL
Når tømreren eller mureren skal lage fall på gulvet, er Hultafors’ Libella 2000-system et populært valg. Systemet inneholder nemlig en fallkile, som spennes mellom en skinne og selve vateret. Kilen kan plasseres så skinnens fall er 2-40 mm per meter, når vaterets libelle står i midten. Enklere blir det ikke.

INGEN STØT
Elektrikerens skrutrekkere er isolert opp til 1000 volt. Selv om skringene vippes over før de for eksempel skal montere en lampe, gir isoleringen en ekstra sikkerhet.

HELT RETTE FLISER
Når mureren skal montere fliser, eller tømreren skal klosse opp tilfarere eller bygge reisverk til en lettvegg, er en sirkellaser til uvurderlig hjelp.

ENKEL MÅLING
Hultafors’ målebånd er smart når det skal sages eller bores store hull til rør. Det er en fin videreutvikling av et tradisjonelt målebånd, og har for eksempel en annen skala på baksiden, som viser rørets diameter i stedet for omkrets. Du kan også bruke det til å merke opp sirkelen du skal til å sage ut.

Profesjonelle håndverkere har mye lekkert og dyrt spesialverktøy, som mange gjør det selvere bare kan drømme om. Men alt er ikke nødvendigvis like dyrt, og håndverkerløsninger må ikke koste skjorta for å være smarte.

Dyphullsmarkøren Pica Dry kan skrive på nesten alle overflater. Den kan også komme gjennom trange skruehull når det for eksempel skal merkes opp til en lampe. Hylsteret kan klipses på buksene eller skjortelommen, og sikrer at du alltid har et effektivt skriveredskap for hånd. Pica Dry er sett til 119 kroner.

Verktøyvesken er mye enklere å transportere enn en hard og kantete verktøykasse. Vesken er mykere og har ofte skulderstropper. Dermed kan den enkelt flyttes, mens du har begge hender ledig. Denne vesken fra Stanley Fatmax har vi sett til 379 kroner.

Bøylehørselvern er enkle å ha rundt halsen når de ikke brukes. Dermed har du ørepropper lett tilgjengelig hvis du skal gjøre støyende arbeid. De finnes i flere versjoner fra rundt 30 kr.

Hodelykten sikrer at du har lys nok direkte rettet mot dit du ser. Denne lykten fra Milwaukee kan lades via USB, og er sett til 611 kroner.

Verktøykofferter som kan stables, er enklere både å oppbevare og transportere. Makita, Festool, Hitachi og flere andre bruker Tanos Systainer, som til og med kan låses sammen. Ofte følger koffertene med verktøyet, men de kan også kjøpes separat fra omkring 300 kroner.

Arbeidsbukker gjør det mulig å flytte arbeidet vekk fra verkstedet, slik at du slipper å renne frem og tilbake hele tiden. Disse sammenleggbare bukkene fra Stanley har vi sett til 929 kroner.

Ett batteri til alt gjør det en del billigere å utvide verktøysamlingen. Makitas skrumaskiner uten batteri kan for eksempel kjøpes fra omkring 700 kroner.

Borhammere og SDS-bor gjør det mye lettere å bore gjennom steinhard betong enn med en vanlig slagbormaskin.

Hansker er den enkleste måten å beskytte hendene mot rift og blemmer på. Disse MaxiFlex-hanskene er tynne og enkle å jobbe med. Vi har sett ett par til 65 kroner.

Sortimentskasser gir en rask oversikt over delene. Hos Essve kommer skruer og annet i små esker som passer rett ned i deres Essbox. Kofferten er sett til 369 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy