Lynrask oppmåling med Google Earth

Hvor langt er det fra huset ditt til tomtegrensen, hvor mange kvadratmeter belegningsstein skal du kjøpe til innkjørselen, og hvor mange meter skal det nye gjerdet være? Installer Google Earth Pro på PC-en din, og få svarene med en gang. Programmet virker til både PC og Mac og er helt gratis!

Uansett om det regner, snør, eller klokken er tre om natten, kan du i ro og mak sitte foran PC-en med en hyggelig kopp kaffe og måle opp tomta di.

Som du kanskje vet, har internettgiganten Google i mange år stilt det fantastiske kartprogrammet Google Earth gratis til rådighet for alle. Med det kan du se kart og luftfoto, planlegge ruter og reiser, og ellers danne deg en oversikt over hele verden.

For ikke så lenge siden bestemte Google seg også for å gjøre den profesjonelle betalingsutgaven, Pro, gratis. Pro-utgaven har flere avanserte funksjoner som vi Gjør Det Selv-ere kan få glede av. I sin tid kostet det flere tusenlapper i året å abonnere på det.

Oppmålingsverktøy

I tillegg til de vanlige mulighetene til å se på kart og luftfoto, har Google Earth Pro en rekke smarte oppmålingsverktøy. Nå kan du ikke bare zoome helt inn på huset ditt, men også måle arealer med et polygonverktøy.

Det krever litt testing før du behersker det, men vi hjelper deg godt i gang i artikkelen. Google forteller ikke hvor nøyaktige oppmålingene er, men i våre tester ligger nøyaktigheten innenfor +/- 1 prosent.

Dette kan Google Earth også

• Printe luftbilder i høy oppløsning.
• Se bygninger i tre dimensjoner.
• Planlegge ruter over hele verden.
• Se bilder i gateperspektiv.

Last ned og installer programmet

Google Earth Pro virker på nesten samme måte i Windows som på en Mac. Sitter du med en Windows-PC, skal du dog sørge for å endre programmets såkalte kompatibilitet til Windows 7, slik vi viser det her.

Last ned Google Earth Pro her: www.google.com/earth/download/gep/agree.html

Når du har installert programmet, skal du høyreklikke på ikonet og velge ”Egenskaper” 1.

Velg deretter fanebladet Kompatibilitet 2, marker ”Kjør dette programmet i kompatibilitets-tilstand for:” 3, og velg ”Windows 7” 4 i nedtrekksmenyen. Til slutt skal du klikke på ”OK” nederst i vinduet. Deretter starter du programmet ved å dobbeltklikke på ikonet.

Oversikt over programmet

Oversikt over programmet

Slå av automatisk skråstilling

Når du vil bruke Google Earth til å måle med, skal du begynne med å fjerne den innstillingen som får programmet til å velge skråstilling når du kommer under cirka 70 meter. Ellers må du slite med at visningen plutselig endrer seg - og det er VIRKELIG irriterende når du måler opp. Her viser vi hvordan det gjøres på en Mac.

Klikk på ”Google Earth” 1 og igjen på ”Preferences” 2.

Velg fanebladet ”Navigering” 3, og klikk i feltet ved ”Ikke skråstill automatisk ved zooming” 4. Avslutt med et klikk på ”OK”.

Beregn et areal

Det smarteste med den profesjonelle utgaven av Google Earth, sett gjennom Gjør Det Selv-brillen, er uten tvil polygonverktøyet. Med det kan du nemlig måle opp areal så lett som ingenting. Det gjør ingenting om området du skal måle opp snor seg rundt hjørner eller ikke er vinkelrett, for du kan avsette så mange punkter i oppmålingen som du vil.

Her viser vi hvordan vi måler størrelsen på en innkjørsel, men metoden kan brukes til alt annet også.

Først skal du zoome inn på huset ditt. Du kan bruke musen til å zoome inn og få vist riktig utsnitt, eller du kan taste inn adressen i søkefeltet øverst til venstre i vinduet, og klikke på ”Søk” 1. Når adressen er funnet, skal du zoome litt lenger inn (med rullehjulet på musen).

Åpne polygonverktøyet ved å klikke på linjalknappen 2. Velg deretter fanebladet Polygon 3** i vinduet som åpnes.

Zoom så langt inn du kan, og klikk der oppmålingen skal begynne 4.

Klikk deretter på de neste hjørnene av innkjørselen 5 6 7. Etter hvert som du avsetter punkter med museklikk, kan du se oppmålingen ta form.

Innkjørselen er rammet inn, og nå kan du avlese målene i vinduet 7, der du valgte polygonverktøyet.

Mål avstander

For å velge den vanlige linjalen, der du kan måle lengder fra for eksempel husveggen til tomtegrensen eller lengden på et gjerde, skal du klikke på fanebladet ”Linje” 1. Klikk deretter der oppmålingen skal begynne 2, og igjen der den skal slutte 3. Her kan du se at det planlagte gjerdet blir drøyt 20 meter langt 4. Vil du gjøre mer avanserte målinger, for eksempel rundt hjørner skal du bruke verktøyet under ”Sti” 5.

Klikk der målingen skal starte, og klikk igjen der den skal slutte. Det er akkurat så enkelt som det høres ut.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Måleverktøy