Slik måler du med et multimeter

Vi innrømmer det – multimeteret ser komplisert ut, med sine enormt mange innstillings­muligheter, tall og forkortelser. Men multimeteret er faktisk ikke så vanskelig å bruke som du kanskje skulle tro. Vi gjennomgår de viktigste funksjonene og målingene, slik at du kan få mest mulig ut av måle­apparatet ditt.

Noe av det du betaler for når du kjøper et dyrt multimeter i stedet for et billig, er brukervennlighet.

Med det dyrere skal du ofte bare velge om du for eksempel vil måle motstand eller vekselspenning, mens du med det billige også må ta stilling til hvilken skala du vil måle på – om skalaen for eksempel skal gå opp mot 200.000 Ω eller 200 Ω.

Det bidrar til å komplisere betjeningen litt, men det er faktisk ikke så vanskelig likevel. Du skal bare begynne med å dreie programvelgeren i midten av multimeteret til den høyeste verdien. Deretter dreier du bare programvelgeren et hakk ned om gangen, til du får en måling du kan bruke.

 1. Likespenning brukes til å måle spenning fra for eksempel et batteri eller en batterilader. Spenningen, som måles i volt, faller i takt med at batteriet utlades. Målingen kan derfor fortelle om batteriet er skadet eller “flatt”. Et vanlig alkalisk batteri (for eksempel AA og AAA) har en startspenning rundt 1,5 volt og er utladet når den er under 0,9 volt. Et fullt oppladet bilbatteri skal ha en spenning mellom 12,7 og 12,4 volt. Er spenningen lavere, er det på tide med en utskifting.
 2. Vekselspenning brukes for eksempel til å måle spenningen i stikkontakter. Innstillingen kan også brukes til å finne riktige kontakter i en lampebryter. Den ene målepinnen holdes på kontakten N (eller 0), mens den andre målepinnen brukes til å finne kontakten som gir en måling rundt 230 volt, og som kan tennes og slukkes med bryteren til lyset.
 3. Likestrøm brukes til å måle strømforbruket på en enhet som for eksempel drives av et batteri. Funksjonen, som ikke brukes så ofte, kan for eksempel måle strømforbruket på en vifte eller en lyspære i bilen.
 4. Transistormåling er en avansert funksjon, som vi ikke gjennomgår her.
 5. Temperatur måles enten av en innebygget føler eller ved hjelp av en spesiell testledning.
 6. Gjennomgang brukes for eksempel til å måle om det er forbindelse gjennom gamle ledninger, eller om en sikring er gått. Er det forbindelse gjennom, som det skal være, lager multimeteret en pipetone.
 7. Testledningene plasseres i de uttakene som passer til den målingen du skal gjøre. Den svarte testledningen skal alltid være i COM, mens den røde flyttes opp i det øverste uttaket når du skal måle likestrøm opptil 10 A. Ved alle andre målinger blir den i det midterste uttaket.
 8. Motstand kan blant annet brukes til å måle om en høyttaler er sprengt. Målingen mellom høyttalerens to klemmer skal være litt lavere enn størrelsen på høyttaleren. Måler du for eksempel på en 8 ohms høyttaler, skal verdien ligge omkring 6,5-7,5 Ω. På en 4 ohms høyttaler skal den være rundt 3,2-3,9 Ω. Er målingen mye under eller over, er høyttaleren ødelagt.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Måleverktøy