Verdens beste målebånd

Hvis du trodde at et målebånd bare er et målebånd, så har du ikke prøvd et talmeter. Med det lille verktøyet i lommen kan du løse en lang rekke oppgaver, som ellers ville krevd en mindre verktøykasse.

Når vi hos Gjør Det Selv begeistret samles rundt et verktøy, har det som regel motor. Ofte kan det bråke eller ha voldsomt mange krefter. I tillegg er det nesten alltid prissatt i den dyre enden av skalaen.

Men noen ganger dukker det opp verktøy som verken ser imponerende ut eller er i stand til å lage motorlyd. Talmeteret fra Hultafors er et av dem.

Mens de fleste målebånd kan skryte av én funksjon: nemlig å måle fra punkt a til punkt b, har talmeteret ikke mindre enn seks funksjoner, blant annet gipskniv og passer.

Alt sammen for under 300 kroner (3 meter-utgaven). Derfor fortjener det en fast plass i lommen på arbeidsbuksene – og tittelen verdens beste målebånd.

Målebåndets funksjoner

Utvendige mål

Ja, selvfølgelig kan talmeteret det samme som alle andre målebånd: Hektes fast på en kant og måle avstanden mellom to punkter.

I tillegg er markeringen av målet så tydelig at du kan treffe innenfor en halv millimeter, og båndets lås holder solid fast. Talmeteret fås i 2, 3 og 6 meters-utgaver.

Gipskniv

Rissespissen ved huset er sterk nok til å skjære gjennom pappen på en gipsplate. Du måler bare opp, overfører målet til gipsplaten ved å risse og knekker platen straks etterpå.

Hvis du deretter trekker inn målebåndet, kan du bruke den samme rissespissen til å skjære gjennom pappen på den nå knekte gipsplaten. Alt sammen uten at du trenger å ta opp hobby­kniven fra lommen.

Innvendige mål

Den mest synlige forskjellen på talmeteret og andre målebånd, er den lille metalltungen bak på selve huset. Den er laget for å ta nøyaktige innvendige mål, for eksempel mellom to utforinger i et vindu eller to sider av en bokhylle.

Normalt skal du legge til husets mål på målebåndet, og det blir sjelden millimeternøyaktig. Men med tungen slått ut, skal du bare legge 10 cm til det målet du avleser på båndet – eller avlese de røde tallene på båndet, som er laget for innvendige mål.

Radius

Det er også tall på baksiden av målebåndet. De er laget for at du skal kunne måle rundt rør og andre runde ting.

Målet du får er sirkelens radius. Sammen med talmeterets passerfunksjon, er nettopp det en smart detalj.

Passer

Når du kjenner radiusen på et rundt emne det skal merkes opp til, fungerer talmeteret også som passer: Ved 10-centimeter-merket er det et lite hull, som du plasserer i midten av sirkelen og slår en spiker gjennom.

Deretter kan du stille inn båndet til ønsket radius og markere sirkelens omkrets med rissespissen.

Oppmerking

To rissespisser, den ene ut for målepunktet ved huset, den andre på enden av målebåndet, gjør blyanten overflødig: Du måler bare opp, låser båndet og flytter talmeteret over på det emnet som skal skjæres til. Deretter markerer du ved å risse.

Til utvendige mål bruker du rissespissen ved huset, til innvendige mål rissespissen ved enden av båndet. Du slipper dermed å overføre mål; det låste målebåndet har akkurat den lengden det skal ha. Det fjerner en del feilmuligheter.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Måleverktøy