Bli ekspert på multikutteren på 5 minutter

En multikutter er en ekte multikunstner, som fikser utfordringer på en rask og smart måte – direkte på stedet. Her kan du se hvordan du bruker en multikutter til en rekke opplagte oppgaver, vi hjelper deg å finne en modell som passer dine behov og vi gjennomgår det viktige tilbehøret.

Multikutter: Slik bruker du multikutteren

SPISSKOMPETANSE: På grunn av formen den har, kan en multikutter komme til der andre verktøy må gi opp.

Hurtigguide til multikutteren

Har du noen gang brukt en multikutter, vet du allerede hvor smart og allsidig den er. Her hjelper vi deg å finne en modell som passer dine behov, vi viser hvordan du bruker multikutteren og vi gjennomgår det viktige tilbehøret. Det er nemlig ikke multikutteren i seg selv som er “multi” – det er tilbehøret som gjør det. Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Velg riktig multikutter

Med riktig verktøy, kan multikutteren skjære, sage, slipe, frese og skrape – i tillegg på steder der andre verktøy har vanskelig for å komme til. Her hjelper vi deg med å finne en modell som passer til dine behov.

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

 1. TILBEHØR. Jo mer tilbehør som passer til maskinen, desto flere ting kan du bruke den til.
 2. LED/LASERLYS er en stor fordel. Det skal være kraftig nok til å lyse opp arbeidsstedet.
 3. SKIFT AV VERKTØY ska gå snabbt. skal være enkelt. Det beste er et grep til hurtigskift.
 4. STARTKNAPP. Glidertypen sikrer utilsiktet start. Er det trykknapp, skal den være utstyrt med en sikkerhetsblokkering.
 5. HÅNDGREP skal ha sklisikre overflater og god plass til hånden.
 6. HASTIGHETSREGULERING. Du har best kontroll hvis du kan regulere hastigheten på et hjul.
 7. BATTERI. Vi foretrekker to batterier, slik at du kan jobbe selv om et batteri lades.
 8. BATTERIINDIKATOR skal det være, så du enkelt kan avlese hvor mye strøm som er igjen.

MULTIKUTTER: VIKTIGE FUNKSJONER

Enkelt skift av verktøy.
Det er de mange forskjellige typene tilbehør som gjør multikutteren så smart. På noen modeller klarer du verktøyskiftet ved bare å trykke på en knapp. På andre modeller er du dessverre nødt til å finne frem en gammeldags unbrakonøkkel.

Stort utvalg av tilbehør er verdt å gå etter.
Det er stor forskjell på hvor mye tilbehør du får med sammen med en maskin du kjøper. En dyr maskin med mye tilbehør, kan fort vise seg å være et bedre kjøp enn en billigere maskin, der du må kjøpe det meste av tilbehøret i tillegg.

Dreibart hode.
Bladene kan snus, slik at du enklere kan komme til der du vil. På noen maskiner kan du også dreie hodet bakover, slik at det blir ekstra enkelt å finne riktig arbeidsvinkel.

MULTIKUTTER: 3 PRISNIVÅER

DEN DYRE MULTIKUTTER
Sterk og robust maskin – opplagt til byggeplassarbeid.

Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillasjonsvinkel: 1,6 grader H/V
Svingninger/minutt: 6000-20.000
Vekt m/batteri: 2,3 kg
Pris: Over 4500 kr.

MULTIKUTTER I MELLOMKLASSEN
Masser av krefter i forhold til prisen. Enkel å betjene.

Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 80 min.
Oscillasjonsvinkel: 1,5 grader H/V
Svingninger/minutt: 12.000-20.000
Vekt m/batteri: 2,0 kg
Pris: Over 3000 kr.

DEN BILLIGE MULTIKUTTER
Liten og hendig. Fin til oppgaver som ikke krever full kraft.

Batteri: 2 Ah (1 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillasjonsvinkel: 1,4 grader H/V
Svingninger/minutt: 8000-18.000
Vekt m/batteri: 1,2 kg


Pris: Cirka 2500 kr.

Slik bruker du en multikutter

En multikutter er en ekte multikunstner, som håndterer utfordringer på en rask og smart måte – direkte på stedet. Den kan også i løpet av få sekunder løse oppgaver som tidligere krevde lang tid med et stemjern. Her kan du se hvordan du bruker en multikutter til en rekke oppgaver.

KUTT PROPPER TIL GULV OG TERRASSE

1. Trelim fordeles i hullet med en liten, stiv pensel. Trykk proppen 1 mm ned, smør på lim rundt hele proppen, og bank den inn. La limet tørke til neste dag.

2. Utstyrt med et fintannet blad, er en multikutter ideell til å skjære av proppen helt tett mot underlaget. Den gjør jobben både raskt og nøyaktig.

3. En multikutter kan skjære helt tett på underlaget, men en etterfølgende sliping er likevel nødvendig for å få overflaten helt plan.

Beskytt underlaget: Dekk til, så din multikutter ikke lager riper

Multikutterens hode beveger seg fra side til side med opptil 20.000 bittesmå (oscillerende) svingninger i minuttet.

Det gjør den effektiv, nøyaktig og i stand til å jobbe “på stedet”. Men de lynraske bevegelsene betyr også at du må være nøye med å beskytte de overflatene du jobber i nærheten av, ellers lager verktøyet merker, eller enda verre; dype riper.

Et stykke fast materiale, for eksempel en masonittplate, tynn kryssfinér, vinyl eller gummi, er godt egnet. Tykk papp kan også brukes.

Multikutter: Beskytt underlaget: Dekk til, så din multikutter ikke lager riper

Et platestykke dekker effektivt til, slik at du ikke sager i gulvbordene når du skjærer inn i fotlisten.

LES OGSÅ: Se vår nyeste test av multikuttere her

FRES UT FUGENE RUNDT EN ØDELAGT FLIS MED MULTIKUTTER

1. Skal du skifte en ødelagt flis, er en multikutter opplagt. Men før du griper den, skal du bore hull i flisen. Det reduserer spenningen, og dermed risikoen for å ødelegge omkringliggende fliser.

2. Med et spesielt smalt blad, fjernes fugen rundt flisen. Bladet jobber forsiktig og sikkert – uten å skade naboflisene. Skjær hele veien rundt i en dybde som tilsvarer flisens tykkelse.

3. Bank forsiktig hull med hammer og meisel, så flisen kan fjernes bit for bit. Deretter renses underlaget, slik at det blir så plant som mulig, og kanten skjæres ren med en multikutter.

FJERN RÅTTENT VINDUSTRE MED MULTIKUTTER

1. En multikutter er spesialist når det skal skjæres inn midt på et trestykke. Her fjerner vi en bit råttent tre på et vindu. Bruk et dykksagblad, og ikke sag for dypt.

2. Når du har merket opp alt det råtne treet, skjærer du inn fra begge sider av det området du vil fjerne. Da får du et regulært hull med rene linjer.

3. Sagbladene på en multikutter kan vendes i mange forskjellige arbeidsvinkler. Det gjør at den kan komme til på steder der annet elektrisk verktøy må gi opp.

4. Med et raskt bladskift, kan en multikutter klare mange forskjellige oppgaver. Her fjerner vi en gammel gummifuge med et skrapeblad.

ANDRE TYPISKE OPPGAVER MED EN MULTIKUTTER

DØRLISTER
En multikutter klarer lynrask tilpassing av dørlister. Legg en bit av det nye gulvbordet og det valgte underlaget (for eksempel skumplast), og skjær vinkelrett inn.

SKYGGELISTER
Utstyrt med et dykksagblad, kan du kutte skyggelisten nøyaktig til på stedet. Det tidkrevende alternativet er å ta ned listen, kappe den til og montere den igjen.

SKJÆRE HULL
Multikutteren kan skjære seg rett inn i et materiale, uten forboring. For eksempel når du skal skjære ut til en stikkontakt.

KUTTE I NIVÅ
Multikutteren er opplagt til for eksempel å kutte propper i nivå, og den gjør det raskere og mer presist enn et stemjern.

Multikutterens tilbehør

Det er ikke multikutteren i seg selv som er “multi” – altså i stand til å utføre en lang rekke forskjellige oppgaver. Det er tilbehøret som gjør det. Når multikutteren både kan sage, skrape, slipe og skjære, så skyldes det det store utvalget av verktøy som du kan sette på den sterke lille maskinen.

Multikutter: Det er tilbehøret som gjør det!

1. HCS-UNIVERSALFUGEKNIV til fjerning av for eksempel silikonfuger, malingsrester og rester av teppelim.

2. BIM-DYKKSAGBLAD til tre og metall. Spesielt bra i tre der det kan være små spiker og skruer.

3. SLIPESÅLE til sliping i hjørner og på trang plass. Slipepapiret fås i forskjellige kornstørrelser og til flere materialtyper.

4. HCS-SKRAPE til fjerning av for eksempel lim, silikonog akrylfuger og maling.

5. BIM-SEGMENTSAGBLAD til tre, metall og laminat. Også fin til små spiker og mindre aluminuimslister.

6. HCS-DYKKSAGBLAD til mykt tre, for eksempel furu. Finnes i flere bredder.

7. KARBID-RIFF-SLIPESÅLE til rasping av tre og sliping av herdede materialer. Fås i forskjellige former.

MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SLIPING

SLIPING AV TREVERK
Den lille slipesålen duger ikke til store flater, men den gjør multikutteren fin som supplement til verkstedets øvrige slipemaskiner – og den er godt egnet til hjørner.

FLISLIM
Skal du skifte en flis, får du glede av multikutteren to ganger. Første gang når fugen skal fjernes. Deretter når bunnen skal renses med en karbid-RIFF-slipesåle.

MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SKRAPEARBEID

LIM/MALING
Utstyrt med en skrapeforsats, er multikutteren et effektivt våpen mot fjerning av lim- og malingsflekker. Selv herdede klumper med flislim kan den klare.

TEPPELIM
Skrapen er også god til å fjerne myke, gjenstridige materialer, for eksempel fastlimte tepper og linoleum. Silikonfuger og elastiske fuger rundt vinduer klarer den også.

MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SAGING OG SKJÆRING

DØRLISTER
Skal du legge nytt flytende gulv oppå det gamle, må dørlistene tilpasses, slik at gulvet kan dyttes inn. Med et segmentsagblad i multikutteren, kan du gjøre det på stedet. Dermed slipper du å ta av listene for å kappe dem til.

FOTLISTER
Med et HCS-dykksagblad (eller et BIMdykksagblad) slipper du å ta av fotlistene hvis du skal felle noe inn i dem, eller hvis du skal sette opp en hylle som skal stå helt tett mot veggen. Bladet sager nøyaktig i oppstrekingene dine.

TAKLISTER
Det er ikke plass til en sag. Og himlingen fjærer for mye hvis du prøver å stemme ut snittet med et stemjern. Multikutterens BIM-dykksagblad klarer oppgaven perfekt, lynraskt og uten å gjøre skade.

METALL
Du skal ha et i BIM-dykksagblad til tre og metall hvis du skal sage i mykt metall, for eksempel kobberrør, tett på vegg eller gulv. Den bøyde fasongen på bladet gjør deg i stand til å legge snittet i plan med veggen. Det kan du ikke med en baufil.

GIPS
Du kan fint skjære i gips med en stikksag. Men med et BIM-TiN-segmentsagblad, kan du gjøre det mer nøyaktig – også i dybden. Velg et blad med titaniumforsterkede tenner hvis du skal lage mange snitt. Det holder lenger.

FUGER
Karbid-RIFF-segmentsagbladet er perfekt til utskjæring av fuger mellom fliser. Det er også det du skal bruke hvis du skal skjære ut spor til rør i vegger av puss eller porebetong.

3 varianter av bladfeste til multikutteren

Tidligere måtte maskin og tilbehør komme fra samme merke – ellers passet ikke tingene sammen. Men med det relativt nyutviklede Starlock-festet, er dette heldigvis fortid.

Nå passer tilbehøret på alle merker med et såkalt 12-punktsfeste, og det vil i praksis si de aller fleste multikuttere på markedet. I tillegg til å være ny felles standard, er Starlock i stand til å overføre enda flere krefter fra maskinen til bladet i forhold til tidligere bladfester.

Starlock finnes i tre forskjellige varianter: Starlock, Starlock PLUS og Starlock Max, som passer til maskiner i tre forskjellige ytelsesklasser.

Spesialist: Dekupørsag

Verktøyprodusenten Dremel har et verktøy som kan forvandle multikutteren til en dekupørsag. Det krever dog et universaladapter – som også er fra Dremel.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Multikutter