
1. TILBEHØR. Jo mer tilbehør som passer til maskinen, desto flere ting kan du bruke den til.
2. LED/LASERLYS er en stor fordel. Det skal være kraftig nok til å lyse opp arbeidsstedet.
3. SKIFT AV VERKTØY ska gå snabbt. skal være enkelt. Det beste er et grep til hurtigskift.
4. STARTKNAPP. Glidertypen sikrer utilsiktet start. Er det trykknapp, skal den være utstyrt med en sikkerhetsblokkering.
5. HÅNDGREP skal ha sklisikre overflater og god plass til hånden.
6. HASTIGHETSREGULERING. Du har best kontroll hvis du kan regulere hastigheten på et hjul.
7. BATTERI. Vi foretrekker to batterier, slik at du kan jobbe selv om et batteri lades.
8. BATTERIINDIKATOR skal det være, så du enkelt kan avlese hvor mye strøm som er igjen.
MULTIKUTTER: VIKTIGE FUNKSJONER
Enkelt skift av verktøy.
Det er de mange forskjellige typene tilbehør som gjør multikutteren så smart. På noen modeller klarer du verktøyskiftet ved bare å trykke på en knapp. På andre modeller er du dessverre nødt til å finne frem en gammeldags unbrakonøkkel.
Stort utvalg av tilbehør er verdt å gå etter.
Det er stor forskjell på hvor mye tilbehør du får med sammen med en maskin du kjøper. En dyr maskin med mye tilbehør, kan fort vise seg å være et bedre kjøp enn en billigere maskin, der du må kjøpe det meste av tilbehøret i tillegg.
MULTIKUTTER: 3 PRISNIVÅER
DEN DYRE MULTIKUTTER
Sterk og robust maskin – opplagt til byggeplassarbeid.
Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillasjonsvinkel: 1,6 grader H/V
Svingninger/minutt: 6000-20.000
Vekt m/batteri: 2,3 kg
Pris: Over 4500 kr.
MULTIKUTTER I MELLOMKLASSEN
Masser av krefter i forhold til prisen. Enkel å betjene.
Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 80 min.
Oscillasjonsvinkel: 1,5 grader H/V
Svingninger/minutt: 12.000-20.000
Vekt m/batteri: 2,0 kg
Pris: Over 3000 kr.
KUTT PROPPER TIL GULV OG TERRASSE
1. Trelim fordeles i hullet med en liten, stiv pensel. Trykk proppen 1 mm ned, smør på lim rundt hele proppen, og bank den inn. La limet tørke til neste dag.
2. Utstyrt med et fintannet blad, er en multikutter ideell til å skjære av proppen helt tett mot underlaget. Den gjør jobben både raskt og nøyaktig.
FRES UT FUGENE RUNDT EN ØDELAGT FLIS MED MULTIKUTTER
1. Skal du skifte en ødelagt flis, er en multikutter opplagt. Men før du griper den, skal du bore hull i flisen. Det reduserer spenningen, og dermed risikoen for å ødelegge omkringliggende fliser.
2. Med et spesielt smalt blad, fjernes fugen rundt flisen. Bladet jobber forsiktig og sikkert – uten å skade naboflisene. Skjær hele veien rundt i en dybde som tilsvarer flisens tykkelse.
FJERN RÅTTENT VINDUSTRE MED MULTIKUTTER
1. En multikutter er spesialist når det skal skjæres inn midt på et trestykke. Her fjerner vi en bit råttent tre på et vindu. Bruk et dykksagblad, og ikke sag for dypt.
2. Når du har merket opp alt det råtne treet, skjærer du inn fra begge sider av det området du vil fjerne. Da får du et regulært hull med rene linjer.
3. Sagbladene på en multikutter kan vendes i mange forskjellige arbeidsvinkler. Det gjør at den kan komme til på steder der annet elektrisk verktøy må gi opp.
ANDRE TYPISKE OPPGAVER MED EN MULTIKUTTER
DØRLISTER
En multikutter klarer lynrask tilpassing av dørlister. Legg en bit av det nye gulvbordet og det valgte underlaget (for eksempel skumplast), og skjær vinkelrett inn.
SKYGGELISTER
Utstyrt med et dykksagblad, kan du kutte skyggelisten nøyaktig til på stedet. Det tidkrevende alternativet er å ta ned listen, kappe den til og montere den igjen.
SKJÆRE HULL
Multikutteren kan skjære seg rett inn i et materiale, uten forboring. For eksempel når du skal skjære ut til en stikkontakt.

1. HCS-UNIVERSALFUGEKNIV til fjerning av for eksempel silikonfuger, malingsrester og rester av teppelim.
2. BIM-DYKKSAGBLAD til tre og metall. Spesielt bra i tre der det kan være små spiker og skruer.
3. SLIPESÅLE til sliping i hjørner og på trang plass. Slipepapiret fås i forskjellige kornstørrelser og til flere materialtyper.
4. HCS-SKRAPE til fjerning av for eksempel lim, silikonog akrylfuger og maling.
5. BIM-SEGMENTSAGBLAD til tre, metall og laminat. Også fin til små spiker og mindre aluminuimslister.
6. HCS-DYKKSAGBLAD til mykt tre, for eksempel furu. Finnes i flere bredder.
7. KARBID-RIFF-SLIPESÅLE til rasping av tre og sliping av herdede materialer. Fås i forskjellige former.
MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SLIPING
SLIPING AV TREVERK
Den lille slipesålen duger ikke til store flater, men den gjør multikutteren fin som supplement til verkstedets øvrige slipemaskiner – og den er godt egnet til hjørner.
MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SKRAPEARBEID
LIM/MALING
Utstyrt med en skrapeforsats, er multikutteren et effektivt våpen mot fjerning av lim- og malingsflekker. Selv herdede klumper med flislim kan den klare.
MULTIKUTTERENS TILBEHØR: SAGING OG SKJÆRING
DØRLISTER
Skal du legge nytt flytende gulv oppå det gamle, må dørlistene tilpasses, slik at gulvet kan dyttes inn. Med et segmentsagblad i multikutteren, kan du gjøre det på stedet. Dermed slipper du å ta av listene for å kappe dem til.
FOTLISTER
Med et HCS-dykksagblad (eller et BIMdykksagblad) slipper du å ta av fotlistene hvis du skal felle noe inn i dem, eller hvis du skal sette opp en hylle som skal stå helt tett mot veggen. Bladet sager nøyaktig i oppstrekingene dine.
TAKLISTER
Det er ikke plass til en sag. Og himlingen fjærer for mye hvis du prøver å stemme ut snittet med et stemjern. Multikutterens BIM-dykksagblad klarer oppgaven perfekt, lynraskt og uten å gjøre skade.
METALL
Du skal ha et i BIM-dykksagblad til tre og metall hvis du skal sage i mykt metall, for eksempel kobberrør, tett på vegg eller gulv. Den bøyde fasongen på bladet gjør deg i stand til å legge snittet i plan med veggen. Det kan du ikke med en baufil.
GIPS
Du kan fint skjære i gips med en stikksag. Men med et BIM-TiN-segmentsagblad, kan du gjøre det mer nøyaktig – også i dybden. Velg et blad med titaniumforsterkede tenner hvis du skal lage mange snitt. Det holder lenger.