Vinkelsliperen kan også skjære i tre

Vinkelsliperen forbindes ofte med skjæring i stein eller metall, men den kan så mye mer enn det. Med riktig tilbehør, kan du utnytte maskinens kraft til å slipe og forme tre. Her viser vi tre forskjellige typer tilbehør som gir helt nye muligheter til deg som elsker å jobbe i tre.

D et riktige verktøyet gjør det til en lek å forme en skål, en skulptur eller noe helt annet med vinkelsliperen. Det høye turtallet på maskinen, kombinert med en freseskive eller en kulefreser, gjør deg til treskulptør i løpet av rekordtid.

Du kan også prøve kreftene på en smart slipeanordning, som kan glatte ut selv de minst tilgjengelige ujevnheter.

Det finnes en hel del kopier og billige versjoner når det gjelder tilbehør til vinkelsliperen – disse skal du unngå å kjøpe. I verste fall går tilbehøret i stykker under arbeid med over 10.000 omdreininger i minuttet, noe som kan ende ordentlig galt. I beste fall holder ikke verktøyet særlig lenge, og er sløsing av penger.

Selv om du bruker tilbehør i en skikkelig kvalitet, er det fortsatt viktig å bruke vernebriller og hørselvern – det spruter nemlig mye flis og bråker ganske godt når du er treskulptør med vinkelsliper.

Kulefres

Kulefresens runde hode huler raskt og enkelt ut alle typer tre. Fresens design sikrer en perfekt balanse, som gjør den enkel å bruke.

Det betyr at du fint kan lage for eksempel skåler og skulpturer på frihånd. I tillegg til at fresehodet spiser seg gjennom de fleste materialer, etterlater det også et flott, glatt resultat. Enheten kan monteres på alle vinkelslipere med M14-gjenger.

Smart fordi:
Kulefresen gjør det enkelt og intuitivt å hule ut og forme tre. En prosess som uten dette verktøyet ville vært langt mer vanskelig og tidkrevende.

Bra til:
Særlig god til å lage skåler, kopper, skjeer og annet kreativt trearbeid.

Pris:
Arbortech Ball Gouge, sett til cirka 1000 kroner

Freseskive

En freseskive til vinkelsliperen er perfekt til å forme skulpturer og frese store overflater, men den er også fin hvis et sagsnitt skal justeres litt, eller et hjørne skal avrundes.

Den tar godt fatt og er samtidig enkel å styre. Freseskiven kan tåle 12.000 omdreininger i minuttet og kan monteres på vinkelslipere med M14-gjenger.

Smart fordi:
Freseskiven er et meget fleksibelt alternativ til en elektrisk høvel. Den kan brukes mer fritt og har dermed et større bruksområde når du skal forme treverk i forskjellige kurver.

Bra til:
Fresing og avbarking av større flater i forbindelse med treskulptørarbeid. Kan også brukes til byggearbeid, hvis en skåret flate skal justeres.

Pris:
Arbortech Turboplane, sett til cirka 2300 kroner

Kontursliper

Det kan være vanskelig å slipe innvendige runde hjørner med vanlig kantete slipeverktøy – men kontursliperen kommer til i alle hjørner og kroker.

Den myke puten som slipepapiret sitter på, kan trykkes og vris, slik at alle slipeoppgaver blir jevne. Sliperen kan monteres på vinkelslipere med M14-gjenger.

Smart fordi:
Det fleksible slipehodet, kombinert med et langt skaft, gjør det mulig å slipe selv vanskelig tilgjengelige overflater.

Bra til:
Har du laget en skål eller lignende med kulefresen, så er kontursliperen perfekt å etterslipe med, slik at overflaten blir helt glatt.

Pris:
Arbortech Contour Sander, sett til cirka 1400 kroner

    Akkurat nå leser andre ...