Smart øks vrir kubben fra hverandre

Den finske kløyvøksen Leveraxe er utformet slik at den roterer når den treffer vedkubben, og presser den fra hverandre. Den er effektiv, men krever litt øvelse.

Øks

Den lille kroken på kanten sikrer at øksen ikke glir av kubben og treffer ved siden av huggstabben.

LEVERAXE KLØYVØKS

Pris: 990 kroner på nettet

www.leveraxe.vilkasstore.com

Leveraxe har et litt annet utseende enn en tradisjonell øks. Det er det en grunn til. Hodet er asymmetrisk og utformet slik at øksen roterer til den ene siden straks den trenger ned i vedkubben. Det gjør at den ikke trenger å presse seg hele veien gjennom. I stedet vrir den av det avhuggede stykket. Det høres litt innviklet ut, men det gir raskt mening når du først prøver. Vi testet øksen på forskjellige størrelser vedkubber, og den klarte alle uten problemer. Vel å merke når vi traff riktig.

Det er viktig at du holder løst rundt skaftet i det øyeblikket øksen treffer, så den kan vri seg. Glemmer du det, kan øksen slå hardt tilbake i hendene på deg. Men treffer du riktig, spretter det av en kløyd vedkubbe, og en liten krok griper i den delen som er igjen. Dermed stopper øksen, og slår ikke videre mot bakken.

Redaksjonen anbefaler: Hvilken ved er best?

Det krever litt øvelse. Men når du først har lært det, går kløyvingen som en lek.

KONKLUSJON

Øksen gjør vedkløyvingen litt enklere enn med en tradisjonell kløyvøks. Den krever dog litt øvelse, konsentrasjon og presisjon, for at kraften fra slaget ikke skal slå rett tilbake i armene på deg.

Pluss:

  • Effektiv

Minus:

  • Krever en del presisjon
  • Høy pris

Akkurat nå leser andre ...