Problem:

Jeg vil gjerne hogge veden min selv, men hvilken ved er best å bruke? De fleste sier løvtre, men er alt løvtre likt, og hva med nåletre, det finnes jo overalt?

Redaksjonen anbefaler: Få mer varme ut av veden

Løsning:

Det er mange meninger om hva som er best, men faktum er at det avhenger mye av omstendighetene, spesielt når du feller det selv.

Treets brennverdi er omtrent den samme per kg tre, men det er forskjell på hvor tungt tre er. Gran veier ca 380 kg/m3, mens bjørk veier ca 500 kg/m3. Det betyr at en kubikkmeter bjørk inneholder cirka 40 prosent mer varme enn en kubikkmeter gran. Dette avspeiler seg normalt også i prisen når du kjøper ferdig ved (hvis du finner noen som selger gran som ved). Det betyr også at du skal felle mer gran enn bjørk, hvis du skal ha samme varmemengde ut av veden. Til gjengjeld skal ikke gran tørke like lenge som bjørk. Du skal også tenke over hva du skal bruke veden til.

Skal du fyre i en åpen peis, er gran uaktuelt. Harpiks i lommer i grana utvider seg og eksploderer når det blir varmt.

Tresortenes tørrvekt per m3 rå ved:

Barlind600 kg/m3
Bøk570 kg/m
Eik550 kg/m3
Ask550 kg/m3
Alm540 kg/m3
Lønn530 kg/m3
Bjørk500 kg/m3
Furu440 kg/m3
Svartor440 kg/m3
Selje430 kg/m3
Osp400 kg/m3
Gran380 kg/m3
Gråor360 kg/m3

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.