Lær å rygge med tilhenger

For mange av oss er det ikke alltid like lett å styre en tilhenger når vi rygger. Men med et spesielt triks og litt øvelse, blir du gjenvinningsstasjonens beste tilhengerrygger på mindre enn en time.

Hvis du aldri har opplevd det, er det fordi du aldri har rygget med en liten, enakslet tilhenger: Til tross for dine beste forsøk på å styre tilhengeren dit du vil ha den, stikker den plutselig av og svinger for mye. Dermed står tilhengeren og bilen i en 90 graders vinkel i forhold til hverandre.

Og selvsagt skjer slike ting på en gjenvinningsstasjon eller steder der det ikke bare er irriterende, men også nokså pinlig; for tenk om du i stedet hadde vært en av de som kan styre tilhengeren perfekt på plass når du rygger. Hver gang.

Så enkelt er det faktisk

Den gode nyheten er at det bare krever et lite triks og en snau times øvelse på et sted med god plass til bilen og tilhengeren. Ta med denne artikkelen, og kast deg ut i øvelsene vi viser. Etter bare noen få minutter vil du oppleve at du har bedre kontroll på tilhengeren enn noensinne.

Forstå logikken

Hvilken vei svinger tilhengeren bak deg når du vrir på rattet? Når du rygger, kan det kreve litt tankevirksomhet å regne ut. Derfor skal du forestille deg at bunnen på bilrattet er bakenden på tilhengeren. Når rattet svinges og bunnen peker mot venstre, vil tilhengeren også søke mot venstre.

Bunnen på rattet står rett. Det samme gjør tilhengeren.

Bunnen på rattet peker mot venstre. Det samme gjør tilhengeren.

Vrir du rattet slik at bunnen på rattet peker mot høyre, svinger bakenden på tilhengeren også mot høyre.

Rygg rett

Begynn med å få kontroll på tilhengeren når du bare vil rygge rett. Det er en fordel hvis du kan se litt av tilhengeren i sidespeilene. Sørger du for konstant å ha like mye av tilhengeren i hvert sidespeil, rygges tilhengeren rett. Ser du for mye i høyre speil, korrigerer du litt, slik at tilhengeren søker mot venstre.

1. Hold rattet rett. Sørg for at du – hvis det er mulig – kan se like mye av sidene på tilhengeren i hvert sidespeil. Nå kan du rygge. En liten enakslet tilhenger vil dog raskt begynne å svinge.
2. Bakenden på tilhengeren søker mot venstre. Derfor korrigerer du litt på rattet, slik at bunnen på det peker mot høyre. Dermed vil tilhengeren svinge i samme retning. Du skal korrigere bare litt.
3. Tilhengeren er nesten rettet opp. Nå skal rattet derfor svinges tilbake, så det står rett. Det skal gjøres litt før tilhengeren kjører rett, for ellers styrer den raskt i motsatt retning, slik at bakenden på tilhengeren vil svinge til høyre – ettersom det var den retningen vi svingte bunnen på rattet. Hvor lite eller mye som skal til før tilhengeren reagerer er individuelt. Du må derfor øve til du lærer det.
4. Så rygger vi rett! Men det er kun for en stakket stund, for med kun én aksling vil den livlige tilhengeren raskt komme ut av kurs igjen, og dermed må det korrigeres – igjen og igjen. Manøvreringen krever full konsentrasjon, og du kommer ikke til å klare å rygge i en fullkommen rett linje.

Sving når du rygger

Dette er ”gjenvinningsplassmanøveren”: Du skal kvitte deg med hageavfall, og det står allerede to biler med tilhengere der du skal lesse av tilhengeren. Du må derfor rygge bilen og tilhengeren inn mellom eller ved siden av de andre bilene. Sving forsiktig, og rett opp i god tid, slik at tilhengeren ikke fortsetter for langt i den retningen du begynner å svinge den.

1

Sikt etter båsen eller mellomrommet mellom de andre bilene. Det krever litt øvelse å kjenne hele vogntogets lengde, så øv deg først på en tom parkeringsplass.

2

Allerede her må det korrigeres. Ellers svinger tilhengeren for langt og ender med å tverre. Når bunnen av rattet svinges mot høyre, retter tilhengeren seg inn og nærmer seg rett.

3

Her skal rattet stå rett. Tilhengeren vil sannsynligvis allerede nå fortsette en anelse for mye til venstre, men det løser vi om litt. I de fleste tilfeller er dette her godt nok.

4

Nesten på plass, eller i tilfellet med gjenvinningsplassen; greit på plass. Vil du ha tilhengeren helt rett, kjører du bare litt frem, før du rygger deg rett inn i båsen.

Rygg tilhengeren 180 grader

Hvis du har behov for at åpningen på tilhengeren skal vende den andre veien, må du gjøre en 180 graders vending. Her kan du selvsagt også gå ut av bilen, hekte av tilhengeren og snu den, før du snur bilen og hekter på tilhengeren igjen. Men dels er det vanskelig med en fullasset tilhenger, og dels er det ikke særlig imponerende.

Situasjonen vil neppe oppstå ofte, men det er en fin øvelse hvis du kan finne en tom parkeringsplass eller et annet sted med god plass, for det gir deg en bra fornemmelse av hvor lite eller mye som skal til før tilhengeren svinger. Og denne øvelsen er din beste garanti mot at tilhengeren setter seg på tvers.

1. Bunnen på rattet peker mot høyre, og tilhengeren følger med. Pass på ikke å svinge rattet for mye.
2. Rett opp litt. Holder du rattet som i trinn 1, svinger tilhengeren for langt mot høyre og ender på tvers. Hold konstant øye med tilhengeren i sidespeilene eller i bakspeilet.
3. Se på vinkelen mellom bil og tilhenger på bildet: Det skal igjen korrigeres litt motsatt vei, ellers stikker tilhengeren for langt til høyre.
4. Vi må rette opp. Bunnen på rattet skal svinges litt mot venstre, slik at tilhengeren gjør det samme.
5. Så er vi kommet rundt. Tilhengeren er ikke rett, men det kan vi løse ved å kjøre noen meter frem, og deretter rygge i en rett linje.

    Akkurat nå leser andre ...