Stor plass i tilhengeren

Velter søppel og hageavfallet over lemmene på tilhengeren, så gir vi deg løsningen her: Forhøy sidene med planker, og få mye mer plass! Konstruksjonen er enkel å bygge, lett å håndtere, billig og – best av alt – kan tas av i fire moduler og oppbevares nesten uten å oppta lagringsplass.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
1.000 kroner

Her bygger vi tresidene cirka 40 cm høye. Du kan bygge dem både høyere og lavere. Det viktigste er at de sitter forsvarlig fast.

Intro

Høye lemmer på tilhengeren er nesten et krav for gjør det selvere som jevnlig transporterer byggematerialer og avfall. Men hvis du har sjekket saken nærmere, vet du at ekstralemmer til tilhengeren kan være en kostbar investering, på den kjedelige siden av 2000 kroner. Og det er bare for en liten, vanlig tilhenger, som den vi tar utgangspunkt i her.

Heldigvis skal det ikke så mye til for å bygge noen solide tilhengersider selv. Vi har utviklet en smart konstruksjon som ikke bare er enkel å bygge, men også fornuftig i innkjøpspris. Alt som kreves er noen planker, fire lemlåser med bøyler og en eske skruer til en samlet pris på godt under 1000 kroner.

Redaksjonen anbefaler: Skift hjullager på tilhengeren

Endrer ikke konstruksjonen

Ekstra lemmer på en tilhenger endrer ikke tilhengerens konstruksjon, så dette er helt greit i forhold til hva som er lov å gjøre. Strengt tatt er jo noen forhøyede tresider bare ekstra last på tilhengeren. Derfor kan du gjerne kjøre rundt med dine egne hjemmebygde tresider. Men pass på at lemmene sitter forsvarlig fast, og at den totale vekten på tilhengeren, inkludert trelemmene, holder seg under den godkjente lastevekten for tilhengeren. Den finner du i vognkortet.

Veiledning

01
Bygg den første siden 8 Trinn

Konstruksjonen består av fire sider, som i grove trekk er like, men i to forskjellige lengder. Her viser vi hvordan du bygger den første langsiden, slik at du får et profesjonelt og millimeterpresist resultat - det er derfor vi kapper til de endelige lengdene først til slutt.

1

Mål toppen av kassen på tilhengeren. Kapp til sidebordene (A), og la dem være 4-5 cm for lange. Endelig lengde kappes først når sidene er satt sammen.

2

Legg langsidens fire planker (A) opp på to bukker, spenn dem eventuelt sammen med et par store skrutvinger, mål opp, og marker midten. De fire første sideplankene her er - inkludert overmål - cirka 214 cm lange. Derfor finner vi midten, som skal markeres, 107 cm inn på plankene.

3

Ta nå halvparten av tilhengerens lengdemål (tilhengeren vår er 210,3 cm lang, og halvparten dermed 105,15 cm), og avsett målet fra midtstreken du lagde i forrige trinn, og ut til begge ender. Bruk en stor vinkel når du tegner kantstrekene.

4

Hold et festebord (C) mot streken, slik at det flukter på ytter siden, og tegn opp tykkelsen inn mot midten.

5

Nå har du to streker. Den ytterste kantstreken og den innerste streken, som indikerer hvor kanten på festebordet (C) skal ende opp.

6

Legg opp festebordet (C) på de fire sidebordene (A), og avsett lengden med en blyant. Deretter kapper du festebordet i riktig lengde.

7

Festebordet (C) skrus fast med fire 4,0 x 35 mm treskruer i hvert sidebord (A), altså 16 skruer i alt per festebord.

8

Det er nå sidebordene (A) skal kappes til i riktig lengdemål. Men først når du har montert alle de tre festebordene (ett i hver ende og ett på midten, som vist på arbeidstegningen). HUSK å sage langs de ytterste kantstrekene. Dermed er den første langsiden ferdig, og du er klar for å bygge de tre andre sidene.

02
Monter lemlåsene 3 Trinn

Når du har bygget alle de fire sidene, skal du montere lemlåser og bøyler. Vi velger å montere bøylene i de nest øverste bordene på langsidene, og deretter montere lemlåsene på endestykkene.

1

Heng en lukket lemlås på bøylen, og finn den optimale plasseringen til bøylen, der lemlåsen akkurat kommer til å ligge mot kanten på langsiden (A).

2

Spenn fast bøylen med en skrutvinge, og skru den fast med en 4,0 x 35 mm treskrue. Forsterk gjerne med lim.

3

Gjør en prøveoppstilling for å markere hvor lemlåsene skal plasseres på endene (B) i forhold til bøylene, som sitter på langsidene (A).

03
Kontroll på stolpene 5 Trinn

Du har bygget de fire sidene til “kassen” og montert låsebeslagene. Siste punkt er å montere styrestolpene (D), som holder tresidene fast på tilhengeren. Begynn med å hekte tilhengeren på bilen, og sett forsiktig kassen på tilhengeren - pass på at den ikke faller ned!

1

Styrestolpene (D) plasseres i utgangspunktet midt på festebordene (C) (kan ikke ses fra denne vinkelen) og skal akkurat treffe planet på tilhengeren og flukte med toppen av langsiden.

2

Spenn fast styrestolpen (D) med en skrutvinge på festebordet, (C), og lag en markering i toppen der den skal kappes.

3

Styrestolpen (D) skal i tillegg sages til, slik at den ligger helt inntil og ”lener” seg mot stålkanten på kassen til tilhengeren. I dette tilfellet dreier det seg om cirka 10 mm som skal sages av på hele det stykket som ligger inn mot festebordet (C).

4

Sag til styrestolpen (D) etter blyantmarkeringen. Her er det enklest å bruke håndsag.

5

Skru fast styrestolpen (D) til festebordet (C) med treskruer. Husk forboring! Gjenta prosedyren til du har festet alle de ni styrestolpene.

Materialer

19 x 98 mm impregnerte kledningsbord:

  • 8 sidebord (A) à 210,3 cm
  • 8 endebord (B) à 118,6 cm
  • 10 festebord (C) à 39,2 cm

VENT MED Å KAPPE! De endelige lengdene kappes først til senere i prosjektet.

23 x 48 mm lekter, trykkimpregnert:

  • 10 styrestolper (D) à 74 cm

Dessuten

  • Lemlåser med bøyler
  • 4,0 x 35 mm treskruer (syrefaste til impr. materialer)
  • 20 x presenningsholdere

Tidsforbruk

4 timer.

Pris

Materialene koster under 1000 kr.

Vanskelighetsgrad

Det er ingen problemer med å lage tresider til tilhengeren. Et morsomt og kreativt nybegynnerprosjekt.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Mer plass i tilhengeren

Forhøyede sider av bord gir mye mer plass.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Bygg den første siden

Konstruksjonen består av fire sider som i grove trekk er like, men i to forskjellige lengder.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Monter lukkemekanismen

Alle sidene låses sammen.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...