1. VERNESKO

SikkerhedsskoDu skal ikke forvente verken stor komfort, lav vekt eller gjennomført ergonomi når du kjøper vernesko til drøyt 200 kroner.

Til gjengjeld oppfyller de formålet; nemlig å beskytte føttene dine.

De fleste billigmodeller har godkjent beskyttelse, med spikervern og innebygget stålkappe, og de er utstyrt med antistatisk og støtabsorberende såle.

2. VINKELBESLAG

vinkelbeslagNår det gjelder beslag, finnes det en god regel: Kjøp flere om gangen.

Det er billigere å kjøpe 20 beslag for en hundrelapp, enn å kjøpe et og annet for en tier hver gang.

Og vinkelbeslag får du alltids bruk for.

3. BAJONETTSAG

BajonetstavDet er riktig nok tungt å jobbe hele dagen med en billig bajonettsag, men hvor ofte gjør du det? For under 500 kroner kan du fint få noe som fungerer bra.

Sagen er ofte tyngre og bråker også en del. Men det er ikke så viktig når du bare bruker sagen en sjelden gang.

Et godt sagblad er egentlig mye viktigere. Så bruk heller noen ekstra kroner på det.

4. GJØDSEL TIL PLENEN

Glem de spesialdesignede og avsindig dyre spesialblandingene.

Fagfolk er enige om at en god gammeldags og billigere NPK-gjødsel, er bra nok til å kickstarte gresset og holde mosen effektivt unna.

5. PENSELSETT

PenselsætProdusentene vil gjerne gjøre valg av pensler til en vitenskap, og skal du male, er det også greit å kjøpe god (og dyr) kvalitet.

Men skal du bare “smøre” noe utendørs treverk med olje, kan et sett til under en femtilapp fungere bra.

Du må leve med å måtte fjerne noen penselhår underveis, men til gjengjeld trenger du ikke å bruke tid på å rense penselen etter bruk.

6.STÅLHYLLER

Vil du ha “mye oppbevaring for pengene”, finnes det mange forskjellige smarte stålsystemer (galvaniserte plateprofiler) til lave priser.

Selv til en pris omkring 250 kroner, er hyllene overraskende robuste når de først er satt sammen, og monteringen klares ofte helt uten skruer.

Skal du bruke flere hyller, kan de også enkelt nagles eller boltes sammen. Det øker stabiliteten vesentlig.

7. SLIPEPAPIR

SlibepapirSlipepapir får du bruk for igjen og igjen, og det er herlig alltid å ha et velassortert utvalg. Har du kjøpt slipepapir i pakker med ti og ti ark, vet du også at det kan bli en dyr affære.

Her kan du med fordel gå etter “kvantumsrabatt”. Kjøper du 50 meter for en hundrelapp, går du ikke tom for slipepapir med det første.

Bakdelen er at du er nødt til å klippe til arkene selv.

8. SKRUSTIKKE

SkruestikNei, en billig skrustikke har ikke samme presisjon og kvalitet som en dyrere, og den kan også “hakke litt” når du spenner den.

Men skal du ikke bruke den til annet enn litt oppspenning i ny og ne, er en modell til en pris fra cirka 200 kroner grei nok.

Den skal bare være laget av stål og ha hull til montering på en benk.

9. MURERVERKTØY

MurerværktøjEn god, rustfri murerskje fra en anerkjent produsent kan lett bikke 300 kroner, men la oss innse det med en gang: Når det gjelder murerarbeid, skal de fleste av oss bare utføre mindre reparasjoner.

Til de formålene er billige sett utmerket. Kort sagt, her kan du virkelig få noe for pengene.

Men du må leve med at verktøyet etter hvert garantert vil bli angrepet av rust.

10. BREKKJERN

KobenVi våger å satse på at brukeren svikter lenge før et billig brekkjern gjør det. I hvert fall har brekkjern helt ned til 100 kroner i en 60 cm lengde ennå ikke skuffet oss.

Vil du ha brekkjern i flere størrelser, kan du med fordel kjøpe dem i sett.

Vi har sett dette til (4 stk., fra 7,5 til 35 cm) kun 229 kroner.

11. KNIVSETT

KnivsætDet er helt vilt at det overhodet kan la seg gjøre å lage et sett med 4 hobbykniver, 1 universalkniv, 1 nøkkelringskniv og 2 skraper til bare 23 kroner.

Kvaliteten er selvsagt verken så du kan bryte med dem eller trå på dem. Men skjære og skrape kan de ...

12. MÅLEBÅND

MålebåndVi har ennå ikke støtt på målebånd som har målt feil. Som regel er det han eller hun som holder målebåndet det er noe galt med ...

Så du kan fint få glede av et to meter målebånd med nøkkelring til 30 kroner.

Bare sørg for ikke å miste det i gulvet, for det er robustheten – ikke presisjonen – det er spart på.

13. SKIFTENØKKEL

SkiftenøgleVi forbauser oss over at kan la seg gjøre å lage en skiftenøkkel med 10 års garanti som selges til 89 kroner.

For det beløpet får du et verktøy av robust kromvanadiumstål, med mykt belegg på håndtaket. Imponerende!

14. HÅNDSAG

HåndsavDet er herlig med en skarp og stiv kvalitetssag, som spiser seg gjennom treet. Dessverre er også de ganske sårbare.

Og det er ved grove jobber at en billig sag kommer til sin rett.

Det er ikke den store katastrofen om en håndsag til 44,90 treffer en spiker, og du trenger ikke bekymre deg for sagen når du gyver løs på gipsplater eller porebetong.

15. VINKELSLIPER

VinkelsliberDe fleste av oss bruker en vinkelsliper kun en sjelden gang iblant. Her er det derfor opplagt å velge en modell som ikke nødvendigvis er laget for å kunne brukes en hel dag.

Og du kan få bra modeller for en rimelig penge, f.eks. en modell med 2380 watts motor og 230 mm skive til ca 550 kroner.

16. HØRSELVERN

Kan hørselvern til 80 kroner virkelig brukes til noe? Svaret er JA! Selv billige hørselvern er testet og godkjent etter EU-standarder.

Det er dog ikke brukt mye krefter på å lage dem robuste, så de tåler sjelden særlig hardhendt behandling.