Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

Vinkler er det mest utbredte byggbeslaget, og det finnes et hav av varianter og størrelser. Brukt riktig, oppnår du sterke sammenføyninger med vinkler. Her viser vi en rekke av de mest solgte variantene, og forteller hvordan de brukes.

Vinkelbeslag: Slik brukes vinkelbeslag

RÅ STYRKE: Med et lite utvalg av vinkelbeslag liggende i verkstedet, kommer du langt når det gjelder å lage sterke sammenføyninger.

HVA BRUKES VINKELBESLAG TIL?

VINKELBESLAG: BJELKEKONSTRUKSJONER
Vinkelbeslag er et sterkt og enkelt alternativ når du skal sette sammen elementer i bjelkekonstruksjoner, for eksempel et reisverk, en terrasse eller en utendørs trapp.

VINKELBESLAG: FORANKRING
Når en trekonstruksjon skal forankres til “bakken”, er vinkelbeslag uunnværlige, for eksempel når uteboden skal forankres solid til betongfundamentet.

VINKELBESLAG: MØBLER, KJØKKENBENKER M.M.
Vinkelbeslag fås i mange dimensjoner, og de mindre utgavene kan for eksempel erstatte kompliserte tapp-, lamelleller pluggskjøter i møbler.

HVORDAN BRUKES VINKELBESLAG?

Når du bruker vinkelbeslag, gjelder det som regel å sette skruene så tett som mulig mot bøyen. Du skal også sørge for ikke å plassere skruene for tett på endeved og kanter, for da er det stor risiko for at skruene vil sprekke opp treet.

På den øverste tegningen her vises en konstruksjon der vinden kan trekke en toppsvill (den vannrette bjelken) opp. Her er belastningen størst i bøyen på den vannrette fliken, og derfor settes det skruer i alle hullene der.

Den nederste tegningen viser en konstruksjon der vinkelen skal hindre to elementer i å vri seg i forhold til hverandre. Her støtter du best ved å spre belastningen ut til kantene på vinkelen, samt ved å fiksere vinkelen inne i bøyen.

Les mer om beslag

VIKTIG! Vinkelbeslag

Ved en konstruksjon med loddrette stolper kan det være fristende kun å sette et enkelt vinkelbeslag per stolpe. Vinkelen er sterk, og ved første øyekast står stolpen fint. Men det er ikke mye stabilitet i konstruksjonen med kun én vinkel. Først når et vinkelbeslag monteres på motsatt side, oppnås en stolpeskjøt med optimal styrke.

VARIANTER AV VINKELBESLAG

VINKELBESLAG: ALMINNELIG VINKEL
Til lette konstruksjoner brukes et vinkelbeslag med hull i to dimensjoner. De små på 5 mm er til kamspiker/-skruer, og de store på 8 mm er til bolter. Vinkelen fås i mange forskjellige størrelser.

VINKELBESLAG: VINKEL TIL KRAFTIG BELASTNING
Vinkelbeslag forsterket med en ribbe på midten er meget sterke og tåler kraftig belastning. De fås i flere varianter med forskjellig hullplassering og til forskjellige størrelser trebolter (8,5-13 mm).

VINKELBESLAG: KANTFORSTERKET VINKEL
Vinkelbeslag til kraftig belastning fås også i en variant der forsterkningen sitter i kantene. Det har gjort det mulig å bruke en spinklere tykkelse jern, slik at vinkelen får en lavere vekt.

VINKELBESLAG: VINKEL TIL RUNDE STOKKER
Til konstruksjoner med stokker, for eksempel gjerder med en rund overligger, brukes et buet vinkelbeslag. Fås i to størrelser til stokker på henholdsvis 60-120 mm i diameter og 80-140 mm i diameter.

VINKELBESLAG: BETONGANKER
Når tre skal forankres til betong, for eksempel når en bunnsvill skal festes til et støpt fundament, brukes betonganker. Det avlange hullet på den korte fliken gjør det mulig å justere plasseringen.

VINKELBESLAG: MØBELVINKEL
Brukes for eksempel til skap og kjøkkenbenker. Det avlange hullet gir mulighet for justering. Fås som forsinket og hvitlakkert i flere størrelser, og med det avlange hullet både på langs og på tvers.

VINKELBESLAG: FJÆRENDE VINKEL TIL POREBETONG
Når en vegg av porebetong (siporex), for eksempel til et dusjhjørne, skal festes til taket eller veggen, skal du bruke et fjærende vinkelbeslag. Den utligner bevegelsene i de to forskjellige konstruksjonene.

Skruer eller spiker til innfesting av vinkelbeslag?

Den beste innfestingen av vinkelbeslag får du med beslagskruer. De er 4 mm tykke, mens halsen måler 5 mm og passer stramt i hullene i beslaget. Skrumaskin med moment anbefales til monteringen. Da kan hastigheten styres, og du unngår at skruene knekker når halsen treffer hullene i beslaget.

Runde, sporete kamspiker eller beslagspiker, som de også kalles, kan også brukes. De er ikke like enkle å bruke som skruer, og egner seg også primært til hullplater. Spikerne er 4 mm tykke, mens halsen rett under hodet er 5 mm, og passer stramt i hullene i beslaget.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Beslag