Verktøykasser med plass til alt sammen

Bygg ei kasse til boremaskinen, som holder styr på maskin, bor, bits og bitsholdere. Og bygg ei helt annerledes kasse til sirkelsaga, dens blad og parallellanlegg. Moderne el-verktøy holder seg mye bedre i ei god gammeldags verktøykasse.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
100 kroner

Intro

De solide kassene i kryssfinér, som vår snekker her bygger til sitt el-verktøy, er ikke bare pene på en litt gammeldags måte. De gir ham mye større glede av verktøyet.

Kassene har nemlig ikke bare plass til maskinen samlet og kjøreklar, men også til det utstyret som han bruker til maskinen, arrangert slik at det er enkelt å finne – og slik at det ikke blir ødelagt.

LES OGSÅ: Se de forskjellige typene verktøykasser

Boremaskinen står med sitt ekstra batteri og sin lader, de mest alminnelige borene og et utvalg av bits og bitsholdere, dybdestopp og forsenkere. Sirkelsaga følges av sine ekstra blad, sin instruksjonsbok, sitt parallellanlegg – og nøkkelen til bladskift, som man ellers aldri kan finne.

Kassa bygges til din maskin

Meningen er selvfølgelig at du nå bygger kasser som passer til akkurat dine maskiner og det utstyret du vil oppbevare og flytte rundt sammen med dem. Pluggboret, poleringsrondellen og de store spiralborene er det jo de færreste som har bruk for å dra med seg hver gang de er ute for å leke med boremaskinen.

Når du innreder kassa, kan du hente inspirasjon i den kassa du fikk maskinen i. Men du kan komme mye lengre. Overfresen gir du plass, slik at du ikke må skru støvsugemunnstykket av, hver gang du setter freseren til side. En rekke holdere griper de fresestålene du kan få bruk for til dagens oppgave. Hørselsvern, briller og støvmaske får fast plass i kassa!

Verktøykassa i 2 modeller

Kassene lager vi her i to utgaver. I modell A er bunn og topp like store og går begge til kanten, i kasse B er bunnen lagt inn mellom sidene. De inn-vendige målene er like, 26 x 35 x 28 cm. Vi bygger i 9 mm kryssfinér, som er så tykk at vi kan felle et håndtak ned i lokket. Kassene bygges hele og skjæres så over i en topp og en bunn, som monteres med et pianohengsel. Alle sammenføyninger limes og stiftes eller skrus sammen.

Veiledning

01
Kassa bygges hel 6 Trinn

Den enkleste måten å få verktøykassas nederste del og lokk til å passe nøyaktig sammen på er å bygge ei hel, lukket kasse, som deretter sages i to.

Når sider, topp og bunn er skåret ut, monteres de med vannfast lim og skruer eller stifter. Vår håndverker bruker stiftene i en stiftepistol. Det går virkelig raskt, og sammen med limet holder stiftene riktig godt.

Den sterkeste kassa får du i modell B, der bunnen ligger inne mellom sidene, fordi stiftene her sitter på tvers av det trykket som vekta av verktøyet legger på bunnen. Men det samme trykket skal lokket faktisk også klare, når du løfter kassa i et håndtak som sitter i lokket.

1

Strek opp, og sag ut med ei stikksag eller ei sirkelsag. Setter du strengen midt over det ønskede snittet, sager du så halvdelen av streken stadig er synlig - det blir riktig nøyaktig. Kantene rettes eventuelt av med en høvel.

Alle kanter limes med vannfast lim. Håndverkere, både de profesjonelle og vi andre, tar gjerne verktøyet med ut i all slags vær.

2

Sidene (A3 og A4) spikres eller skrus sammen, etter at de er limt. En heftepistol er enkel og rask å arbeide med, fordi du har ei hånd fri til å holde sidene. (Vi arbeider her med ei kasse modell A, teknik­ ken er den samme på kasse B.)

Sjekk at sidene er i vinkel før du stifter dem.

3

Bunn (A1) og lokk (A2) settes på sidene med lim og stifter. Sidene er ikke helt i vinkel, men det kommer på plass nå.

VIKTIG! Ved modell B festes den skjulte bunnen fast først, mens man kan komme til fra kassas innside.

4

Hvis sidene buer litt, begynner du i det ene hjørnet og retter dem inn på plass, etter hvert som du setter de etterfølgende stiftene fra hjørnet og utover.

5

Der lokket eller en side stikker litt ut til ene siden, rettes det opp med en båndsliper eller slipepapir på en kloss.

6

Kantene avfases med en høvel, slik at de ikke blir så sårbare. Nøyer du deg med å rette dem av med slipepapir, risikerer de lettere å bli skadet. Nå er kassa klar til å bli åpnet.

02
Kassa åpnes 5 Trinn

Før kassa deles i den nederste delen og lokket, bør du tenke deg riktig godt om og bruke fantasien.

Selve maskinen skal stort sett alltid stå i den nederste delen, men lokket kan jo være mye mer enn lokk. Ved å plassere en del av utstyret i holdere i lokket kan du komme direkte til flere av delene, så kanskje skal lokket være halve kassa.

Det kan være lettere å få fatt i tingene, hvis lokket er skåret skrått av, slik at snittet ligger lavere på kassas forside.

Og mens hengslesiden må vippe over et rett snitt, kan de andre snittene være buede. På bildene ser du et eksempel der et buet snitt på forsiden gjør at lokket presses inn på plass når du lukker kassa.

1

Kassa skjæres over - skal snittet være rett, kan du sage med ei håndsag, men stikksaga er også en god mulighet - især hvis du ønsker buede snitt. Hvor mye som skjæres av til lokk, avhenger helt av verktøy og tilbehør.

2

På den ene siden monteres de to delene igjen med et pianohengsel. Før det skrus på, har snekkeren montert de to delene med tvinger.

3

Kassehengslets øverste krok settes på lokket på siden motsatt pianohengslet. Om nødvendig forborer du med et 2 mm bor, men mange nye skruer er utformet, slik at de selv forborer.

4

Det nederste delen av lukkemekanismen skrus på så den er stram - og den må sitte godt, slik at du ikke skyver den ned mens du fester den. Hvis du ikke vil felle bærehåndtaket ned i lokket, skrur du det fast på lokkets overside nå.

5

Skruer som går gjennom plata, knipes av med ei tang og slipes flate. Det vil ofte forekomme, for når man velger skruer, tar man dem så lange som mulig for at få styrke nok i de nokså tynne platene - og da går de noen ganger gjennom.

03
Skjult håndtak 6 Trinn

Håndtaket oppå kassene vil raskt komme i veien, når man stabler kassene oppå hverandre. Det unngår snekkeren ved å senke håndtaket ned i lokket. Det går nesten ikke på bekosting av plassen, hvis man velger et beslag som kan vippes ned i plan med underlaget, slik at det ikke tar mer plass enn en platetykkelse.

Operasjonen er enklere enn den kanskje lyder. Du skal bare skjære et hull til beslaget i kassas lokk og så dekke hullet igjen med ei plate på lokkets underside. På den plata setter du håndtaket.

Plata på undersiden kan gå helt ut til sidene, men for å spare vekt kan du nøye deg med å føre den to centimeter inn under alle kantene av hullet.

1

Først markeres, hvor håndtaket skal sitte. Ønsker du at håndtaket skal løfte midt på kassa, skal den hengslede kanten, altså ikke midten av håndtaket, sitte midt på lokket. Hele veien rundt skal hullet være noen millimeter større enn håndtaket.

2

Her borer vi hjørnene med et 16 mm flatbor, slik at de blir runde som hånd­ takets hjørner. Først bores ovenfra til spissen av boret går gjennom, så bores fra andre siden. (Vi arbeider med modell B, teknikken kan også brukes på modell A.)

Ved å bore halvt gjennom plata fra den ene siden og så bore fra den andre siden gir du hullet pene kanter på begge sider.

3

Med stikksaga sager du ut hullets kanter mellom de fire runde hjørnene. Sag eventuelt fra undersiden, slik at treet ikke fliser seg opp på lokkets overside.

4

Plata, som håndtaket skal sitte på, limes og skrus fast. For å under­ streke det litt rustikke, skrur vi her fra oversiden, men du kan naturligvis også sette inn skruene mer diskré fra undersiden.

5

Til slutt skrus håndtaket fast, og så er kassa klar - ikke til bruk, men til å bli innredet, så maskinen og tilbehøret kommer på plass.

6

De solide og stilrene trekassene har avløst pappeskene med rotete innhold.

Materialer

Materialer til modell A: Med synlig bunn.

Innvendige mål: bredde 26 cm, lengde 35 cm og høyde 28 cm

9 mm kryssfinér:

  • 1 bunn (A1), 278 x 368 mm
  • 1 lokk (A2), 278 x 368 mm
  • 2 korte sider (A3) à 260 x 280 mm
  • 2 lange sider (A4) à 368 x 280 mm

Materialer til modell B: Med skjult bunn og nedfelt bærehåndtak.

Innvendige mål: bredde 26 cm, lengde 35 cm og høyde 28 cm

9 mm kryssfinér:

  • 1 bunn (B1), 260 x 350 mm
  • 1 lokk (B2), 278 x 368 mm
  • 2 korte sider (B3) à 260 x 289 mm
  • 2 lange sider (B4) à 368 x 289 mm
  • 1 ekstra plate under lokk (B5), minst 4 cm lengre og 4 cm bredere enn det hullet som håndtaket legges ned i

Dessuten:

  • Vannfast lim
  • 25 mm skruer eller stifter, til utendørs bruk
  • Lakk (eller annen beskyttelse)
  • 1 pianohengsel
  • 1 kassehengsel
  • 1 bærehåndtak. Skal det kunne felles ned i lokket som i modell B, skal det kunne foldes ned, spør evt. etter et skuff ehåndtak

Tidsforbruk

Noen timer - avhengig av hvor mange detaljer og idéer du får lyst til å leke med.

Pris

Under 100 kroner, hvis du ikke bruker dyre beslag.

Vanskelighetsgrad

Har du verktøyet, har du antakelig ingen problemer med å lage kassene til det!

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...