Mal fliser

Du kan godt male de gamle flisene på badet ditt, men det er langt fra all maling som kan brukes.

Den beste malingen til denne bruk er båtmaling. Den er utviklet til å tåle vann i store mengder. Det kan være vanskelig å finne båtmaling i ordinære byggemarkeder, så derfor må du ofte ty til åtutstyrsforretninger. Her kan de til gjengjeld også hjelpe deg med å finne helt riktig maling til badet ditt.

Du må bruke både en tokomponent grunning og en tokomponent maling. En tokomponent maling betyr at det tilsettes en herder til malingen. Her vil fagmannen vise deg hvordan han maler rødbrune fliser hvite. Først må flisene renses med grunnrens og vann, og med et antikalkmiddel hvis der er kalk på. Avslutt alltid rengjøringen med helt rent vann, og la flisene tørke før du går i gang med grunningen. Denne grunningen skal fortynnes med ca. 10 prosent herder.

Maleren bruker rørepinnen til å avsette målet med. Rør godt og grundig, og tynn ut malingen litt med den fortynneren som produsenten anbefaler. Malingen skal rulles på. Bruk en av de fine korthårede ruller, eventuelt mohairrull.Gjennomvæt rullen godt med malingen, og rull den i et tynt lag på flisene. Mal alltid i begge retninger, da er du sikker på at det ikke blir svake punkter, såkalte helligdager.

Når grunningen er tørr, må flisene slipes lett med veldig fint sandpapir, for eksempel korning 240. Deretter må flisene tørkes helt rene for støv med en fuktig klut. Når du kjøper tokomponent maling, får du den i to bokser. En med selve lakken og en med herderen.

Når du blander de to boksene, får du riktig ferdigblandet lakk. Når du først har blandet de to produktene, må blandingen brukes i løpet av to timer. Ellers størkner den anske enkelt i bøtten. Vi har i mellomtiden grunnet hele badet, og er nå klar til å gi flisveggene en flott og holdbar omgang lakk. Husk også å rense fugene grundig før du smører på grunningen. Når du maler med tokomponent maling, må du ha på gassmaske og sørge for god utlufting.

Fagmannen starter med å dekke fugene grundig. Deretter ruller han malingen på – igjen med en korthåret mohairrull. Det må rulles både på langs og på tvers, så du er sikker på at malingen dekker helt. Når malingen er tørr og gjennomherdet, noe som fort kan ta et par døgn, kan du trygt bruke dusjen igjen. Malingen holder lenge, og det er blitt mye lettere å rengjøre badet – ikke minst i fugene.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre i stedet for å male flisene

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Baderomsfliser