Flott glassvegg foran dusjen

Feil mål på glass og skinner er en av fallgruvene når du monterer en glassvegg. Men følger du rådene fra fagfolk, kan du fint sette den opp selv, med et perfekt resultat.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
5.000 kroner

Intro

Det ser så enkelt og elegant ut, når dusjveggen på badet består av én enkelt frittstående glassvegg. Du kan sette den opp selv, forsikrer denne fagmannen, mens han med sikre bevegelser viser oss hvordan det gjøres. Det forutsetter dog at du er nøye, og at du er 100 prosent oppmerksom på de fallgruvene jobben alltid innebærer: feil mål, for små skinner og fettede flater.

Feil mål på glasset får du, hvis du ikke tar høyde for skjevheter på veggen. Du bestiller det herdede sikkerhetsglasset på mål, og fordi du får en firkantet glassplate, skal den passe på det stedet der veggen er lengst inne i rommet. Dette kan bli feil hvis veggen heller innover, fordi du måler bredden ved gulvet.

For små skinner får du hvis du ikke tar høyde for både gulvets og veggens skjevheter. Selv om glassplaten ikke rekker helt inn i hjørnet, skal skinnene være så lange at de gjør det. De skal også være så dype, at de til tross for skjevhetene i veggen og gulvet griper minst 6 mm inn over glasskanten overalt.

Fettede flater skal du for alt i verden unngå. Har flisene eller skinnene den minste lille fettflekk, mister limet grepet. Avfett derfor alle limflater med sprit.

LES OGSÅ: Geniale våtromsplater til dusjhjørnet

Veiledning

01
Før du bestiller glass og lister 2 Trinn

Oppmåling er en viktig del av forberedelsene, særlig fordi vi ønsker slanke skinner - men også fordi vi skal forsikre oss om at de griper minst 6 mm inn over kanten på glasset.

Skinnene følger gulvets og veggens skjevheter. Det kan ikke glasset gjøre, så skinnen skal altså være dyp nok til å fange opp skjevhetene.

Bredden på skinnene skal være glasstykkelsen pluss 3 mm til en silikonfuge på begge sider av glassplaten.

1

Det måles opp til glasset med tommestokk og vater. Veggens skjevhet, rommets høyde og gulvets helling skal med. Du skal også ha en tilstrekkelig åpning til dusjen.

2

Bredden på glassplaten måles ved gulvet. Her skal du ta høyde for om veggen heller fra eller mot rommet, slik at listene kan tilpasses hellingen.

02
Bunnskinnen limes fast 7 Trinn

Skinneprofilene er normalt to meter, og her kappes de til med et spesial blad på kappsagen. Sagen kan leies - eller så kan du skjære med en fintan-net baufil.

Før du limer fast bunnskinnen, måler du hvilke avstandsklosser som vil rette den opp til vannrett. Ikke fordi skinnen skal rettes opp, men da vet du hvilken kloss du skal legge i hver ende av bunnskinnen for å få glassplaten til å stå loddrett.

1

Finn de klossene som skal ligge i gulvskinnen. Når du har skåret til gulvskinnen i lengden, legger du den på plass og retter den opp til vannrett med en kloss i riktig tykkelse i hver ende. Legg dem klare.

2

Rens gulvet der skinnen skal limes fast. Grundig avfetting er en av de viktigste, men også mest oversette tingene i forhold til å få et godt resultat. Særlig i et brukt rom er det alltid såpe- og fettrester.

3

Bunnskinnen skal også avfettes. Det kan nesten ikke gjøres grundig nok. Både fliser og skinne renser glassmesteren med et spesielt avfettingsmiddel, men du kan fint bruke vanlig rødsprit også.

4

Legg en stripe lim på undersiden av skinnen. Til å sette fast metallskinnen, brukes her et klart silikonlim. Det legges i en stripe i midten, på undersiden av skinnen.

5

Skinnen limer vi fast på gulvet. Limet hefter ganske raskt, og når du gir limet en liten time på å herde, risikerer du ikke at skinnen flytter seg under det videre arbeidet.

6

Platen løftes på plass i skinnen. Glassmesteren bruker en sugekopp, men du kan også løfte den uten. Bruk et par tepper til å sette platen på - den herdede glassplaten kan sprekke ved det minste slag.

7

Klossene i skinnen limes fast når du har forsikret deg om at de er helt riktige. Den tunge glassplaten må kanskje ha en litt tykkere kloss enn beregnet. La den stikke litt ut mens du sjekker.

03
Veggskinnen limes fast 5 Trinn

Veggskinnen setter vi fast med både lim og skruer. Oppgaven med å lime på flisene, er den samme som med bunnskinnen, men her sikrer vi med skruer i tillegg. For å få skruene satt riktig i forhold til flisene, skal du selv bore hull i skinnene der det passer med fugen på veggen.

Hullene i skinnen skal forsenkes, slik at skruehodet går ned i plan med skinnen.

1

Veggskinnen kappes til i lengden. Mens du fortsatt har glassplaten stående på brikkene, kan du merke opp høyden på veggen og måle opp skinnen etter merket.

2

Bor hull til skruene i veggskinnen. Når skinnen er skåret til, holder du den på plass og streker opp for hver 30-40 cm ut for en fuge. Hullet bores, og du lager plass til skruehodet med en forsenker.

3

Sett murplugger i veggen til skruene. Hold opp skinnen, og marker i hullene der pluggene skal sitte.

TIPS: Skru en skrue en runde inn i pluggen, så du kan slå den et lite stykke inn under flisen.

4

Trykk ut en stripe lim på baksiden av skinnen etter at du enda en gang har renset vegg og skinne nøye for fett. Her brukes hvit silikonlim, fordi fargen passer til flisene.

5

Skinnen plasseres på veggen og skrus fast. Trykker du ut lim ved siden av skinnen, skraper du det av mens det er lett å fjerne.

04
Glassplaten limes fast 5 Trinn

Nå er det tid for å lime fast glassplaten i skinnene. Igjen skal limflatene avfettes nøye, før glassplaten settes ned i silikonlimet.

Den 8 mm tykke glass­ platen er sterk nok til at vi kan la den stå alene med støtte fra de to skinnene. Du kan lage den mer stabil ved å gi den litt støtte øverst, med en stabiliseringsstang fra det ytterste hjørnet på platen til veggen eller taket.

Med en silikonbrikke trekkes den overskytende silikonen av. Dermed er dusjen klar til bruk.

1

En stripe glassklart lim trekkes på innsiden av begge skinnene. Det skal ikke være mer lim enn at kanten på glasset festes. Selvsagt husker du på å avfette både glasskant og skinner grundig.

2

Forsiktig løftes glasset opp i bunnskinnen og dyttes inn i veggskinnen. Det skal helst ikke komme opp lim over kanten av skinnen når glasset settes på plass.

3

Legg 3 mm klosser på begge sider av glasset. Press glasset til siden med en tresparkel e.l., slik at klossene kan dyttes ned og støtte glasset midt på skinnene. Pass på at de ikke glir inn under glassplaten.

4

Fugene rundt glasset fylles med det klare silikonlimet. Fugen fylles helt opp, og oversiden rettes med en silikonbrikke. Bunnskinnen får også en stripe langs gulvet.

5

Langs veggen trekkes en stripe hvit silikon. Den rutinerte glassmesteren fyller opp fugen og vasker med såpevann fra en sprayflaske. Men det er tryggere å maskere med teip før fugen fylles opp.

Materialer

• 1 glassvegg, 8 mm CE-godkendt sikkerhetsglass med polerte kanter
• 1 veggskinne
• 1 gulvskinne
• Glassklare avstandsklosser
• Glassklart silikonlim
• Hvit silikonlim
• Rustfrie skruer med murplugger

Verktøy

• Baufil med fintannet blad
• Kort og langt vater
• Rødsprit
• Fugepistol
• Metallbor og forsenker
• Tresparkel (eller noe annet anvendelig)
• Silikonbrikker til fugemassen

Tidsforbruk

2-4 timer

Pris

5000 kroner når du måler opp og monterer selv.

Vanskelighetsgrad

Dette skal du klare, bare du gjør som glassmesteren og styrer utenom fallgruvene.

Når du måler opp bredden på glassplaten ved gulvet, skal du ta høyde for skjevheter i veggen - både når veggen heller inn mot rommet (A) og vekk fra det (B). Så skal du velge lister, som til tross for skjevheten griper minst 6 mm inn på platen, både ved taket og ved gulvet.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...