Slik får du dusjnisjen helt tett

En utett dusjnisje kan forårsake omfattende vann- og fuktskader, så det er god grunn til å være nøye med våtromssikringen. Vi viser deg hvordan du lager en dusjnisje HELT TETT.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
9 dager
Pris
8.000 kroner

Intro

Fliser er vannavvisende, men ikke vanntette, og veggene i en dusjnisje er veldig fuktutsatte. Derfor er det viktig å våtromssikre både nøye og riktig, hvis resultatet skal holde i mange år. Det kan kanskje høres ut som et større prosjekt, men i virkeligheten er det ganske enkelt.

Sikringen består i å ”male” vegger og gulv med en seig, gummiaktig ”maling” – riktig benevnt som flytemembran. Membranen påføres med pensel eller rull, og er ikke vanskeligere å jobbe med enn en vanlig tykk maling. Når alle hjørner og skjøter er sikret, monteres armeringsfilt, før våtromssikringen avsluttes ved å gi hele dusjnisjen ytterligere to strøk med flytemembran. Først etter at det er klart, kan du begynne å måle opp og kaste deg over selve murerarbeidet med å sette opp fliser.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Lag en våtromsmembran på badet

Veiledning

01
Vanntett membran 4 Trinn

Den gummiaktige flytemembranen skal danne en ubrutt hinne, som forsegler hele dusjnisjen. Det er derfor viktig å komme seg ut i alle hjørner, så hinnen ikke brytes noen steder.

1

Rull over gulv og vegger med primer. Sikre deretter alle hjørner og områder der vegger og gulv møtes med våt- romsmembran. Legg armeringsfilt ned i den våre membranen, og legg et ekstra lag membran. Sjekk området godt, slik at du kan gi eventuelle glemte steder et ekstra lag med membran.

2

Sett tetningskragene over vannuttakene, slik at det er helt tett rundt dem. Sørg for å legge på flytemembran både før og etter monteringen av kragene. Husk at du skal komme helt inn mot vannuttakene.

3

Sikre gulv og vegger to ganger med flytemembran. Det første laget tørker på et par timer. Det avsluttende laget skal tørke 8-16 timer før det kan legges fliser. Det er viktig å overholde tørketidene, slik at flytemebranen ikke er klebrig når flisene skal legges. Her er det en lukket dusjnisje, med en forhøyet kant mot resten av badet, og et avløp inne i veggen. Vi endrer ikke avløpet, men sikrer så langt inn mot det med flytemembranen som mulig.

4

Flytemembranen skal dekke hele området fra gulv til tak, før dusjnisjen er våtromssikret. Følg beskrivelsen til flytemembranen, og legg heller på litt for mye enn litt for lite.

02
Montering av fliser på vegg 5 Trinn

For å få best mulig resultat når du legger fliser, skal du være nøye med oppmålingen. Får du først laget den nederste rekken perfekt, så blir resten mye enklere.

Med god våtromssikring bak flisene, er dusjnisjen klar til bruk.

1

Skru fast støttelisten på veggen i ønsket høyde. Den skal brukes som støtte for den første rekken med fliser. Sørg for at lekten er helt i vater. Når du er ferdig med å sette opp alle flisene, skrur du av lekten og forsegler våtromsmembranen ved å fylle alle hullene med silikon-fugemasse.

2

Trekk flislim på et lite område om gangen med en tannsparkel. Ikke trekk på mer enn du kan dekke med fliser i én enkelt arbeidsgang - her trekker vi på lim til 2-3 rekker med fliser.

3

Det er viktig å måle opp og forsikre deg om at de ytterste flisene i hver ende kan skjæres så de blir like store, og mer enn en halv flis brede. Du skal begynne på midten, og starte med enten midten av en flis midt på veggen, eller med fugen mellom to fliser midt på veggen.

4

Bruk fugesnor mellom flisene. På den måten forsikrer du deg om at avstanden mellom flisene - og dermed fugebredden - blir jevn. Fugesnor finnes blant annet i størrelsene 3, 4, 5 og 6 mm. Vi har valgt en fugesnor på 3 mm, fordi vi ønsker en smal fuge. Fugen er ofte et svakt ledd i våtrom.

5

Kutt til ytterflisene når alle de andre flisene er satt opp. Mål opp og ta høyde for at det skal være en 3 mm fuge på hver side av flisen. Det er viktig, da vi ikke ønsker at fugenes 5 bredde skal variere. Bruk igjen fugesnoren for å sikre riktig avstand mellom flisene.

03
Legging av fliser på gulvet 3 Trinn

Her har vi valgt ikke å sentrere flisene, for heller å følge fugene på resten av gulvet. Vi kunne også ha sentrert flisene, slik at det ble like store fliser i begge sider i nisjen. Det er utelukkende en smakssak, og har ingen betydning for funksjonaliteten og holdbarheten.

1

Skjær til kantflisene nederst på veggen, og lim dem fast. Det er lettest å smøre flislimet på flisene når plassen er trang, som her.

2

Legg ut de to midterste flisene på gulvet, og tegn opp. Smør deretter flislim på både fliser og gulv, og legg flisene én etter én.

3

Smør lim på resten av gulvet, og legg resten av flisene etter samme prinsipp. Legg merke til den smale flisrekken i venstre side.

Materialer

  • Primer
  • Flytende våtromsmembran
  • Armeringsfilt (10 cm i bredden)
  • Veggfliser (15 x 15 cm)
  • Gulvfliser (30 x 30 cm)
  • Fugesnor (3 mm)
  • Flislim
  • Støttelister (2 x 4,5 cm)
  • Tetningskrager

Tidsforbruk

8-9 dager.

Pris

Cirka 8000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Flisarbeidet krever grundig forberedelse og litt fingerferdighet.

3D-modell

3D-modell

Fliser på badet

Her er en helt tett dusjnisje.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Sett på tetningskrager

Rundt rørgjennomføringene er det tetningskrager. For at de skal være helt tette, påføres smøremembran både før og etter.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Våtromssikringen består av flere lag

Oppbyggingen er eksisterende underlag med primer, våtromsmembran, armeringsfilt, våtromsmembran, flislim og fliser.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Støttelisten settes fast på veggen

Støttelisten er satt fast på veggen for å sikre at flisene settes opp vannrett. Når listen skrus av igjen fylles skruehullene med silikonfugemasse.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Påføring av våtromsmembran

Velg et system, der komponentene fungerer sammen

Video

TEKNIKK: Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

Video

TEKNIKK: Kutt fliser

Med en fliskutter er det både raskt og enkelt

Video

TEKNIKK: Fuging av fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene fylt pent opp

Video

TIPS: Riktig fugemasse til flisene

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...