Slik monterer du et vegghengt toalett

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag
Pris
6.000 kroner

Intro

OBS: Denne veiledningen er en del av et større tema.
Se hele temaet her: Nytt bad helt fra bunnen

Når du bestemmer deg for hvilken toalettskål du vil ha, skal du forsikre deg om at den passer innbyggingssisternen din. Det finnes nemlig typisk to typer toalettskåler: de med 18 cm mellom opphengshullene og de med 23 cm mellom hullene. Disse hullene skal matche med sisternen.

Heldigvis har de fleste sisterneprodusenter laget deres sisterner og stativer så fleksible, at de kan klare begge typer kummer, men sjekk det likevel før du kjøper skålen.

Delene til opphenging av toalettskålen varierer fra produsent til produsent. Her har vi valgt en Geberit-sisterne og en Ifö Spira Art-skål. Er kombinasjonen din en annen, så følg produsentens anvisninger nøye - men overordnet er prosedyren den samme.

Veiledning

01
Vegghengt toalett 12 Trinn

1

Skru inn gjengestengene, slik at de stikker cirka 13 cm ut fra veggen. Først skal de gule beskyttelsesrørene som opprinnelig sitter på gjengestengene fjernes.

2

Press den spesielle bæreprofilen inn over gjengestengene. Det er plass til ekstra gjengestenger for økt stabilitet eller ved andre mål, men i de aller fleste tilfeller er det ikke nødvendig.

3

Sett på de små riflede platene. De har klister på baksiden, som skal vendes inn mot bæreprofilen. Klisteret sikrer at monteringen blir enklere og at platen ikke flytter seg.

4

Spenn mutterne løst på. Vær sikker på at bæreprofilen sitter fullstendig vannrett.

5

Spenn deretter skiftvis på hver side, til profilen sitter fullstendig fast.

6

Tre de blanke rørene utenpå gjengestengene. De skjules akkurat av rørene.

7

Dytt bøylen inn over rørene. Ta deretter et mål på toalettskålen: Bøylens avstand til veggen skal være den samme som hullene til toalettskålen har til veggen.

8

To O-ringer til holder bøylen under toalettskålen på plass på rørene, slik at den ikke kan gli av under monteringen.

9

Dobbeltsjekk avstanden fra veggen til bøylen, og dobbeltsjekk at alt er i vater før du fortsetter. Senere skal toalettskålens skruer nemlig treffe skruehullene i bøylen.

10

Sett gummimansjettene på tilkoblingsrørene som vist her.

11

Press rørene inn i hullene sine. Smør først rørene med litt oppvaskmiddel eller glidemiddel. Tegn en strek på rørene i nivå med veggen.

12

På dette toalettet er det en spesiell detalj: Skålen har nemlig ingen skyllekant. Det letter renholdet vesentlig. Men det betyr at det må installeres en strømningsbegrenser i vanntilgangsrøret.

02
Skålen settes på beslaget 6 Trinn

1

Flytt rørene fra veggen til toalettskålen. Her strekes det igjen opp i nivå med bakkanten på toalettet. Rørene skal være trykket helt inn - bruk en linjal til å markere hvor toalettkanten møter veggen.

2

Kapp røret. Avstanden mellom de to strekene fra henholdsvis veggen og toalettet bestemmer hvor mye som skal kappes av. Sjekk målet to ganger! Med en hobbykniv fjernes gradene fra sagsnittene.

3

Heng skålen på plass. Ved å vippe forkanten litt opp, glir skålen lettere på plass over beslagene og rørene.

4

Slipp de medfølgende skruene i hullene til toalettsetet - ta det med ro, bøylen sikrer at de ikke faller lenger. Skruene ender i skruehullene i bøylen (se trinn 10).

5

Med en stjerneskrutrekker guider du skruen ned i gjengene på bøylen og spenner til. Bøylen skal ikke bære toalettet, men bare sikre at det låses fast på opphenget og ikke kan løftes av.

6

Sett på toalettsetet. De dempede hengslene - såkalte soft close-hengsler - er markert med L og R for venstre og høyre. Trykk hengslene ned i hullene på toalettet.

03
Fuge og skylleknapp avslutter prosjektet 6 Trinn

1

Vi fuger mellom toalettskålen og flissokkelen. Det er viktig å bruke en fuge som tåler de fuktige omgivelsene.

2

Plastkassen rundt skylleknappene kan brytes av med fingrene.

3

Skjær til kassen slik at den flukter med veggen. En multikutter er perfekt til oppgaven, fordi den kan komme til overalt.

4

Tilgang til sisternen sikres ved at du kan fjerne trykkplaten og plastkassen. De fjernes enkelt uten verktøy. Vannslangen kobles til kranen, og det kan åpnes for vannet så sisternen fylles.

5

De to trykkstengene settes i hullene før trykkplaten monteres. Stengene er normalt for lange, men kan justeres i lengden ved å knekke dem i de avmerkede sporene.

6

Endelig kan trykkplaten settes på. Den kobles til trykkstengene og klikkes på rammen.

Materialer

  • Ifö Spira Art rimfree veggmontert toalett, modell 6245
  • Ifö Spira Art-toalettsete med soft close og quick release for enklere rengjøring
  • Trykkplate, Geberit Sigma 30 Chrom

Tidsforbruk

Regn med en halv dags tid. Da slipper du å stresse med jobben.

Pris

Cirka 6000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste er å få med alle detaljer - så vær konsentrert!

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...