Badstue

En badstue skaper hygge og velvære. I tillegg er det helsefremmende å bade badstue. Så hvorfor ikke bygge din egen? Her lærer du å bygge en badstue selv. Du finner inspirasjon til bygging av badstue, og du får gode råd til hva som er kjekt å vite når du skal i gang med et badstue-prosjekt.

  Hva er badstue godt for?

  Det er ikke bare behagelig og hyggelig å bade badstue – det er faktisk også sunt for kroppen.

  En studie fra Finland viser nemlig at det kan ha en god effekt på hjertet og forhøyet blodtrykk, hvis det brukes badstue som en del av den ukentlige velværen.

  Det er mange fordeler med en badstue, og du kan fint bygge en badstue selv.

  Bygge badstue – hvordan?

  Det trenger ikke å være vanskelig å bygge en badstue selv, selv om det umiddelbart kan virke som et stort prosjekt.

  Mange tror at en badstue skal bygges etter de samme strenge våtromsreglene som et bad. Men dette er ikke riktig. I virkeligheten er en badstue faktisk et veldig tørt rom, der det ikke er noen krav om våtromssikring.

  Den enkleste måten å bygge badstue på, er med en frittstående, utendørs badstue. I denne byggeveiledningen kan du se hvordan vi har bygget akkurat det.

  Hva koster det å bygge en badstue?

  Det finnes en rekke muligheter hvis du vil ha din egen badstue. Den dyreste løsningen er klart å kjøpe en ferdig badstue, som blir levert på tomten og montert av eksperter.

  Det finnes også flere badstue-byggesett på markedet, men disse er heller ikke voldsomt billige.

  Du kan derfor spare mange penger på å bygge en badstue selv. Da får du den også akkurat slik du vil ha den. Du bestemmer alt selv, ned til minste detalj, blant annet hvordan den skal innredes. Går du for eksempel etter en klassisk stil med tradisjonell badstudør og badstubenker? Eller vil du kanskje lage en mer moderne spaopplevelse?

  Kan jeg bygge en badstue uten byggetillatelse?

  Når du vil bygge en frittstående badstue, kan du i utgangspunktet bygge den inntil 50 kvadratmeter stor, uten å søke om tillatelse. Med andre ord mer enn stort nok. Som et tilbygg på huset, kan den tilsvarende være inntil 15 kvadratmeter. I tillegg skal den ikke komme i konflikt med for eksempel nærhet til nabogrense, vei eller eventuelle lokale regler som setter begrensninger for hva du kan bygge.

  Det finnes dog noen krav til en badstue som du skal overholde. Det gjelder blant annet ventilasjon og at døren skal åpnes utover, og ikke skal kunne sperres.

  I tillegg er det viktig at du tenker på brannsikkerhet, særlig i en vedfyrt badstue.

  Bygg badstue selv – kjekt å vite

  En badstue må selvsagt utstyres med en kraftig varmekilde.

  Her kan du velge om du vil ha en infrarød badstue, en badstue med elektrisk ovn eller en tradisjonell vedfyrt badstuovn.

  I en infrarød badstue sendes lys ut som strålevarme. Selv om det kanskje er moderne, er det ikke så vanlig med infrarøde badstuer som de mer tradisjonelle, med elektriske og vedfyrte ovner.

  Det mest vanlige er å varme opp badstuen med en elektrisk badstuovn. Det krever selvsagt at det legges opp til strøm til badstuen, hvis du velger denne løsningen.

  Hvis du liker den autentiske duften av røyk og ved som brenner, er det opplagt å installere en vedfyrt badstuovn i badstuen. I så fall er det viktig å tenke på brannsikkerhet – og er du usikker på hvordan pipe og ovn installeres, skal du søke hjelp fra fagfolk.