Badstua er klar til bruk. De lange benkene har plass til 8–10 personer og er derfor utstyrt med bein i endene og på midten. Den vedfyrte badstuovnen står på ildfast tegl og en sementbasert plate.

Badstua er klar til bruk. De lange benkene har plass til 8–10 personer og er derfor utstyrt med bein i endene og på midten. Den vedfyrte badstuovnen står på ildfast tegl og en sementbasert plate.

Bygg badstuen selv

En utendørs badstue med lange benker og plass til 8-10 personer og en vedfyrt badstuovn. Det er en bygg selv-løsning som krever litt plass, men har du det, kan du enkelt oppfylle drømmen.

Start med en hytte til badstuen din

Vi har tidligere bygget liten hytte i skogen, en såkalt Jabohytte på 10 kvadratmeter. Den leveres som et komplett byggesett med alt du trenger til å sette opp et råbygg. Nå skal hytten bygges om til en badstue med et omkledningsrom.

Hytten ligger langt fra offentlig vann, og det er – enda – ingen brønn i nærheten. Det er faktisk en fordel, fordi det gjør byggingen enklere. Du velger helt enkelt bort å sette inn et dusjkabinett i badstuen, og nøyer deg heller med en enkel utendørs dusj.

Badstuen rommer det meste

Ettersom vår utendørs badstue-hytte ikke skal inneholde noe våtrom, trenger vi ikke tenke på våtromsmembraner, rørføring eller avløp. Vi nøyer oss i stedet med å sette inn et lite omkledningsrom i den ene enden av hytten, og lar badstuen fylle resten av huset.

Vi begynner med undertaket, fortsetter med veggene og monterer til slutt innvendige fotlister, sokler og pyntelister rundt vinduer og dører.

Underveis får du tid til å gruble over den endelige innredningen av hytten: hvor skal det henges opp tunge ting? Hvor skal det gjøres om? Skal du henge noe fast på veggen, kan det være en fordel å bygge inn ekstra lekter i veggen bak kledningen. Da kan du være sikker på at opphenget ditt holder.

Enklere enn det ser ut til

Vær likevel oppmerksom på at artikkelen hvor vi guider deg trinn for trinn gjennom innredningen av en innendørs badstue er fra 2005. Den gangen måtte vi kappe til delene på forhånd, fordi vi ikke hadde strøm på byggeplassen i skogen. I dag kan du gjøre alt med batteridrevet verktøy – også arbeidet med kapp-/gjærsagen.

De kappede bordene nummereres eller merkes opp på en annen måte, og legges i bunter og bindes sammen. I god tid på forhånd, bør du bestemme deg for hvordan innredningen skal være.

Selve oppføringen av hytten finner du også en guide til på denne siden. Det er ikke sikkert at du finner akkurat det byggesettet vi kjøpte. Men alle reglene og de gode tipsene gjelder fortsatt.

Husk sikkerheten i badstuen

I denne guiden får du, utenom en utførlig byggeveiledning, gode tips til å sette opp badstuovnen og pipa, og litt om de reglene som gjelder. For selv om det er hyggelig å fyre opp i utebadstuen, krever det omtanke og forsiktighet. Brannsikre plater er ett av de elementene du skal sørge for å ha, før du setter i gang med fyringen og gjør deg klar for litt badstuebading.

Nå er det snart på tide å innvie badstua. Her er det benkene som blir montert.

Nå er det snart på tide å innvie badstua. Her er det benkene som blir montert.

SERIE: Bygg hytte, badstue og villmarksbad

På en fantastisk tomt ved en sjø langt inne i skogen, bygde vi en hytte som vi innredet til badstue. I tillegg lagde vi et herlig villmarksbad. Se alle delene av prosjektet her.

DEL 1: Bygg fundament til badestamp og hytte på naturtomt

DEL 2: Sett opp en hytte som byggesett på en dag

DEL 3: Innred en hytte til badstue

DEL 4: Bygg din egen badestamp

LES OGSÅ: Bygg en flott utendørs dusj