Bygg en utedo selv

En utedo er praktisk hvis du for eksempel har en hytte uten vann og avløp. Du kan fint bygge en utedo selv, slik at det blir en både pen, praktisk og miljøvennlig liten bygning. Her kan du bli klokere på hvordan du kommer i gang med å bygge utedo selv.

Har du en hytte uten vann og avløp? Da er det opplagt med en utedo.

En utedo er en praktisk doløsning i naturen, som du enkelt kan bygge selv hvis du ikke kan anlegge et vanlig vannklosett.

Mange kjenner en gammeldags utedo med et hjerteformet hull i døren. Det er en hyggelig, liten bygning, som ofte bygges utelukkende i tre.

Det fine med en utedo er at avfallet i den komposteres, og den skal tømmes kun en gang iblant. Har doen stor nok kapasitet, er det du tømmer ren kompost, som ikke lukter.

Det finnes også flere moderne løsninger hvis du ikke har innlagt vann og avløp. For eksempel en snurredass, et forbrenningstoalett eller et tørrklosett, som ofte brukes i for eksempel campingvogner og bobiler.

Utedo regler

Det kan være bestemte regler du må passe på hvis du skal bygge en utedo, særlig i områder med annen bebyggelse. Det er derfor smart å kontakte kommunen før du begynner å bygge. Det kan for eksempel være krav om tillatelse på grunn av spillvannsforhold og tømming av utedoen.

Bygg utedo selv

Du kan fint bygge en utedo selv. Det trenger verken å være vanskelig eller dyrt.
En utedo er en enkel, liten bygning, som bygges av kun få materialer.

Det finnes flere løsninger når du skal bygge utedo.

Du kan for eksempel kjøpe en utedo som byggesett, der du får levert alle elementene som skal til for å bygge en utedo.

Med et byggesett får du en "moderne" utedo, men det vil også være den dyreste løsningen. Som regel vil du heller ikke få en do som som passer i stil med resten av byggene på eiendommen.

Da kan du heller bygge en utedo fra bunnen selv. Det vil være den billigste løsningen, og det trenger ikke å være vanskelig.

En utedo er en enkel bygning med fire vegger, gulv og tak, og alt bygges i tre. Hvis du bygger en utedo ut fra tegninger, kan det nesten ikke gå galt.

Du kan med fordel tegne utedoen i et gratis tegneprogram, før du begynner å bygge.

SE MER: Tegn dine egne prosjekter i et gratis tegneprogram

Kom godt i gang med å bygge utedo

Før du begynner skal du ha kontroll på hvor stor utedoen skal være, og du skal ha god plass
til avfallet. Det skal samles enten i en lukket beholder eller i et hull i bakken, som det er mulig å tømme.

Begynn byggingen med å lage hullet til avfallet.

Bygg deretter bunnen til utedoen. Det er viktig at bygningen står solid plassert, for eksempel på et fundament.

Det kan fint la seg gjøre å bygge en utedo som er både pen, praktisk og miljøvennlig. Du kan også bygge en tilnærmet luktfri utedo ved å installere et ventilasjonsrør eller et annet system, som sikrer ventilasjon med frisk luft inn og illeluktende luft ut.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Bygninger