Intro
Slik støpes punktfundamentet
Betongen i punktfundamentets usynlige del fyller hullet til litt under bakkenivå, mens den synlige delen støpes inne i et rør. Det stikker så langt opp at stolpeskoen høyst får 5 cm fri hals.
Røret er fylt med isolasjon mens betongen størkner. Dagen etter kan vi derfor fjerne det, og støpe fast stolpeskoen inne i røret, mens skoen støttes på overkanten av røret.
Plastrørene retter vi inn på linje etter snorer - men vi retter dem også til i høyden, så alle stikker opp av bakken, til samme høyde. Hullet rundt dem fyller vi kun nesten opp med betong. Betongen kan til slutt skjules av stein eller gress, slik at det bare er rørene med stolpeskoene som synes.
Hvis du bruker papprør, er de enkle å fjerne til slutt, slik at det er de runde betongsøylene som synes.
Veiledning
01
Dag 1: Punktfundament støpes uten stolpesko
4
Trinn
Første dag støper du bare ned alle punktfundamentene, hver avsluttet med et rør, som holdes åpent - det er her stolpeskoene senere skal støpes fast millimeterpresist.
Rørene stikker litt opp av bakken, mens resten av støpen senere skjules under gress eller stein. Overkanten plasseres i samme høyde, høyst 5 cm lavere enn den planlagte bunnsvillen.
Skal bygget stå i mange år, må fundamentene frostsikres, f.eks. ved å grave dem ned i frostfri dybde.
Vi begynner med å trekke ut snorer der stolpeskoene skal stå. Hvis vi setter en pinne å trekke snoren på i hjørnene, vil den være i veien, så vi setter i stedet to pinner til hver side - altså to i hvert hjørne.
Hullene graves ut og fylles delvis med en grov betong. Den kan kjøpes ferdig, eller blandes av 1 del sement, 3 deler støpesand og 3-4 deler småstein. Fyll til 25 cm under bakkenivå. Fjern eventuelt snorene imens.
30 cm lange rør settes ned i betongen og trykkes litt ned i den. Men først er de stappet tett nederst, med for eksempel mineralull i en pose. Avstanden mellom punktene kan tilpasses bæringene i veggen.
02
Dag 2: Støp stolpefast sko i hjørnepunktene
4
Trinn
Neste dag er betongen rundt rørene dine fast. Det gjør det mye enklere å støpe fast en stolpesko i nøyaktig posisjon, fordi den kan klosses opp med støtte på overkanten av røret.
Har du det travelt, støper du fast alle stolpeskoene enkeltvis på den måten, men kan du utsette byggingen en dag, så nøyer du deg med å støpe fast bare stolpeskoene i hjørnene nå. Da slipper du å måtte finjustere plasseringen av de andre stolpeskoene.
Røret fylles med en fin betong, uten grove steiner - først skal du ta opp posen med mineralull. Betongen blandes slik at den flyter lett sammen. Blander du selv, brukes 1 del sement og 3 deler støpesand.
Betongmassen vibreres ved å slå på siden av røret, slik at det ikke blir igjen noen luftlommer i støpen. Fyll opp til overkanten, og glatt overflaten.
Stolpeskoens stang stikkes ned i den våte betongen, og betongen vibreres igjen med slag mot røret, slik at betongen smyger seg tett rundt stangen.
03
Dag 3: Resten av stolpeskoene støpes ned
2
Trinn
Tredje morgen sitter stolpeskoene i hjørnene solid fast. Vi kan altså plassere bunnsvillen i dem, og skru den fast på dem. Fordi vi i forkant har skrudd fast de øvrige stolpeskoene på svillen, lander de automatisk helt nøyaktig.
Nå skal de bare støpes fast - om du fyller betong i rørene før eller etter at bunnsvillen plasseres, spiller ingen rolle.
Alt etter størrelsen, kan du sette sammen bunnsvillen og legge den opp i én gang, eller legge den i mindre deler.
Bunnsvillen med de siste stolpeskoene settes på de nedstøpte hjørnestolpeskoene, etter at de tomme rørene er fylt med frisk betong. Alternativt fyller du rørene med betong etter at bunnsvillen er plassert.
Materialer
• Grov betong
• Fin betong
• 100 mm støperør, 30 cm lange
• Bunnsvill, f.eks. 98 x 148 mm
• Stolpesko
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer