Støp verdens enkleste fundament

Her får du oppskriften på et enkelt og sterkt punktfundament du kan bruke til alle typer småbygninger. Den smarte metoden sikrer et profesjonelt resultat.

Intro

Fundament

Et godt fundament er viktig hvis konstruksjonen oppå skal være stabil og holde i mange år. Fundamentet skal bære vekten fra bygget oppå. Det er derfor avgjørende at fundamentet er solid og godt bygget. Et godt fundament trenger dog ikke å være vanskelig å lage.

Det finnes forskjellige former for fundament, men hvis du bygger små konstruksjoner, er den mest opplagte løsningen å lage et punktfundament.

Å lage et punktfundament er ikke bare den enkleste metoden. Det er som regel også den billigste måten å lage et fundament på.

Punktfundament - Fundament på den enkle måten

Det krever langt mindre arbeid og langt færre materialer å lage et punktfundament enn å støpe en ringmur. Det kan likevel være vanskelig å få alle punktene til punktfundamentet ditt på linje. Det problemet løser du en gang for alle ved å støpe punktfundamentet ditt over tre dager, akkurat som vi gjorde.

Unngå å grave renner til fundamentet

I teorien er det enkelt å etablere et punktfundament til f.eks. en ny hytte eller et sykkelskur. Og det er langt enklere enn å støpe en ringmur. I stedet for å fjerne tonnevis av jord i renner, som du etterpå skal fylle opp med like mye betong, støper du noen stolpesko fast i hvert sitt hull og skrur fast bunnsvillen til bygget på dem.

Få helt rette linjer

Mens du unngår en masse gravearbeid, er det også mye enklere med et punktfundament som består av punkter. Det er bare en enkelt del som kan være litt problematisk. Det er nemlig ikke helt enkelt å holde orden på at de adskilte stolpeskoene havner nøyaktig på rekke når de lages på hver sin adskilte plass.

Hva koster det å lage et fundament selv?

Prisen på et fundament avhenger av både størrelsen og metoden. Det er relativt billig å lage et punktfundament, fordi det ikke krever en masse arbeid eller mange materialer.

Støp fundament over flere dager

En måte å gjøre fundamentstøpingen enklere på, er ved å strekke arbeidet ut over flere dager - dog uten å jobbe mer. Det handler nemlig om å støpe punktfundamentetet i flere omganger.

DAG 1: Punktfundamentet støpes uten stolpesko
Første dagen støper vi hule rør fast i bakken. Her skal stolpeskoene til punktfundamentet senere plasseres. Rørene trenger ikke stå særlig presist.

DAG 2: Støp fast stolpesko i hjørnepunktene
Neste dag støper vi en stolpesko fast i hvert hjørne.

DAG 3: De siste stolpeskoene støpes ned samlet
Først tredje dag støper vi de øvrige stolpeskoene til punktfundamentet fast – etter å ha skrudd dem fast på bunnsvillen. Da er det ingenting som kan gå galt.

LES OGSÅ: Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Slik støpes punktfundamentet

Betongen i punktfundamentets usynlige del fyller hullet til litt under bakkenivå, mens den synlige delen støpes inne i et rør. Det stikker så langt opp at stolpeskoen høyst får 5 cm fri hals.

Røret er fylt med isolasjon mens betongen størkner. Dagen etter kan vi derfor fjerne det, og støpe fast stolpeskoen inne i røret, mens skoen støttes på overkanten av røret.

Plastrørene retter vi inn på linje etter snorer - men vi retter dem også til i høyden, så alle stikker opp av bakken, til samme høyde. Hullet rundt dem fyller vi kun nesten opp med betong. Betongen kan til slutt skjules av stein eller gress, slik at det bare er rørene med stolpeskoene som synes.

Hvis du bruker papprør, er de enkle å fjerne til slutt, slik at det er de runde betongsøylene som synes.

Veiledning

01
Dag 1: Punktfundament støpes uten stolpesko 4 Trinn

Første dag støper du bare ned alle punktfundamentene, hver avsluttet med et rør, som holdes åpent - det er her stolpeskoene senere skal støpes fast millimeterpresist.

Rørene stikker litt opp av bakken, mens resten av støpen senere skjules under gress eller stein. Overkanten plasseres i samme høyde, høyst 5 cm lavere enn den planlagte bunnsvillen.

Skal bygget stå i mange år, må fundamentene frostsikres, f.eks. ved å grave dem ned i frostfri dybde.

Snorer til punktfundament konstruksjon 1

Vi begynner med å trekke ut snorer der stolpeskoene skal stå. Hvis vi setter en pinne å trekke snoren på i hjørnene, vil den være i veien, så vi setter i stedet to pinner til hver side - altså to i hvert hjørne.

Støpe fundament til søyle 2

Hullene graves ut og fylles delvis med en grov betong. Den kan kjøpes ferdig, eller blandes av 1 del sement, 3 deler støpesand og 3-4 deler småstein. Fyll til 25 cm under bakkenivå. Fjern eventuelt snorene imens.

Støping av punktfundament med rør 3

30 cm lange rør settes ned i betongen og trykkes litt ned i den. Men først er de stappet tett nederst, med for eksempel mineralull i en pose. Avstanden mellom punktene kan tilpasses bæringene i veggen.

Rør til punktfundament støpes i betong 4

Rørene rettes opp mens du fyller betong rundt dem. Med hjelp av snorene, retter du dem inn på linje og i høyden. Det er pent at de står presist, men de siste milli meterne kommer først når stolpeskoene støpes fast.

02
Dag 2: Støp stolpefast sko i hjørnepunktene 4 Trinn

Neste dag er betongen rundt rørene dine fast. Det gjør det mye enklere å støpe fast en stolpesko i nøyaktig posisjon, fordi den kan klosses opp med støtte på overkanten av røret.

Har du det travelt, støper du fast alle stolpeskoene enkeltvis på den måten, men kan du utsette byggingen en dag, så nøyer du deg med å støpe fast bare stolpeskoene i hjørnene nå. Da slipper du å måtte finjustere plasseringen av de andre stolpeskoene.

Rør til punktfundament fylles med betong 1

Røret fylles med en fin betong, uten grove steiner - først skal du ta opp posen med mineralull. Betongen blandes slik at den flyter lett sammen. Blander du selv, brukes 1 del sement og 3 deler støpesand.

Betong fundament i rør ristes fri fra luftlommer 2

Betongmassen vibreres ved å slå på siden av røret, slik at det ikke blir igjen noen luftlommer i støpen. Fyll opp til overkanten, og glatt overflaten.

Stolpesko støpes i punktfundament 3

Stolpeskoens stang stikkes ned i den våte betongen, og betongen vibreres igjen med slag mot røret, slik at betongen smyger seg tett rundt stangen.

Stolpesko til punktfundament rettes og understøttes 4

Stolpeskoene rettes inn etter snorene og understøttes med listestykker og avstandsklosser, til bunnen av stolpeskoen er der du vil ha undersiden av bunnsvillen. Du bør maksimalt la 5 cm av stangen stikke opp.

03
Dag 3: Resten av stolpeskoene støpes ned 2 Trinn

Tredje morgen sitter stolpeskoene i hjørnene solid fast. Vi kan altså plassere bunnsvillen i dem, og skru den fast på dem. Fordi vi i forkant har skrudd fast de øvrige stolpeskoene på svillen, lander de automatisk helt nøyaktig.

Nå skal de bare støpes fast - om du fyller betong i rørene før eller etter at bunnsvillen plasseres, spiller ingen rolle.

Alt etter størrelsen, kan du sette sammen bunnsvillen og legge den opp i én gang, eller legge den i mindre deler.

Bunnsvillen settes på stolpesko i punktfundament 1

Bunnsvillen med de siste stolpeskoene settes på de nedstøpte hjørnestolpeskoene, etter at de tomme rørene er fylt med frisk betong. Alternativt fyller du rørene med betong etter at bunnsvillen er plassert.

Bunnsvillen skrus fast til stolpesko i hjørnene på punktfundament 2

Bunnsvillen skrus fast i stolpeskoene i hjørnene, og den bløte betongen rundt de nye stolpeskoene vibreres tett sammen ved å slå på rørene. Rett eventuelt opp bunnsvillen, hvis den er litt skjev.

Materialer

• Grov betong
• Fin betong
• 100 mm støperør, 30 cm lange
• Bunnsvill, f.eks. 98 x 148 mm
• Stolpesko
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer

3D-modell

3D-modell: Punktfundament konstruksjon
3D-modell

Punktfundament

Stolpesko, rør og betong. Så lite skal til for å bygge et stabilt punktfundament.

Åpne 3D-modellen

3D-modell: Støping av punktfundament i rør med stolpesko
3D-modell

Punktfundament støpes i rør

Selve stolpeskoene støpes fast i 10 cm rør. Da blir det enklere å styre.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Stolpesko støpt i rør

Da får du enkelt stolpeskoene i vater og til å flukte med hverandre

Video

TIPS: Fast avstand mellom stolpene

Video

TIPS: Enkel dybdestopp med teip

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fundament