20 m² luksusorangeri for under 25.000 kroner

Hvem drømmer vel ikke om å ha et stort orangeri i hagen med plass til både drivhusplanter og hagemøbler? Dette luksusorangeriet er bygget for rundt 25.000 kroner. Hvis drømmen skal gå i oppfyllelse til den prisen, krever det at du bygger selv. Se hvordan her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 uker
Pris
25.000 kroner

Intro

Mursteinene var rester fra et annet prosjekt, og vinduene er kjøpt billig fra et restparti. Men resultatet oser likevel av luksus. Har du tilgang på gjenbruksmaterialer og tar deg tid til å lete etter restpartier, kan du også lage et flott orangeri, som ikke trenger å koste det hvite ut av øynene.

LES OGSÅ: Bygg orangeri i tre selv

Veiledning

01
Fundamentet 5 Trinn

Orangeriet er bygget opp på et murt fundament, som består av en sokkel av fundamentblokker støpt i en renne. Oppå mures en liten mur med kun fire høyder murstein. Den avsluttes med en veggsvill som tre- og glassoverdelen kan bygges videre på.

1

Her har vi gravd en renne til fundamentet etter at vi har målt opp til orangeriets plassering. Rennen er gravd ned til frostfri dybde, som her er 100 cm.

2

Sett galger i hvert hjørne. Galgene er satt opp i vinkel. De bankes i bakken cirka 15 cm fra rennen, slik at det kan settes opp snorer vi kan plassere fundamentblokkene etter. Det fylles betong cirka 40 cm opp i rennen.

3

Sokkelen mures opp med fundamentblokker etter at betongen har tørket i minst et par dager. Sokkelen består av to høyder fundamentblokker. Blokkene er enkle å rette inn etter snorene.

4

Hulrommet i fundamentblokkene fylles med betong og glattes.

5

Det mures opp fire rekker med murstein oppå fundamentblokkene. Oppå dem igjen legges en 48 x 123 mm veggsvill, som orangeriet bygges videre på. I midten graves et hull med sider av fundamentblokker.

02
Reisverk, tak og gulv 5 Trinn

Oppå det murte fundamentet bygges det et reisverk med plass til store, avlange vinduer. Taket i orangeriet er enkelt konstruert med fall i én retning. Det gir plass til små vinduer over de store i den høye siden. På inn­ siden legges det gulv av trykkimpregnerte terrassebord.

1

Reisverket bygges. I hvert hjørne settes det fast en stolpe til bunnsvillen. Stolpene forbindes med en svill i toppen på langsidene. Toppsvillen i den ene langsiden er 45 cm høyere enn den andre, slik at det blir fall på taket. Mellom stenderne settes tilpassede vindusrammer.

2

Sett inn de avlange vinduene. Glasset er bestilt på mål og settes fast i vindusramme­ ne med glasslister. Glasset leveres med en beskyttende film, som fjernes enkelt.

3

Det legges gulv i orangeriet. Tilfarerne er 48 x 98 mm, som klosses opp på betongstein på det stampede underlaget. Tilfarerne legges med 60 cm senteravstand.

4

Gulvet er terrassebord, som legges med litt luft mellom. Det skal også lages en lem til oppbevaringsrommet i midten.

5

Det legges på tak, her et 10 mm termotak, som hindrer dannelse av kondens i orangeriet. Taket legges på sperrene, og dekkes med beslag i sidene.

03
Den siste finishen 4 Trinn

Bakveggen i orangeriet er litt annerledes, med trekledning på det nederste stykket og mindre vinduer øverst. Inne i orangeriet bygges benker i begge langsidene, der det er plass til selvvanningskasser. Plantesekkene legges dog oppå benkene, der det er laget et hull til hver selvvanningskasse, slik at de er enkle å vanne. Treverket behandles til slutt med en klar treolje.

1

Bakveggen får trekledning nederst. Her er kledningen lagt liggende, med det øverste bordet plassert litt over det underliggende. Da ledes vannet vekk nedover veggen. Resten av veggen får glass etter samme prinsipp som ved de øvrige vinduene, med små, asymmetriske vinduer i trekanten opp mot det skrå taket.

2

Plantesekkene legges oppå benkene i hver side, der de ikke fullt så pene selvvanningskassene er er skjult. Setet på benkene er oppdelt og hengslet, slik at det kan åpnes til hver enkelt selvvanningskasse. Hull i setene gjør det enkelt å komme til for å vanne selvvanningskassene.

3

Treverket er behandlet med en klar treolje. Da holder det seg pent lenger - både utvendig og innvendig. Over benkene monteres lister i begge sider på sperrene til oppbinding av drivhusplantene.

4

Orangeriet er et glimrende oppbevaringsrom når det ikke vokser planter i det.

Materialer

Tidsforbruk

Cirka 2-3 uker.

Pris

Dette kostet cirka 25.000 kroner. Prisen her har vært holdt nede blant annet fordi mursteinene som er brukt var overskudd fra et annet prosjekt, døren er gjenbruk og vinduspartiene kjøpt billig fra et restparti. Det dyreste er termo-taket, som koster cirka 10.000 kroner, inkludert tilbehør.

Vanskelighetsgrad

Det krever erfaring å bygge dette orangeriet, der det skal støpes fundament, mures opp og settes vinduer i skrå rammer.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Drivhus og orangeri