Genialt drivhus på nesten ingen plass

Har du fått smaken på solmodne tomater fra eget drivhus, vil du bare ha mer. Her får du oppskriften på et drivhus som rommer mye, uten at det beslaglegger særlig plass i hagen. Du skal nemlig ikke inn i drivhuset selv, men kommer til plantene fra utsiden.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2500 kroner

Intro

Hjemmedyrkede tomater og paprika. Krydderurter og sommerblomster. Det er morsomt å ha et drivhus - men det er ikke alle som har den plassen det krever. Derfor har vi funnet opp dette drivhuset, som ikke krever særlig stor plass – bare 130 x 250 cm i grunnflate - men som rommer mye.

LES OGSÅ: Alt om drivhus

Du kan bygge drivhuset på 3-4 dager. Det tar egentlig bare såpass lang tid, fordi du må vente på at malingen tørker. Selve sammensettingen av de forskjellige delene klarer du fint i løpet av ei helg.

Den enkle konstruksjonen gjør at drivhuset ikke dominerer hagen eller terrassen. Og plast i stedet for glass gjør at det ikke er noen fare hvis ungene spiller fotball i nærheten.

Så enkelt er det

Fem stadier - så har du et drivhus. Her ser du de fem enkle stadiene i drivhusprosjektet. Det ser ikke vanskelig ut - det er det heller ikke hvis du følger anvisningene våre. Utover trinnbilder får du også en komplett materialliste og en utførlig arbeidstegning. Dermed er det bare å sette i gang.

Endene bygges

Sidene settes sammen

Bunnen legges

Drivhuset reises

Vinduer monteres

Veiledning

01
Endene bygges 8 Trinn

Drivhuset er helt enkelt bygget opp av to endevegger og to midtseksjoner. Når disse fire delene er satt sammen, er det bare å slå på bord hele veien rundt, og legge en overligger på toppen - dermed er drivhuset stort sett satt sammen. De fire seksjonene, som består av to stolper hver, er 200 cm høye og 130 cm brede i bunnen. Øverst holdes de sammen av en trekantet gavlplate, i bunnen holder tverrgående bord stolpene sammen.

1

Legg delene til enden opp på en plate som vist. Strek opp på en gavlplate (Q) der de skrå stolpene (A) ligger.

2

Tegn opp gavlplaten (Q), og sag den ut med en stikksag. Lag fire plater, og sag et hakk i toppen på to av platene (Q2), som skal brukes til midtseksjonene.

3

Legg på plass en gavlplate på to stolper, og marker der stolpene skal skjæres skrått av øverst. Gjenta dette på de andre gavplatene.

4

Skru den første gavlplaten (Q1) på stolpene med 5 x 50 mm skruer. Gi eventuelt skjøtene en stripe trelim før du skrur på platen. Avslutt med å skjære stolpene skrått av nederst, slik at høyden blir 200 cm fra topp til bunn.

5

Fortsett med gavlkledningen. Skru på de fire gavlbordene (D), (E), (F) og (G) på med 5 mm avstand. Start helt nede i bunnen av stolpene.

6

Legg delene til den neste gavlen oppå den du nettopp har satt sammen og bruk den som mal. Hold stolpene fast med tvinger mens du skrur på gavlplaten og kledningen.

7

Skru på falslister øverst (M) og nederst (L) på innsiden av gavlene. Listene skal stikke 15 mm utover henholdsvis kledning og topplate, slik at det er noe å feste “vinduene” i.

8

De fire rammene er klare. De midterste seksjonene er satt sammen som endeveggene, bortsett fra at de ikke har bordkledning og falslister.

02
Sidene monteres 3 Trinn

1

Spenn sammen de fire vannrette listene (J) med tvinger, og marker der de loddrette listene (K) skal skrus fast. De to siderammene er like. Derfor kan du streke opp alle listene på én gang.

2

Legg siderammen på en plate, og spenn fast delene med tvinger før du skrur dem sammen. Gjenta prosedyren med den andre siderammen.

3

Skråskjær to av kledningsbordene (C) langs overkanten, slik at de flukter med gavlplatene (Q1) og (Q2). Har du ikke en bordsirkelsag, kan du bruke en vanlig sirkelsag med sideanlegg.

03
Bunnen legges 2 Trinn

Gulvet - eller bunnen - i drivhuset er ganske enkel. Den består av bord som er skrudd fast på tre lekter. Både bord og lekter er av trykkimpregnert tre. Under bordene er det lagt fiberduk, slik at ugress ikke kan vokse opp nedenfra. Bunnen bygges før du setter sammen drivhuset - sørg for at det står helt vannrett. Slå eventuelt et par jernrør i bakken på innsiden av de ytterste lektene, og fest dem med et egnet beslag. Da letter ikke drivhuset i den første høststormen.

1

Sett sammen bunnen på stedet der drivhuset skal stå. Bunnbordene (Z) skrus fast til lektene (Y) med 5 x 50 mm skruer, etter at fiberduken er lagt ut.

2

Når bunnen er satt sammen, sjekker du at den er fullstendig i vater før du setter sammen drivhuset.

04
Drivhuset reises 6 Trinn

1

Sett på plass gavlene, og stiv dem opp med skråstøtter, slik at de står støtt mens du skrur dem fast til vinkelbeslagene i bunnen. Skråstøttene fester du enkelt med et par spenntvinger.

2

Skru fast gavlene til vinkelbeslagene. Her har vi brukt 4 x 40 mm skruer. Vi vil anbefale ordentlige beslagskruer. De gir bedre hold i beslagene.

3

Spenn et hjelpebord på tvers, og rett opp gavl og midtseksjoner, slik at de står nøyaktig i lodd. Hjelpebordet kan være et av kledningsbordene (C).

4

Skru på kledningsbordene. Kledningsbordene (C) skrus på, slik at de flukter med gavlbordene (D), (E), (F) og (G). Gjenta dette på baksiden av drivhuset.

5

Skru fast overliggeren (B) til endeveggene (Q1) med vinkelbeslag. Bruk beslagskruer. Husk at du ikke må skru tettere enn 2 cm fra enden av overliggeren. Ellers risikerer du at treet sprekker.

6

Skru på de to øverste kledningsbordene (C). Et på hver side av drivhuset. Også her er det smart å holde bordene med tvinger før du skrur dem fast med to skruer i hver gavl.

05
Vinduer monteres 8 Trinn

Når drivhuset er satt sammen, er det klart til å bli tettet igjen. I stedet for glass, som veier en del, bruker vi en kraftig plastfolie. Her er det faktisk presenninger vi har kjøpt og skjært til så de passer.

Presenningene brukes til vinduer i telt og seil og er veldig sterke. De kjøpes i rull hos seilmakere og markiseprodusenter. Det er en litt dyr løsning, men likevel billigere enn glass eller polykarbonat. Folien settes først fast med stifter, deretter med lister som spikres på.

1

Start med å legge ut folien (U) over toppen av drivhuset, og fest den med en stiftemaskin. Folien skal sitte glatt, men ikke så stramt at den går i stykker.

2

Slå på smale lister (P), både langs kantene og oppå de to mellomseksjonene. På toppen slår du på listen (N). Listene festes med 12 x 25 mm galv. dykkert.

3

Gavlene kles. Start med å feste folien (T) øverst. Deretter nederst, og til slutt i sidene. Når gavlene er kledd, skrur du fast bordene (H) med 4 x 40 mm skruer.

4

Løft på plass siderammene. Kloss dem litt opp, slik at det er like mye luft hele veien rundt i kantene.

5

Skru fast siderammene med fire bladhengsler på hver side. Da kan du komme til plantene fra begge sider.

Enkle løsninger

En smart anordning holder sidene åpne: Bordbeinsholdere, med en innvendig diameter på 25 mm, er skrudd fast innvendig på siderammene. En 25 mm rundstokk settes i, og siderammen kan stå i vannrett posisjon.

Rundstokkene (R), som skal holde sidene åpne, ligger klare i vinkelskrukroker på begge sider.

En rundstokk i en holder til et bordbein – dermed holdes drivhuset åpent.

Sidene lukkes med vridere (O), som bare består av et trestykke og en skrue med en skive.

Materialer

36 x 73 mm lekter:
• 8 stolper (A) à 200 cm
• 1 overligger (B),à 250 cm
• 3 trykkimpregnerte bunnlekter (Y) à 250 cm (ikke på tegningen)

19 x 98 mm bordkledning:
• 10 sidekledninger (C) à 254 cm
• 8 gavlkledninger (D), (E), (F) og (G), som skjæres til individuelt
• 25 trykkimpregnerte bunnbord (Z) à 130 cm (ikke på tegningen)

19 x 73 mm bord:
• 4 inndekkinger (H) à 142 cm

21 x 45 mm glattkant:
• 4 siderammelister (J) à 254 cm
• 8 siderammelister (K) à 133 cm
• 2 falslister (L) à 102 cm
• 2 falslister (M) à 37 cm

9 x 45 mm glattkant:
• 1 avdekning (N), 254 cm
• 4 vridere (O) à 8 cm

9 x 21 mm glattkant:
• Lister (P) til plastfolien, i alt ca. 35 m

18 mm kryssfinér:
• 4 gavlplater (Q) à 24 x 50 cm

25 mm rundstokk:
• 2 støtter (R) à 180 cm

Klar plastpresenning:
• 2 sidekledninger (S) à 137 x 250 cm
• 2 gavlkledninger (T) à 137 x 107 cm
• 1 toppkledning (U), 65 x 253 cm

Dessuten:
• 2 stk. 10 cm bordbeinholdere (V) med innv. diameter på 25 mm
• Stormkroker(X) på 15 og 30 cm
• Skruer
• Galvaniserte spiker
• 8 stk. hengsler 60 x 60 mm
• 12 stk. spikerbeslag 40 x 60 x 75 mm

Tidsforbruk

3-4 dager, inklusiv tørketid.

Pris

Cirka 2500 kroner, inklusiv plastpresenning til rundt 1000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bygge dette drivhuset.

Tegning

Utradisjonelt byggverk

Formen på dette drivhuset er ikke helt vanlig. Men det er en mening i galskapen - for til tross for at det bare måler 130 x 250 cm i grunnfiate, har det plass til tre plantekasser ved siden av hverandre, pluss mange krukker med krydderurter på gulvet, og på hyller som du kan sette opp på endeveggene.

En meget enkel konstruksjon, der du kan komme til i drivhuset fra begge sider.

Utradisjonelt byggverk

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Drivhus og orangeri