Niels bygde en frittstående utestue

Solflekken i hagen skulle utnyttes. Og at det krevde et overbygg var både Niels og hans kone enige om. Designet av den frittstående utestuen ble til ved en tilfeldighet, men deretter var alt overveid og utregnet.

Frittstående utestue

For å få glede av en av de mest solskinnsutsatte plassene i hagen, lagde Niels en frittstående utestue.

Konstruksjonen skulle være enkel. Det var helt klart for både Niels og hans kone da de bestemte seg for å bygge et overbygg over en av hagens mest solskinnsutsatte flekker. Men det var en tilfeldighet, et glimt av et hj rne på en paviljong i et magasin, som ble starten for Niels sin design.

Deretter var det til gjengjeld ikke så mange tilfeldigheter som rådet. Niels er utdannet tømrer med mesterbrev og har gjennom jobben tilgang til tegning i 3D, så alt var tegnet og klart før byggingen startet. Og byggingen rommer utfordringer, selv for en tømrermeste . For å få konstruksjonen så lett som mulig er det “skivene” – platene på taket og vindusglassene – som avstiver hele bygget.

Bygget er laget uten sperrer og kryssavstivninger. Platene og glassene sørger for stivheten. Hagestuen skal forlenge sommeren, og gjorde det allerede sist sommer, ettersom Niels la siste hånd på verket i starten av oktober.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg orangeri selv

12 spørsmål til niels

Var det noe verktøy du var nødt til å kjøpe?
Nei. Jeg er tømrerutdannet, så jeg hadde det meste verktøyet selv. Men jeg lånte en gassbrenner til takpappen, og jeg lånte en stasjonær fres på arbeidsplassen min til å frese vindus- og dørpartiene med.

Hva var det hardeste arbeidet?
Det må ha vært gravearbeidet. Men det satte jeg sønnen min og en kamerat av ham til. De brukte omtrent én dag på jobben.

Hva er du mest stolt av?
Den samlede harmonien: de lette sprossene i glasspartiet og det lette taket. Det gir bygget en god helhet, synes jeg.

Hva er den beste detaljen?
Gradbordene i hjørnet av taket, og det at taket er bygget uten bruk av sperrer. Platene alene stiver opp taket.

Hvor lang tid tog det?
Hullet ble gravd i starten av sommeren, og jobben ble avsluttet tidlig i oktober. Jeg har bygget når det har vært tid mellom arbeid og andre gjøremål.

Hvem hjalp deg?
Sønnen min og kameraten hans gravde hullet, broren min brente på takpappen, for det hadde han gjort før. Resten har jeg gjort selv. Sønnen min hjalp meg dog med platene.

Hva sa din kone til det?
Hun er like begeistret som meg, men hun hadde jo også sett det hele på forhånd, på 3D-tegningene. Vi har dog ikke fått brukt det så mye ennå, så vi gleder oss til våren.

Ble det dyrere eller billigere enn du hadde regnet med?
Det skulle koste et bestemt beløp, ifølge mine beregninger, og det holdt. Prisen når alt kjøpes “på byen” er drøye 30 000 kroner.

Hva ville du gjøre annerledes om du skulle gjøre det igjen?
Ikke noe, tror jeg. Det er ikke hjul på vindus-partiene, fordi jeg ville ha så slanke lister som mulig. Defor må de løftes når de skal foldes sammen. Om det kommer til å bli et irritasjonsmoment må tiden vise.

Hva er ditt råd til andre som skal i gang med et liknende prosjekt?
Bare gå i gang.

Hvor ligger du på en skala fra 1-10, der 10 er ekspert-gjør-det-selveren?
Jeg er tømrermester, så jeg vil si 10 på trearbeidet som er gjort. På for eksempel murerarbeidet er jeg mye lenger nede.

Hva er ditt neste prosjekt?
Badet skal pusses opp. Badekaret skal ut, og nye fliser skal opp på veggene. Men det er ikke noe jeg starter med med en gang.

Platene stiver av hele konstruksjonen

Sperrer i takkonstruksjonen og kryssavstivninger hører til den tradisjonelle måten å bygge på. Men Niels ville ha et så lett og luftig utseende på konstruksjon som mulig. Derfor er det kryssfinérplatene alene på taket, samt glassene i vinduer og dører, som stiver av hagestuen, og sikrer at den står stødig. Selv i rufsete vindkast.

Multimedia

Dørene kan foldes

For å unngå at hagestuen blir for varm, kan den ene veggen åpnes.

De foldbare dørene er bygget av rammetre (21 x 68 og 30 x 43 mm) og 4 mm vindusglass. Det hele er tappet sammen og montert med treplugger. Alle partiene i den ene veggen er hengslet sammen, så hele veggen kan åpnes. Normalt benyttes kun de to midterste dørene.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Drivhus og orangeri