Intro
Veiledning
01
Grav ut, og rens steinene
3
Trinn
Steen var så heldig at det skjulte seg et fundament under den gamle hønsegården, som han kunne grave frem. Er du ikke like heldig, må du gjøre en ekstra jobb med å lage en ringmur, hvis du vil lage gulvet slik som her.
Området ryddes for gamle murblokker og graves så rent som mulig. Ettersom det ikke skal graves i hard jord, men “bare” fjernes løs masse som ligger over bakkenivå, blir det brukt spader og trillebår. Gjør du det samme, er det smart å alliere seg med et par venner, som ikke er redde for å ta i et tak.
Når fundamentet er gravd frem, blir det sjekket for sprekker, avskallinger og hull. Her har fundamentet kun kosmetiske skader, som kan utbedres med mørtel.
02
Mur opp sokkelen
6
Trinn
Teglsteinene som er lagt i fiskebeinsmønster, er prikken over i-en i dette orangeriet. Det er ikke vanskelig å legge gulvet, så lenge underlaget er plant og den første rekken steiner ligger vinkelrett på hverandre. Deretter er det bare å legge resten av puslespillet og fuge etter med mørtel.
Før du legger teglsteinsgulvet i fiskebeinsmønster, skal du sørge for at underlaget er plant. For å få et plant underlag og for å bryte kulden nedenfra, legges det her 15 cm XPS-plater, et 10 cm bærelag og et 3 cm avrettingslag av grus.
Avstandsklosser på 12 mm sikrer en jevn fugebredde, mens en rettvinklet mal brukes til å legge teglsteinene etter. Som fuge brukes en vanlig murmørtel.
Sokkelen mures opp av murstein i to bredder. Mørtelen som brukes er vanlig murmørtel. Steinene legges i forband, og mures opp etter en murersnor. Da kan du hele tiden se om du murer i en rett linje. Bruk også vateret flittig for å sjekke at muren ikke heller innover eller utover.
Pussmørtel trekkes på murverket med et stålbrett. Fukt gjerne murverket med en våt kost før mørtelen trekkes på. Laget skal ikke være tykkere enn at du akkurat kan ane konturene av steinene bak pussen.
La pussen tørke en times tid, og puss deretter sokkelen i rolige sirkler med et pussebrett, til mørtelen “flyter” sammen og steinene kan anes. Her er det brukt et pussebrett med skumflate, men du kan også bruke et i hard plast.
Nå er sokkelen ferdig, og gulvet ligger som det skal. Her fuges gulvet med mørtel for å få steinene til å ligge klippefast, men du kan også fuge det med fugesand i et par omganger.
03
Slik legger du et teglsteinsgulv
4
Trinn
Teglsteinsgulvet er lekkert, og det er ikke vanskelig å legge det, så lenge underlaget er plant og den første rekken steiner ligger vinkelrett på hverandre. På disse bildene setter vi steinene i mørtel, fordi vi har et underlag av lecablokker. I tilfellet med gulvet i orangeriet legger vi dem rett på avrettingsgrusen. Deretter er det bare å legge resten av puslespillet og fuge etter med mørtel.
Legg ut steinene på en klatt med mørtel. Lag en liten vinkelrett plate, og bruk den som mal. Da er du sikker på at steinene danner en vinkel på 90°.
Bruk vateret flittig for å sjekke at oversiden på steinene flukter med hverandre. Er det luft mellom vateret og steinene, må du legge mer mørtel under de steinene det dreier seg om.
Legg resten av steinene, og sørg for hele tiden å bruke malen og avstandsklosser. Mønsteret kommer fort ut av system hvis du ikke er nøye.
04
På med svill, sider, sperrer og glass
5
Trinn
Her er det behov for hjelp fra en makker. Etter at sidene er skrudd sammen på bakken, skal de nemlig løftes på plass og festes til bunnsvillen (C).
Mønebjelken skal også løftes opp og støttes, mens de første sperrene skrus fast til den. Også når glassene skal monteres, er det en fordel å være to. Men viktigst av alt, så skal du sørge for at det er like langt mellom alle stenderne og sperrene, slik at glassene passer.
Før selve bunnsvillen (C) og avstandsbordet spennes (D) fast på gjengestengene (L), legges en strimmel murpapp oppå sokkelen for å hindre fukt i å trenge opp i treverket. Oppå murpappen legges et beslag (F) i aluminium, og oppå det igjen et trykkimpregnert avstandsbord (D) og en bunnsvill (C).
Sidene skrus sammen med 5 x 100 mm skruer mens de ligger på bakken. De løftes deretter på plass og skrus fast i bunnsvillen (C). I sperrene (A) freses det også en liten fordypning på 5 mm, som de 3 mm tykke glassene kan ligge i. Fordypningen skal også være 5 mm bred.
Alle sperrene kappes til, og mønebjelken løftes på plass. Bjelken hviler på den midterste stenderen i enden av orangeriet, i tillegg til at den holdes på plass av tre sperrepar i første omgang.
Resten av reisverket settes opp, slik at det blir klart til dører, vinduer og glass. For at glassmontereingen skal bli så enkel som mulig, er det 60 cm mellom alle stenderne og sperrene.
Det passer nemlig perfekt med at alt glass som er bestilt er 3 x 610 x 2010 mm. Det freses en fordypning i sperrene (A) med en bredde på 5 mm i hver side, slik at at glasset kommer til å passe perfekt i bredden. Det betyr at glasset bare trenger å skjæres til i lengden.
Gjennomtenkte detaljer
I to av hjørnene er det unnlatt å legge XPS, grus og teglstein, for å gi plass til et par mindre trær. I dette hjørnet er det plantet et eksotisk ferskentre, som vokser trygt og godt bak drivhusglass året rundt.
For å binde sammen sperrene, er det montert en lang avstiver i stål på tvers av dem i hver side av orangeriet. I tillegg til å styrke konstruksjonen, kan det også brukes som espalier og til å henge lamper i.
For å styrke takkonstruksjonen og for å unngå klassiske hanebånd mellom sperrene, som vil virke litt voldsomt på et “lett” orangeri som dette, er det blitt spesiallaget hanebånd i stål (G). De spesielle båndene binder sidene og mønebjelken sammen. Du legger nesten ikke merke til dem, på grunn av den rustrøde fargen.
Materialer
48 x 98 mm:
- Sperrer (A)
- Stendere (B)
- Bunnsvill (C)
Limtre:
- Mønebjelke (K)
Trykkimpregnerte bord:
- Avstandsbord, 28 x 120 mm (D)
- Forkantlister, 9 x 43 mm (E)
Dessuten:
- Dobbeltdør
- 8 vinduer
- Beslag i aluminium (F)Glass, 610 x 2010 mm
- Hanebånd i stål (G)
- Avstivere i stål (H)
- Glassbånd
- Cirka 3000 nye eller rensede teglstein
- Murmørtel
- 3 spann murmaling à 10 liter
- 8 stk. 10 mm gjengestenger à 1 meter med tilhørende bolter (L)
- Skruer, 5 x 80 mm
- Skruer, 5 x 100 mm
Spesialverktøy
- Glasskjærer
- Steinkutter
- Vinkelsliper
- Kapp-/gjærsag
- Murerverktøy
Tidsforbruk
Et par uker for to personer.
Pris
Ca. 40.000 kroner, eksklusive mursteinene, som var gratis.
Vanskelighetsgrad
Du skal kunne litt av hvert, ettersom du både skal mure, bygge i tre og legge tegl på gulvet.