Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 typer byggeblokker

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Byggeblokker er mer enn bare de firkantete blokkene av leirekuler, sand, vann og sement, mest kjent som lecablokker. Byggeblokker finnes i flere varianter, men felles for alle, er at de gjør det enklere å bygge et solid og isolert fundament.

Med isolerte lettbetongblokker blir fundamentet raskt ferdig.

Med isolerte lettbetongblokker blir fundamentet raskt ferdig.

HVA BRUKES BYGGEBLOKKER TIL?

Forskalingsblokkene settes på betong i eller under bakkenivå, armeres og fylles med betong. Blokkene er kun forskaling, og styrken avgjøres av betongmengden.

FORSKALING Forskalingsblokkene settes på betong i eller under bakkenivå, armeres og fylles med betong. Blokkene er kun forskaling, og styrken avgjøres av betongmengden.

Såleblokker på fast grunn med et skift universalblokker oppå, er et enkelt og godt fundament til enkle bygg, for eksempel til en liten hytte, som på bildet.

FUNDAMENT Såleblokker på fast grunn med et skift universalblokker oppå, er et enkelt og godt fundament til enkle bygg, for eksempel til en liten hytte, som på bildet.

Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

RINGMUR Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

Hvordan brukes byggeblokker?

De tradisjonelle H-formede forskalingsblokkene settes i våt betong eller på et støpt fundament i bakkenivå. Steinene stables i forband og armeres før de fylles med betong. Etterpå bygges det videre oppå blokkene.

Hvis du bygger et fundament med forskalingsblokker, legger du blokkene i forlengelse av hverandre og fyller dem med armering og betong.

Hvis du bygger et fundament med forskalingsblokker, legger du blokkene i forlengelse av hverandre og fyller dem med armering og betong.

De isolerte blokkene mures sammen med mørtel på de flatene som ikke er isolasjonsmateriale. Det legges løs isolasjon i hulrommene som blir mellom mørtelstripene. Det er ikke nødvendig å mure med mørtel i stussfugene.

Ringmursblokker skal normalt armeres med fugearmering i hvert andre skift. Blokkene mures uten stussfuger. Horisontalfugene isoleres med en egen laftestrimmel mellom mørtelstripene for å sikre isolasjonsevnen i veggen.

Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

VARIANTER AV BYGGEBLOKKER

Varianter av byggeblokker: Forskalingsblokk

FORSKALINGSBLOKK De H-formede betongblokkene finnes i forskjellige størrelser, avhengig av hvor tykt fundamentet skal være. De fylles med betong i hulrommet

UNIVERSALBLOKK. Mures opp som tradisjonelle murstein. De bredeste variantene har utsparingshull, som skal vende ned ved muring. Blokkene kan mures uten mørtel i stussfugene.

UNIVERSALBLOKK Mures opp som tradisjonelle murstein. De bredeste variantene har utsparingshull, som skal vende ned ved muring. Blokkene kan mures uten mørtel i stussfugene.

SÅLEBLOKK. Såleblokk benyttes som et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle på en bæredyktig grunn. Blokken har et spor for armering og utstøping med betong.

SÅLEBLOKK Såleblokk benyttes som et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle på en bæredyktig grunn. Blokken har et spor for armering og utstøping med betong.

Varianter av byggeblokker: Isoblokk

ISOBLOKK En sandwich av to lag lettbetongblokker med isolasjon mellom, gjør det enkelt å bygge en isolert murvegg. De mures opp med mørtel i striper på lettbetongen og isolasjon mellom stripene.

LETTVEGGSBLOKKER. Lettveggsblokker er en rask og effektiv løsning for ikke-bærende innervegger. Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon, og kan bygges helt til taket i én operasjon.

LETTVEGGSBLOKKER Lettveggsblokker er en rask og effektiv løsning for ikke-bærende innervegger. Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon, og kan bygges helt til taket i én operasjon.

PILARBLOKK. Pilar- og søyleblokken tørrstables til ønsket høyde, før den armeres og fylles med betong. Blokkene egner seg godt som pilarer til for eksempel hytter og småhus, terrasser og brygger.

PILARBLOKK Pilar- og søyleblokken tørrstables til ønsket høyde, før den armeres og fylles med betong. Blokkene egner seg godt som pilarer til for eksempel hytter og småhus, terrasser og brygger.

PIPEELEMENT. Pipeelementer finnes i mange forskjellige utførelser og system. Elementene gjør det enkelt å bygge opp en komplett pipe. Systemene har også for eksempel både pipehatter og feieluker som passer til.

PIPEELEMENT Pipeelementer finnes i mange forskjellige utførelser og system. Elementene gjør det enkelt å bygge opp en komplett pipe. Systemene har også for eksempel både pipehatter og feieluker som passer til.

Viktig om armering!

Armeringen er av jern, og jern kan ruste. Derfor skal det enten brukes korrosjonssikker armering, eller så skal du forsikre deg om at armeringen er helt omsluttet av betong, slik at det ikke kommer til oksygen.

Lettbetongblokker

Lettbetong lages ved å bruke tilslag som er lettere enn sand og stein, for eksempel ekspandert leire (Leca), pimpstein eller skumplastperler, som veier mindre, har en bedre isolasjonsevne og er enklere å bearbeide enn betong. Trykkfastheten er dårligere enn på ren betong.

Dimensjoner

Byggeblokker finnes i mange forskjellige størrelser og typer. Er du usikker på hva du skal ha, er det viktig å konferere fagfolk, så du får riktig type og størrelse til prosjektet ditt. Husk også å spørre hvor mye betong blokkene dine krever. Her er noen eksempler på størrelser.

  • Universalblokk

    Høyde og bredde er normalt 250 x 500 millimeter, mens bredden er 82, 100, 150, 200 eller 250 millimeter. Blokkene finnes også i størrelsene 100 x 150 x 500 mm og 100 x 200 x 500 mm (B x H x L).

  • Isoblokk

    Bredden varierer normalt fra 25 cm til 35 cm. Høyden er gjerne 120 eller 25 mm, mens lengden gjerne er 250 eller 500 mm.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake