7 typer byggeblokker

Byggeblokker finnes i flere varianter, men felles for alle, er at de gjør det enklere å bygge et solid og isolert fundament. Her gjennomgår vi 7 forskjellige typer.

7 typer byggeblokker

Med isolerte lettbetongblokker blir fundamentet raskt ferdig.

Byggeblokker er mer enn bare de firkantete blokkene av leirekuler, sand, vann og sement, mest kjent som lecablokker.

Byggeblokker finnes i flere varianter, men felles for alle, er at de gjør det enklere å bygge et solid og isolert fundament.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp et enkelt og sterkt punktfundament

I denne artikkelen kan du lese mye mer om ulike typer grunnmursblokker og hvordan du bygger med dem.

Hva brukes byggeblokker til?

FORSKALING Forskalingsblokkene settes på betong i eller under bakkenivå, armeres og fylles med betong. Blokkene er kun forskaling, og styrken avgjøres av betongmengden.

FUNDAMENT Såleblokker på fast grunn med et skift universalblokker oppå, er et enkelt og godt fundament til enkle bygg, for eksempel til en liten hytte, som på bildet.

RINGMUR Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

7 varianter av byggeblokker

FORSKALINGSBLOKK De H-formede betongblokkene finnes i forskjellige størrelser, avhengig av hvor tykt fundamentet skal være. De fylles med betong i hulrommet

UNIVERSALBLOKK Mures opp som tradisjonelle murstein. De bredeste variantene har utsparingshull, som skal vende ned ved muring. Blokkene kan mures uten mørtel i stussfugene.

SÅLEBLOKK Såleblokk benyttes som et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle på en bæredyktig grunn. Blokken har et spor for armering og utstøping med betong.

ISOBLOKK En sandwich av to lag lettbetongblokker med isolasjon mellom, gjør det enkelt å bygge en isolert murvegg. De mures opp med mørtel i striper på lettbetongen og isolasjon mellom stripene.

LETTVEGGSBLOKKER Lettveggsblokker er en rask og effektiv løsning for ikke-bærende innervegger. Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon, og kan bygges helt til taket i én operasjon.

PILARBLOKK Pilar- og søyleblokken tørrstables til ønsket høyde, før den armeres og fylles med betong. Blokkene egner seg godt som pilarer til for eksempel hytter og småhus, terrasser og brygger.

PIPEELEMENT Pipeelementer finnes i mange forskjellige utførelser og system. Elementene gjør det enkelt å bygge opp en komplett pipe. Systemene har også for eksempel både pipehatter og feieluker som passer til.

Dimensjoner

Byggeblokker finnes i mange forskjellige størrelser og typer. Er du usikker på hva du skal ha, er det viktig å konferere fagfolk, så du får riktig type og størrelse til prosjektet ditt. Husk også å spørre hvor mye betong blokkene dine krever. Her er noen eksempler på størrelser.

  • Universalblokk
    Høyde og bredde er normalt 250 x 500 millimeter, mens bredden er 82, 100, 150, 200 eller 250 millimeter. Blokkene finnes også i størrelsene 100 x 150 x 500 mm og 100 x 200 x 500 mm (B x H x L).

  • Isoblokk
    Bredden varierer normalt fra 25 cm til 35 cm. Høyden er gjerne 120 eller 25 mm, mens lengden gjerne er 250 eller 500 mm.

Slik bygger du med grunnmursblokker

De tradisjonelle H-formede forskalingsblokkene settes i våt betong eller på et støpt fundament i bakkenivå.

Steinene stables i forband og armeres før de fylles med betong.

Etterpå bygges det videre oppå blokkene.

Betong blokker

Hvis du bygger et fundament med forskalingsblokker, legger du blokkene i forlengelse av hverandre og fyller dem med armering og betong.

De isolerte blokkene mures sammen med mørtel på de flatene som ikke er isolasjonsmateriale. Det legges løs isolasjon i hulrommene som blir mellom mørtelstripene. Det er ikke nødvendig å mure med mørtel i stussfugene.

Ringmursblokker skal normalt armeres med fugearmering i hvert andre skift. Blokkene mures uten stussfuger. Horisontalfugene isoleres med en egen laftestrimmel mellom mørtelstripene for å sikre isolasjonsevnen i veggen.

Betong blokker: Ringmur

Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fundament