Bygg din egen gapahuk i hagen

En gapahuk kan være alt fra et enkelt skråtak til ei hytte med tre vegger og åpning mot en bålplass. Her viser vi hvordan du kan bygge en solid gapahuk i din egen hage – en kombinert hytte og overnattingsplass, som gir rike muligheter for kos og hygge.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 helger
Pris
Vil variere

Intro

Du har kanskje sett dem – gapahuker finnes overalt: i skogen eller på fjellet, på campingplasser og i friområder. Gapahuken kan brukes som rasteplass i dårlig vær eller som billige overnattingssteder langs populære vandreruter.

Gapahuk med plass til mange

Normalt er det plass til seks til åtte sittende personer med store sekker i gapahuken, eller fire til seks som overnatter.

Bålplassen foran gapahuken gir både varme, hygge og ild til matlaging. Og selv om det pøsregner, ligger og sitter du trygt og tørt under det store takuthenget. Selv om gapahuken vår ikke ligger i skogen, har den blitt populær – ikke minst blant barna.

Her får du nemlig en overdekket uteplass som nesten gir deg de samme mulighetene som en hagestue, men til en brøkdel av prisen.

Bygg gapahuken av hvilke materialer du vil

Denne gapahuken er laget av douglasgran (sjelden i Norge) som vi fikk skåret på et lokalt sagbruk i de nøyaktige dimensjonene vi ønsket. Har du et lite sagbruk i nærheten, og får tak i noen passe tømmerstokker, kan du gjøre det samme.

Men du kan selvsagt også bruke furu, gran eller noe annet, som du eventuelt kan kombinere med noe du har liggende.

Denne gapahuken har et grunnareal på 7,2 kvadratmeter (300 centimeter bred og 240 centimeter dyp).

Gulvet er hevet cirka 40 centimeter over bakken, noe som gir mye oppbevaringsplass til ved eller til forskjellig utstyr under gulvet. Men det gir samtidig en behagelig sittehøyde på kanten av gapahuken, og luftsirkulasjonen betyr at gulvet alltid er tørt.

Veggene er først kledd med bord med ujevn kant og bakhon, den ytterste delen av stammen som sages vekk før stokken blir sagd til planker, bord og lekter.

Gulvet og taket består av 25 millimeter tykke bord som ligger på henholdsvis bjelker og sperrer. Taket er belagt med takpapp.

Bygg gapahuken på to helger

Når du først har materialene klare, kan du bygge gapahuken på en eller to helger, avhengig av om du er alene om prosjektet – eller du har med deg flere.

Det utvendige treverket er behandlet med tretjære iblandet cirka 20 prosent kokt linolje. Da får du en både vakker og svært holdbar trebeskyttelse. Du kan selvfølgelig behandle den med hva du vil, eller du kan la gapahuken stå ubehandlet for å bli naturlig grå.

Med tretjære skal det ikke være nødvendig med vedlikehold de neste fem årene. Men bruk ikke tjære innvendig, for det lukter sterkt og kan gi flekker på klærne hvis du støtter deg mot det.

Veiledning

01
Slik bygger du gapahuken trinn for trinn 10 Trinn

Bygge gapahuk i hagen 1

De fire stolpeskoene er støpt ned i fundamenter. Når avstanden mellom stolpene er over 350 cm, må konstruksjonen styrkes med en ekstra støtte i midten.

Bygge gapahuk i hagen 2

Det er svært viktig for det ferdige resultatet at stolpeskoene er både i lodd og vater. Husk også at det skal være «luft» mellom terreng og gulvet i gapahuken.

Bygge gapahuk i hagen 3

Etter at du har sagd opp spor med motorsaga, hogger du ut hakk med et hoggjern der svillene skal plasseres i hver av de fire hjørnestolpene.

Bygge gapahuk i hagen 4

Nederst på de fire hjørnestolpene lager du hakk til stolpeskoene - de to andre hakkene er til bunnsvillene. Hakkene er 3 cm dype.

Bygge gapahuk i hagen 5

Når hjørnestolpene er reist på en side, bør du avstive dem med lekter før du fortsetter med arbeidet. Pass på at stolpene fortsatt er i lodd og vater.

Bygge gapahuk i hagen 6

Hjørnestolper og sviller er på plass, og sperrene legges opp. Legg merke til hakket i sperrene. De er omkring halvparten så dype som dimensjonen på sperra (5 x 15 cm inkl. barkkanter).

Bygge gapahuk i hagen 7

Nederst på sperrene er det lagd hakk som passer til toppsvilla. Hakket går helt ut til enden av sperra av hensyn til avslutningen. Avstanden mellom sperrene er 50 cm.

Bygge gapahuk i hagen 8

Skråavstiverne i gavlen og bakveggen (5 x 10 cm = sperrer) skal ta opp vindtrykket. De er langt kraftigere enn nødvendig, men er valgt av hensyn til helhetsinntrykket.

Bygge gapahuk i hagen 9

Gulvbjelkene hviler med et hakk på lekter som er skrudd til bunnsvilla. Avstanden fra overkanten av lekta til overkanten av bunnsvilla er 10 cm. Avstanden mellom bjelkene er 50 cm.

Bygge gapahuk i hagen 10

Den fremste toppsvilla (7,5 x 19 cm) hviler i et hakk på hjørnestolpene. Sperrene kuttes midt på svilla slik at det blir plass til de korte sperrene til «uthenget» (utstikket).

02
Slik gjør du gapahuken ferdig 9 Trinn

Bygge gapahuk i hagen 11

Detalj av stolpesko, bunnsvill og hjørnestolpe. Legg merke til fasongen på hjørnestolpen: rund der den er synlig, firkantet der du skal feste noe.

Bygge gapahuk i hagen 12

I forbindelse med uthenget er det først satt opp en vinkel på hver stolpe, deretter er det lagt ei svill (7,5 x 19 cm) opp i hakkene. Legg merke til forkantbordet som er «takrenne».

Bygge gapahuk i hagen 13

Bordene til taket er 2,5 cm tykke, men har ulik bredde, avhengig av hvor på stammen de er skåret ut. Det samme er tilfelle med gulvbordene.

Bygge gapahuk i hagen 14

Ytterkledningen skrus fast med skruer til utebruk. Vi valgte å beholde de ujevne kantene selv om de bare er synlig innvendig.

Bygge gapahuk i hagen 15

Utenpå legges bakhun som også skrus på. Fordi de har ulik bredde i rot- og toppenden, kan det være praktisk å snu annethvert bord.

Bygge gapahuk i hagen 16

Trekantlister langs kanten av taket sikrer at vannet ledes ned til «takrenna». Se også bilde 12.

17

Vi valgte den solide metoden med å stryke taket med asfalt før vi sveiset takpappen med en brenner. Men du kan selvsagt også bruke lim.

Bygge gapahuk i hagen 18

Har du ikke erfaring med bruk av gassbrenner, skal du være svært forsiktig. Mange branner har begynt på denne måten. Legg pappen som vist på bildet.

Bygge gapahuk i hagen 19

Med skogen og stranda som naboer har familien fått ei alle tiders utestue - til en brøkdel av prisen på et vanlig tilbygg. Og det er god plass til seks til åtte personer. Du kommer nærmere naturen, og det er heller ikke så farlig om det drypper litt regn.

Materialer

– alt av douglasgran (eller furu)
• 2 bunnsviller (A) á 7,5 x 19 x 330 cm
• 2 bunnsviller (B) á 240 cm
• 2 toppsviller (C) á 7,5 x 20 x 390 cm
• 1 toppsvill (D), 50 x 150 x 390 cm
• 4 hjørnestolper, Ø ca. 20 cm, skåret med glatte kanter ytterst. De bakerste (E) er 130 cm lange, de fremste (E1) 180 cm
• 5 gulvbjelker (F) á 5 x 15 x 240 cm
• 7 sperrer (G) á 5 x 15 x 270 cm
• 4 skråavstivere (H) á 5 x 15 x 200 cm
• Gulvbord (J) á 2,5 x 330 cm
• Takbord (K) á 2,5 x 330 cm
• 2 utheng (L) á 5 x 15 x 150 cm
• 2 utheng (L1) á 5 x 15 x 60 cm
• 4 uthengssperrer (L2) á 5 x 15 x 55 cm
• 2 lekter á 330 cm (ikke på tegninga)
• Bord (ca 3 x 15 cm) og bakhun til ytterkledning

Materialene ble skåret spesielt til gapahuken. Men dimensjonene er stort sett de samme som for vanlig skurlast.

Dessuten:
• Takpapp med lim
• Skruer (til utebruk) 60, 120 og 150 mm
• Trebeskyttelse
• 4 stolpesko i betongelementer.

Tidsforbruk

2 helger

Pris

Prisen vil variere alt etter hva slags trelast du bruker, og hva du eventuelt må betale for å få jobben gjort på et sagbruk.

Tegning

Multimedia

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...