Gapahuk i hagen

Men en gapahuk får du en overdekket uteplass, slik at du kan sitte ute selv om det pøsregner.

Beskytt deg med en gapahuk

Hva er vel mer lekkert enn å overnatte ute i naturen? Denne muligheten har du med en gapahuk, der du nesten sover under åpen himmel, men likevel er beskyttet mot regn og nattedugg.

Med denne byggeveiledningen får du muligheten til å bygge din egen gapahuk i hagen, slik at du til enhver tid kan overnatte ute i det fri.

I prinsippet kan du bygge en gapahuk i akkurat den størrelsen som imøtekommer ditt behov. Normalt er det plass til cirka 6-8 sittende personer i en gapahuk, mens det er plass til litt færre hvis dere skal overnatte i gapahuken.

Du kan øke gleden ved gapahuken ved å lage en flott bålplass foran den. På den måten kan du ligge trygt og tørt under gapahukens beskyttende tak mens du nyter flammene fra bålet – også selv om det regner litt.

Naturopplevelser i en gapahuk

En gapahuk gir deg helt unike naturopplevelser. Hvis du velger å overnatte i gapahuken, får du en enestående mulighet til å oppleve hvordan det er å sove i selskap av nattens mange lyder. Hvis du våkner tidlig i gapahuken, har du også, hvis du er heldig, en unik mulighet til å oppleve hvordan naturen rundt også våkner.

Gi gapahuken et naturlig utseende

Vi har valgt å kle gapahuken med villmarkspanel. Det gir et flott og naturlig utseende, som vil falle naturlig inn de fleste steder. Etter at hele gapahuken er satt opp, velger vi å gi den en treolje med teakutseende, som gir treet en flott, mørk glød.

Du velger selvfølgelig selv hvordan du vil behandle gapahuken din. En annen mulighet til å gi gapahuken et naturlig utseende, er å behandle den med tretjære. Det ser bra ut, og duften fra tjæren vil også bidra til å gi gapahuken den helt riktige villmarksfølelsen.

Taket på en gapahuk

Vi har valgt å lage gapahuken med takbelegg på taket. Det er en billig løsning, som holder i mange år. Skulle uhellet være ute, kan du enkelt reparere taket på gapahuken hvis du bruker takbelegg.

Du kan også velge torvtak på gapahuken. Da vil det falle enda mer inn i naturen. Du skal dog være oppmerksom på at hvis du velger torvtak på gapahuken, så skal den underliggende konstruksjonen være sterk nok til å kunne bære både gress og jord, som veier en del.

Vi har valgt å lage gapahuken med takbelegg på taket. Det er en billig løsning, som holder i mange år.

Vi har valgt å lage gapahuken med takbelegg på taket. Det er en billig løsning, som holder i mange år.

En gapahuk er et morsomt prosjekt

Når materialene til gapahuken først er kjøpt inn, så er en gapahuk et morsomt prosjekt å gi seg i kast med. Det er rom for småfeil, ettersom en gapahuk er et litt "rustikt" bygg. Hvis du allierer deg med et par venner, kan dere ha et hyggelig prosjekt å sysle med i et par helger mens dere bygger gapahuken.

Bygg gapahuken på to helger

Når du først har materialene klare, kan du bygge gapahuken på en eller to helger, avhengig av om du er alene om prosjektet – eller du har med deg flere. Etterpå kan dere feire det ferdige gapahuk-prosjektet, med mat over bålet og en natt ute i naturen.

Bygg deg en gapahuk – slik gjør du trinn for trinn

Last ned hele gapahuk-artikkelen og få både tegninger av gapahuken og en utførlig byggeveiledning med trinn for trinn-bilder og materialliste.