Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg din egen gapahuk

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du lyst på en gapahuk i hagen eller på hytta? Du kan fint bygge den selv for godt under 10.000 kroner. Her hygger vi oss med det på verkstedet i løpet av vinteren, og flytter gapahuken ut i løpet av våren. Du kan selvfølgelig også bygge den direkte på stedet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 ukes
Pris
7.000 kroner
Bygg din egen gapahuk

Intro

Beskytt deg med en gapahuk

Hva er vel mer lekkert enn å overnatte ute i naturen? Denne muligheten har du med en gapahuk, der du nesten sover under åpen himmel, men likevel er beskyttet mot regn og nattedugg.

Med denne byggeveiledningen får du muligheten til å bygge din egen gapahuk i hagen, slik at du til enhver tid kan overnatte ute i det fri.

I prinsippet kan du bygge en gapahuk i akkurat den størrelsen som imøtekommer ditt behov. Normalt er det plass til cirka 6-8 sittende personer i en gapahuk, mens det er plass til litt færre hvis dere skal overnatte i gapahuken.

Du kan øke gleden ved gapahuken ved å lage en flott bålplass foran den. På den måten kan du ligge trygt og tørt under gapahukens beskyttende tak mens du nyter flammene fra bålet – også selv om det regner litt.

Naturopplevelser i en gapahuk

En gapahuk gir deg helt unike naturopplevelser. Hvis du velger å overnatte i gapahuken, får du en enestående mulighet til å oppleve hvordan det er å sove i selskap av nattens mange lyder. Hvis du våkner tidlig i gapahuken, har du også, hvis du er heldig, en unik mulighet til å oppleve hvordan naturen rundt også våkner.

Gi gapahuken et naturlig utseende

Vi har valgt å kle gapahuken med villmarkspanel. Det gir et flott og naturlig utseende, som vil falle naturlig inn de fleste steder. Etter at hele gapahuken er satt opp, velger vi å gi den en treolje med teakutseende, som gir treet en flott, mørk glød.

Du velger selvfølgelig selv hvordan du vil behandle gapahuken din. En annen mulighet til å gi gapahuken et naturlig utseende, er å behandle den med tretjære. Det ser bra ut, og duften fra tjæren vil også bidra til å gi gapahuken den helt riktige villmarksfølelsen.

Taket på en gapahuk

Vi har valgt å lage gapahuken med takbelegg på taket. Det er en billig løsning, som holder i mange år. Skulle uhellet være ute, kan du enkelt reparere taket på gapahuken hvis du bruker takbelegg.

Du kan også velge torvtak på gapahuken. Da vil det falle enda mer inn i naturen. Du skal dog være oppmerksom på at hvis du velger torvtak på gapahuken, så skal den underliggende konstruksjonen være sterk nok til å kunne bære både gress og jord, som veier en del.

En gapahuk er et morsomt prosjekt

Når materialene til gapahuken først er kjøpt inn, så er en gapahuk et morsomt prosjekt å gi seg i kast med. Det er rom for småfeil, ettersom en gapahuk er et litt "rustikt" bygg. Hvis du allierer deg med et par venner, kan dere ha et hyggelig prosjekt å sysle med i et par helger mens dere bygger gapahuken.

Bygg gapahuken på to helger

Når du først har materialene klare, kan du bygge gapahuken på en eller to helger, avhengig av om du er alene om prosjektet – eller du har med deg flere. Etterpå kan dere feire det ferdige gapahuk-prosjektet, med mat over bålet og en natt ute i naturen.

Veiledning

Treskjelettet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Først skal du kappe alle deler til treskje-lettet, slik at det kan settes sammen. Gapahuken består av en bunnramme, som er satt fast 40 cm oppe på fire stolper. De bakerste stolpene er kortere enn de fremste, og skal kappes med et 13 graders snitt øverst. Det tilsvarer hellingen på taket. De fremste stolpene skal kappes til med to skrå snitt, fordi taket er todelt, og den fremste delen av taket heller den andre veien.

Vi bruker hvitt treverk overalt i denne gapahuken, men du kan like gjerne bruke impregnerte materialer. Det er faktisk noen ganger også billigere.

1

Sett fast bunnrammen (C og D) til stolpene (A og B). Sørg for at stolpene vender riktig, slik at det skrå snittet kommer til å passe med hellingen på taket. Bruk to 5 x 110 mm skruer per sammenføyning.

2

Reis opp treskjelettet, etter hvert som du får det satt sammen, og skru fast resten av bunnrammen (C og D) med lange skruer. Bruk vateret flittig underveis, så du forsikrer deg om at stolpene (A og B) er i lodd.

3

Skru toppsvillen (E) fast på de fremste stolpene (A). Det skal være to, én foran og én bak på stolpene. De settes 8,5 cm fra toppen, så det er plass til at sperrene kan hvile på dem. Skru også fast en svill (E) bak.

4

Monter bjelkene (C) til gulvet, når bunnrammen er i vinkel. De skrus fast med 6 x 140 mm skruer. Hvis de buer, så husk å vende buen opp. Vrir de seg, kan du vri dem på plass med en tvinge.

5

Sjekk at stolpene (A og B) står i lodd. Skru deretter fast de vannrette oppstiverne (H) på sidene og (J) bak, midt mellom bunnrammen og toppsvillen (E) foran. Bruk 140 mm skruer også her.

6

Kapp en sperre (F), og skru den fast. Den kappes med skrå snitt i endene, slik at den kan sitte jevnt mot toppsvillen bak (E), og slutter med et skrått snitt midt på stolpen foran når den legges på toppsvillen (E).

7

Sett fast de øvrige sperrene (F). Først den ytterste i den andre siden. Deretter plasseres de øvrige med like stor avstand på den bakerste av tvillingsvillene (E). Forbor til de lange skruene, som skrus ovenfra.

8

Mål opp til de korte sperrene (G), som skal sitte foran på gapahuken. De skal kappes med skrå snitt og festes ut for de lange sperrene. Strek opp etter vateret, slik at du får et snitt i lodd når sperren er lagt opp.

9

Sett opp skråstolpene (L), når du igjen har sjekket at alle fire stolper står i lodd, og du har montert to skråstivere (K) ved hvert hjørne ved de fremste stolpene. Sett først opp skråstolpen med et par skrutvinger, merk opp hvor den skal kappes, og kapp den. Skru den fast med tre 140 mm skruer.

Gulvet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Monter de første gulvbordene (M) ved de fremste stolpene. Skru først fast et par bjelkebiter på stolpene, så bordene har noe å hvile på. Lag et hakk i bordet, slik at det passer pent rundt stolpen.

2

Sett fast det neste bordet med en avstand på 3 mm til det første, så det er plass til at treet kan utvide seg. Sett skruene etter en vinkel, så de plasseres på linje. Det andre bordet skal også tilpasses stolpen.

3

Deretter er det bare å legge ut gulvbordene. Sørg for at du får en pen avslutning bakerst, der bordene skal ligge parallelt med bakkanten. Avslutt for eksempel med et helt eller halvt bord, aldri en liten stump.

Kledningen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Gapahuken kles med rustikt, stående villmarkspanel, med under- og overliggere. Når kledningen monteres loddrett, er det lettere for vannet å renne av.

Panelbord av villmarkspanel er koniske, altså litt bredere i den ene enden. Velg de bredeste bordene til underliggere, og de mindre til overliggere. I første omgang kappes de i overstørrelse. Når alle bordene er satt opp, renskjæres de øverst og nederst med en dykksag med føringsskinne. En sirkelsag og et langt, rett bord kan også brukes.

1

Sett opp villmarkspanelet (N) på sidene, de bredeste i det underste laget. De kappes med skrå snitt, slik at de passer på det lille, skrå stykket foran. Bordene skrus fast med 4 x 60 mm skruer.

2

Skru fast de øvrige bordene (N) når du har kappet dem til i overlengde. Du skal forsikre deg om at overliggerne kan dekke mellomrommene. Sjekk med vateret om midten på bordene er noenlunde i lodd.

3

Renskjær underliggerne i toppen. Slå først en krittstrek langs overkanten av den ytterste sperren. Spenn fast dykksagskin-nen, og sag langs streken. Bordene kappes på samme måte i bunnen.

4

Sag også til bordene (N) på det lille stykket ved utstikket. Bruk igjen en krittsnor til å markere retningen med, så dykksagen med skinnen kan spennes fast, og villmarkspane-let kan renskjæres med et rett snitt.

5

Monter overliggerne. Det gjøres på samme måte; men her starter vi med hjørnene. Den peneste løsningen fås ved å skjære bordene i hjørnet rett i den ene siden, slik at du får et skarpt hjørne.

Taket

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Taket består av kryssfinérplater med fjær og not. Lengden på platene tilsvarer bredden på gapahuken, så de skal kun sages til i bredden før de legges opp.

Platene settes sammen med fjær og not, også på det lille mønet. Du skal sørge for at noten på den platen som vender opp mot takmønet er plassert akkurat midt i mønet. Fjæren på den neste platen dyttes på plass i noten, og platen senkes forsiktig mot sperrene, der den skrus fast. Det gir en sterk sammenføyning på takmønet.

Oppå kryssfinéren legges takbelegg.

1

Monter vindskiene (N). Sag et panelbord i to deler, til langsiden og utstikk, og skru dem midlertidig fast med litt overlapp i skjøten. Lag deretter en loddrett strek i midten, som du sager rent etter.

2

Sag til bordene med en håndsag. Sørg for at du får et pent, rett snitt. Løsne bordene og fjern stumpene. Sett vindskiene helt tett i skjøten, og skru dem fast med 70 mm skruer med cirka 45 cm avstand.

3

Monter en trekantlist bak vindskiene, slik at takbelegget får en myk bøy over vindskien - og dermed en mye bedre holdbarhet. Trekantlisten skrus fast med 4 x 50 mm skruer.

4

Sett takfotbeslag på taket. I fronten skal takplaten med takfotbeslaget stikke cirka 4 cm utenfor forkantbordet, så det kan settes opp et panelbord under. Bak skal beslaget stikke 1,5 cm utenfor kledningen.

5

Her primer vi taket med en asfaltprimer, så takbelegget kommer til å sitte godt fast. Primeren smøres på med en rull eller en bred pensel i et jevnt lag.

6

Legg på takbelegg. Det er selvklebende, så det skal ligge riktig første gang. Skjær det til i overlengde, og lim fast første lengde langs takfoten. De neste lengdene plasseres med en overlapp på ca 5 cm og spikres fast.

7

Gapahuken brunbeises, slik at den tåler utelivet best mulig. Brun beis glir også pent inn i naturomgivelser.

Materialer

73 x 73 mm stolper (evt. 98 x 98):

 • 2 stolper (A) à 160 cm
 • 2 stolper (B) à 125 cm

48 x 98 mm konstruksjonsvirke:

 • 5 deler bunnramme og bunn (C) à 231 cm
 • 2 deler bunnramme (D) à 234 cm
 • 4 toppsviller (E) à 234 cm
 • 5 lange sperrer (F) à 230 cm
 • 5 korte sperrer (G) à 75 cm
 • 2 tverrstivere (H) à 265 cm
 • 1 tverrstiver (J) à 234 cm
 • 2 skråstivere (K) à 54 cm
 • 2 skråstolper (L) à 118 cm

21 x 95 mm terrassebord:

 • 50 meter i alt til gulv (M)

Villmarkspanel:

 • 90 meter i alt til kledning, vindskier og forkantbord (N)

Kryssfinérplate til tak, 12 mm:

 • 3 plater (P) à 122 x 244 cm

Dessuten:

 • 6 meter trekantlist
 • 5 meter takfotbeslag
 • Asfaltprimer under takbelegget
 • Takbelegg (en rull à 10 meter) + pappspiker
 • Rustfrie skruer: 4 x 50, 4 x 60, 4 x 70, 5 x 110, 6 x 140 mm
 • Brun beis

Spesialverktøy

 • Dykksag med føringsskinne

Tidsforbruk

Cirka en ukes tid.

Pris

Cirka 7000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er en overkommelig oppgave å bygge denne gapahuken. Men den er stor og tung å flytte, hvis du ikke bygger den der den skal stå.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Gapahuk

Gapahuken er bygget oppå en bunnramme, som er satt fast 40 cm oppe på fire stolper.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Treskjelettet

Sperrene møtes på tvillingsvillene på de to fremste stolpene. Svillene sitter på hver sin side av de fremste stolpene.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Gulvet

Det er saget hakk i bordet så det sitter tett mot stolpen. På undersiden er det satt klosser til understøtting på hver stolpe.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Kledningen

Kledningen er tømmermannskledning, der en overligger plasseres stående utenpå to stående undeliggere.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Takfotbeslag

Takfotbeslaget stikker 1,5 cm utenfor kledningen for å lede vekk regnvann fra konstruksjonen.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Enkel oppmerkning til vinkelskjøter

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg din egen gapahuk
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake